Sverige: Gøteborg-tips: Ja takk, begge deler! | Din Fritid
Sverige: Gøteborg-tips

Ja takk, begge deler!

Reiser du til Gøteborg i sommer, kan du fint kombinere byferie og fredelig idyll. Her finner du pulserende storbyliv og avslappende naturopplevelser og skjærgårdsidyll hånd i hånd. Her får du 6 gode tips til destinasjoner rett utenfor byen.

Gunnebo Slott og Trädgårdar– slottsidyll i landlige omgivelser


Piknik i slottshagen rundt Gunnebo. Foto: Happy Visuals.

Blant skog og åser, mellom Stensjö og Rådasjön, ligger et av Sveriges fremste 1700-talls bygninger. Gunnebo er et vakkert renessanseslott med naturskjønne omgivelser, kun en mil utenfor Gøteborg. Slottet tilbyr guidede visninger, mulighet for å hilse på hestene, shopping i håndverksbutikken eller gåturer i naturen. Blir du fysen på svensk fika så finnes det både restaurant og kafè på stedet, som serverer kortreist og økologisk mat fra kjøkkenhagen. De storslagne miljøene på og omkring slottet har gjort Gunnebo til en unik plass for arrangementer. Hele sommeren spilles det sommerteater i slottshagen og hver jul forvandles stedet til et 1700-talls inspirert julemarked. 

På Gunnebo finner du også et av bordene i konseptet The Edible country. Konseptet er verdens største DIY- gourmetrestaurant ute i det fri, hvor du plukker råvarer fra naturen og tilbereder de ute, med oppskrifter laget av svenske michelin-kokker.

Les mer her.

Alingsås– “Fika-hovedstaden”


Koselig fika på Ekstedts Bageri i Alingsås. Foto: Ulf Svane

Du har kanskje hørt om det svenske konseptet fika? Det går ut på å ta en sosial kaffepause komplementert med et bakverk. Alingsås i Västsverige er hele verdens “fika-hovedstad”! Her ligger bakerier og konditorier vegg i vegg i de gamle brosteinsgatene, og tilbyr et imponerende utvalg av nybakte herligheter. Hvis du vil være sikker på å ikke gå glipp av noe så hiv deg med på en guidet vandring hvor dere smaker dere gjennom byens mange fristelser. Sørg også for å legge inn et besøk til Gräfsnäs slottsruin og park, som ligger idyllisk til ved innsjøen Anten.

Les mer her.

Floda og Nääs - historiske miljø for alle sanser


Lokale fristelser på Garveriet. Foto: Peter Kvarnström

Nääs er en sjarmerende liten plass et par mil nord for Göteborg. På Nääs ligger blant annet ett av Sveriges best bevarte slott fra 1800-tallet, og det koselige området Nääs fabrikker, hvor du finner restauranter, hotell og shopping i designbutikker. Hvis du reiser litt lenger sør finner du også Garveriet i Floda, som er en inspirerende møteplass for bærekraftig og småskala matproduksjon. Her er det sesongen og det lokalproduserte utvalget som styrer menyen. Jernbruket er også et sted du ikke vil gå glipp av, det er en liten gastronomisk oase. Der står kullgrillen klar til å servere kortreiste og økologiske retter. For golfinteresserte kan området friste med Sveriges største golfanlegg. 

Les mer her.

Hönö– en perle på vestkysten


Hästen på Hönö. Foto: Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Hvis du vil oppleve autentisk svensk vestkyst er Hönö stedet. Øya som ligger i den nordlige delen av Göteborgs skjærgård, er perfekt for sykkelturer, besøk til fiskesamfunn og opplevelser på klipper og hav. I havnen finner du bra restauranter, kafèer, butikker og badeplasser. For å oppleve skikkelig skjærgårdsnatur drar du til naturreservatet Ersdalen, på den nordvestlige delen av øya. Her brer svabergene seg ut langs kysten og det finnes mange fine badeplasser. Ønsker du å overnatte på Hönö finnes det flere tilbud. 

Les mer her.

Styrsö og Vrångö – bynær skjærgårdsidyll


Sommerstemning ved havet på Styrsö. Foto: Steampipe Production Studio

Göteborgs sydlige skjærgård er makeløs. Her finnes det mange fine plasser å oppdage. To perler som du burde merke deg er øyene Styrsö og Vrångö. Førstnevnte er et besøksmål for deg som liker vandreturer ute i naturen. På en gåtur over øya kan du oppdage det lille samfunnet med sine smale gater og gamle trehus. Unn deg en sjarmerende overnatting på Pensionat Styrsö Skäret og legg inn en “fika” på Öbergska med kaffe og svenske kanelboller.

Vrångö er den sydligste av de bebodde øyene i Göteborgs skjærgård. Hit drar du for det unike skjærgårdsmiljøet, det rike dyrelivet, den vakre naturen og de herlige sandstrendene. Bo på Kajkanten Vrångö, spiser på Fiskeboa og tar kaffen på Skärgårdens Café.

Les mer her.

Marstrand– Sveriges seilerhovedstad


Marstrand havn. Foto: Per Pixel.

Der den svenske skjærgården slutter og havet fortsetter, ligger Marstrand. Det er litt av en opplevelse å ta en spasertur langs gjestehavnen og titte på alle båtene som ligger fortøyd. Marstrand er også en fantastisk plass for kulturelskere. Her kan du bli med på en guidet visning i 1600-talls borgen Carlstens festning, gå på konserter, nyte sjarmerende 1800-talls arkitektur og besøke gallerier og små butikker. På øya finnes det også flere flotte turstier med ulik vanskelighetsgrad. Ta en fika på et varmt svaberg, med utsikt til Västerhavet. Eller ta et bad på en av øyas strender eller bortgjemte badeplasser. 

Les mer her.


Ren idyll! Foto: Johannes Berner

Les mer om stedene rett utenfor Göteborg

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden