Natur møter kultur
Tjørn er kyst, klipper og kultur. Her finnes også noen av Sveriges vakreste fiskevær. Her finner du en dramatisk historie og gode muligheter for å krysse havet mellom øyene på ferger. Det er god nok grunn til å ta bobilen over broene og bli noen dager på Sveriges sjette største øy.
Et par av flere høydepunktene er skulpturparken Pilane og Sundsby säteri.
På Tjørn finnes det meste innen et par timers avstand. Det går altså fint å rigge seg til på stranda på formiddagen, deretter gå på kunstutstilling på ettermiddagen, for så å avslutte dagen med mat og musikk på den tettbebygde lille øyen Åstol.
Det er ikke rart at Tjørn tredobler sin befolkning på sommeren, fra 15 000 til 45 000, når både fastboende og tilreisende turister oppsøker øya.
For en adkomst
Man kommer til øya østfra, på det som er en av Sveriges vakreste veier. Det er ofte kø over Tjørnbroene, både på grunn av at mange fastboende pendler til jobb i Stenungsund eller Gøteborg, men også på grunn av utsikten. Det sies at turister stadig bremser opp på broen for å se på den flotte utsikten over fjorder og øyer. Dette gjelder spesielt på den største av broene, hvor du ser over til Hakefjorden, fra sør til nord, samt innløpet til Stigfjorden, som skiller Tjørn fra den større naboøya Orust.
Et godt tips
Den tredje lørdagen i august hvert år flokker skuelystne seg sammen for å se kappseilaset Tjørn Rundt. Titusenvis med tilskuere vrimler rundt for å finne gode plasser langs klipper og strender.
På 80- og 90-tallet var det opp mot 1000 båter med i konkurransen, i dag snakker vi om rundt halvparten. Likevel er det et mektig syn når Hakefjorden fylles av seilbåter i alle størrelser.
Er du interessert i båter og seiling er Tjørn Rundt en opplevelse utenom det vanlige. Om ikke, velger du en annen dag å besøke øya og får en langt lettere jobb med å finne parkeringsplass til bobilen.
Tragedie
En anbefalt rundtur
Til venstre, oppe blant husene, går det en sti til den store bryggen som ble bygget langs klippene ved havet. Herfra går det stier og trapper opp til toppen av Tjørnehuvud. Det er et stykke å gå, og det er tidvis bratt, men utsikten er definitvt verdt strevet.
Mange spadetak
Naturhavn
Hvitmalt
Om du tenker at man produserte klær på Klädesholmen, så stemmer ikke det. På kart fra 1734 kalles øya for Kleesholmen, hvor klees kan bety ”kloss” eller ”close” på engelsk. Formodentlig kommer navnet av at det er to øyer som ligger kloss inntil hverandre. Det er sild og konservering som gjelder på Klädesholmen, og til forskjell fra de fleste fiskeværene i Bohuslän lever fiskeindustrien her i beste velgående.
Under den store sildeperioden på slutten av 1700-tallet strømmet folk til øyene for å få jobb. Det var mye penger i omløp, og i drøyt 60 år var Bohuslän rene gullkysten.
I 1808 tok alt slutt. Silda forsvant, og befolkningen ble lutfattige på kort tid. Silda kom tilbake i en kort periode på slutten av 1800-tallet, og det ble en ny opptur. Man lærte seg å krydre og konservere silda, og industrien vokste. I 1950 var det 25 konserveringsfabrikker på øya. Nå er de fleste av disse bygget om til ferieleiligheter for sommergjester, men fremdeles jobber et 60-talls mennesker i fire fabrikker.
Sentrum
I havnen ligger et legendarisk skip; Lady Ellen er et symbol for plassens storhetstid. Da de såkalte ”Tjørnbrødrene”, Lars og Vilgot Johansson, drev rederi og verft med 3000 ansatte, ble seilskuten bygget. Men konsernet gikk overende og båten ble solgt til utlandet. Etter en del år ble det som anses som et av verdens vakreste seilskip kjøpt tilbake til Tjørn.
Det er noe helt spesielt med Tjørn og kultur. Det viser det ti år gamle prosjektet og plassen, Pilane. Her stilles det ut store skulpturer blant klipper og sauebeiter. Plassen som også er en par tusen år gammel gravplass, trekker tusentalls besøkende hvert år. Skulpturene varierer fra år til år, i fjor var det mest spektakulære verket et 14 meter høyt jentehode, oppe på en klippe.
Herregård
Ta gjerne en ”fika” på gårdskaféen og se på kjøkkenhagen. Stiftelsen hun opprettet har i dag mer enn 200 millioner kroner i midler, og deler årlig ut rundt fem millioner svenske kroner.
Det finnes mer å se på Tjørn, men vil du se nye horisonter, ta veien over Skåpesundsbroen og over Orust. Da har du mye igjen å oppdage av herlige Bohuslän.