: Barn – ingen hindring | Din Fritid

Barn – ingen hindring

På denne siden har vi samlet alle de gode rådene og tipsene som generelt er til for å ha med barn på ferie, men overskriften og konklusjonen er helt klar: Barn - ingen hindring.

Nå er det jo ikke slik, at vi har reist verden rundt med et helt kobbel av unger, men vi har imidlertid reist mye. Det er opp gjennom årene blitt mer enn 60 land fordelt på 6 forskjellige kontinenter. Flere av landene er besøkt mange ganger. For et år siden ble vi så foreldre, og ut over den store gaven det i seg selv er, så begynte også en ny tilværelse. For oss var det mest av alt spørsmål om vi kunne fortsette vårt levebrød – å reise, lage filmer for tv, skrive artikler, fotografere osv., selv om Mathias skulle være med.


Her på fjellet i Norge, 4 måneder gammel.

Han var 5 dager, da han var med på sin første reise til Sverige. Vi skulle filme til et TV-program om Øland, og det gikk over all forventning. Nå, ok tenkte vi. Det gikk jo fint - vi fortsetter. Og slik har det nå gått det første året, da Mathias har vært med til 10 forskjellige land. Sommer som vinter. I bil og campingvogn, bobil, teltvogn, på ski og på fottur i fjellet, der vi har sovet i telt. Vi har så langt ikke hatt noen problemer. Vi har startet i det små og så bygget på mer og mer. Han har ikke sagt noe på det og vi har bare gjort det. Så lenge vi er alle 3 sammen og vi tar det stille og rolig, så går det helt fint. Den største forandring er dermed bare, at ting tar lengre tid. Men til det vil jeg bare si, at vi gleder oss over, å ha mer tid til tingene.

Genrelle tips om barn i bilen

• TID: Det dreier seg generelt om å ha mer tid. Å beregne seg mer tid. • PAUSER: Husk også å ta hyppige pauser. Det er godt for alle, også den som sitter bak rattet. • VANN: Ha alltid drikkevarer for hånden og gi ofte en slurk til barnet. • SNACKS: Ha kjeks eller annen snacks for hånden. Det kan avhjelpe den første ”krisen”, til man kommer fram til en rasteplass. • RASTEPLASSER: Det er normalt 30-50 km mellom bensinstasjonene. Mellom disse ligger rasteplasser. Ikke alle er tillatt for campingvogner, men bare personbiler og bobiler. Det er skiltet.

• VARME: Sørg for at barnet sitter i skyggen og i det hele tatt ikke har det for varmt. • BARNESETE: Mange barneseter har flere innstillinger, der barnet kan sitte oppreist, når det er våkent, og ligge ned, når det sover. • KJØRING OM NATTEN: Generelt kan man si, at man oppnår mye ved å kjøre om natten, når barnet likevel sover. Vel og merke hvis man som foreldre også kan like å kjøre om natten.

Genrelle tips om barn i campingvogn

• PLANLØSNING: Det er utrolig vigtig at planløsningen i campingvognen passer til familiesammensetningen. Husk å ta høyde for at de små barna kanskje skal sove før resten av familien. • PRAKTISK: Sørg for å velge en campingvogn med setetrekk i praktiske farger. Søling er ikke til å unngå. Sjekk hvor flekkavvisende stoffet er, og hvis det ikke er nok, gi det en ekstra behandling før avreise. • SOVE OG LEKE: De fleste campingvogners planløsning har flere muligheter, slik at en soveplass også kan være en lekeplass. • FORVENT: Barn elsker å sove sammen med mor og far. Det kan ofte gi litt problemer når man kommer hjem og skal sove hver for seg igjen. • KJØKKENET: Det er ikke bare i hjemmet at kjøkkenet er det farligste stedet for barn – det gjelder selvfølgelig også i campingvognen. Vær spesielt oppmerksom, dersom de 3 gassblussene er rett ved siden av sittegruppen.

Generelle tips om barn på campingplasser

• TØY: Husk praktisk tøy og fottøy til barna. • FORVENT: At det kan være vanskelig å få barna hjem til spise- eller sengetider. Men det er jo bare et tegn på, at de hygger seg. • PRISER: Barn under 2 år er ofte gratis, og under 12 år ½ pris. Noen campingplassorganisasjoner kjører med ordninger, der barn under 12 er gratis • PRAKTISK: Det er en god ide å ha en eller annen form for stelleveske eller ryggsekk med til å ha de ting man skal bruke på badet. • LEKESAKER: Selv om mange barnevennlige campingplasser har mye å by på, så ta likevel barnas eget leketøy med. • TØY: Husk praktisk tøy og fottøy til barna.

Generelle tips om å gå ut med barn

• TIDSPUNKT: Prøv å planlegge besøket på restauranten så godt som mulig etter de rytmer man vet barnet/barna har. Kanskje la de spise hjemme, dersom man går sent ut osv. • EN GOD IDE: At den ene går inn og spør om det er i orden f.eks. å ta med barnevogn før man går inn. • REISEBARNESTOL: Kan fåes i flere forskjellige varianter, men er en nyttig ting å ha med når man går ut. Selv om mange steder har barnestoler, er det ikke alle. Hvis det er plass til barnevogn kan den også brukes. • STELLEVESKE ELLER RYGGSEKK: Det er en god ide å ta med en ryggsekk eller stelleveske for alle de ting man har med til den lille. • BENSINSTASJONER: De fleste bensinstasjoner med spisested har også stellerom. Mange av dem er riktig fine. Andre steder lå det ”bare” et liggeunderlag. • HUSK: Gå ikke glipp av en gastronomisk opplevelse på en ferie, bare fordi du tror, at barna ikke kan oppføre seg ordentlig. Begynn for det første med å ta dem med fra de er små og ta med noe som kan sysselsette dem, feks. fargebok eller annet. Prøv deg fram, og i verste fall gå eller spis på skift.

Generelle tips om mat til barn i utlandet

• INNKJØP: Det største utvalget finner du i de store supermarkedene. Flere kjøpmenn som vi forsøkte oss hos, hadde overhode ikke babymat eller bleier. • UTVALG: I Tyskland og Østerrike fant vi babymat, som er lik den vi har i Skandinavia. Bare andre merker. I Italia fant vi ikke ferdigretter på glass med unntak av frukt. • PRISER: Prisene er litt lavere enn de danske. • BENSINSTASJONER: I ingen av de 3 landene fant vi baby- eller barnemat på bensinstasjonene. Vi fant bare brød og pasta. • SPISE: Alt etter barnets størrelse kan det uten problemer smake på maten fra utlandet. Start alltid med små mengder. Det er også stor forskjell på hvor kresne barn er. • RASJONERING: Jeg gjemte noen av Mathias´ såkalte livretter til hjemreisen, da tiden ofte kunne bli litt lang i bilen. • VIKTIG VANN: Jeg hadde hele tiden vann for hånden. Det er viktig å hele tiden gi barn noe å drikke. De små kan ikke spørre og de større barna glemmer det ofte. Ha derfor alltid friskt vann for hånden.

Generelle tips om å oppleve med barn

• INGEN HINDRING: Det er stort sett ikke noe barn ikke kan være med på. Begrensningen ligger mye mer hos oss foreldre. Selvfølgelig er barn forskjellige, men bare prøv. • TID: Beregn god tid og planlegg ikke for mye i løpet av en dag. Ta det i barnas tempo. Det er deilig å gire ned og man er jo på ferie. • BÆRESTOL: Fåes i mange forskjellige varianter. Viktigst er, at den har et godt bæresystem med mulighet for å justere remmene. Hvis det er stor fysisk forskjell på mor og far, så vær oppmerksom på det. Fåes i alle sports- og fritidsbutikker. Kan brukes hele året fra barnet er 6 måneder. • SOLKREM OG LUE: Barns hud er veldig sårbar og fin. Beskytt den så godt som overhode mulig.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden