Bruker du ikke bobilen på vinterstid?: Avregistrér bobilen og spar penger | Din Fritid
Bruker du ikke bobilen på vinterstid?

Avregistrér bobilen og spar penger

Fra 2018 innkreves årsavgiften, nå kalt trafikkforsikringsavgiften, av forsikringsselskapet ditt. Det nye systemet har et ess i ermet for deg som forbruker: Det blir lett å avregistrere bobilen i vinterhalvåret og dermed spare penger på årsavgift og fører- og passasjerulykkeforsikringen.

Det nye systemet som er pålagt forsikringsselskapene gjør at det blir lettere å avregistrere bobilen i vinterhalvåret. Det foregår slik:

Når bobilen er vel anbrakt i vinteropplag, tas skiltene av og leveres hos nærmeste biltilsyn eller politistasjon. Du får en kvittering - ta godt vare på den! Mer behøver du ikke gjøre. Biltilsynet melder fra til forsikringsselskapet, og de ikke-relevante delene av forsikringen og «årsavgiften» stanses fra datoen skiltene er levert.

Videre bør man merke seg at skiltene etter et halvt år blir makulert. Hvor nøye dette er, kan ingen svare på, men ta ingen sjanser: Sørg for å hente ut skiltene før det er gått et halvt år. Uansett blir fratrekket i avgifter gjeldende fra dato du leverer skiltene til dato du henter dem ut. Er skiltene makulert koster det 140 kroner for nye skilt, ifølge Statens Vegvesen. Og husk å melde fra til forsikringsselskapet før du henter ut skiltene - de må reaktivere hele forsikringen slik at den er klar for at du skal få ut skiltene. Kjøretøyet må også være EU-godkjent for å få ut skiltene, om fristen for dette skulle ha gått ut i løpet av vinterlagringen.

Lagringsforsikring?

Din Fritid har vært i kontakt med Tryg forsikring, som forteller om sin praksis når de får melding om at et kjøretøy er midlertid avskiltet: Tryg melder da automatisk ut alle dekninger som ikke er relevant, dvs ansvar, fører- og passasjerulykke samt trafikkforsikringsavgift til staten, det som før ble kalt veiavgift. Men eksisterende kasko eller delkasko beholdes under vinteropplag. 

– Årsaken til at vi velger å automatisk beholde kasko/delkasko er at et dyrt kjøretøy ellers vil stå helt uforsikret mot alle skader som måtte oppstå, for eksempel brann, fukt og naturskader, forteller kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg til Din Fritid.

Tryg har per dags dato ingen forsikring som automatisk reduserer dekningen når bobilen står i opplag, nettopp fordi de anbefaler at kasko/delkasko beholdes. Det er likevel selvsagt mulig å si opp denne forsikringen om man er villig til å ta risikoen. Da må man ta kontakt med forsikringsselskapet. 

– Dersom alle forsikringer sies opp under opplag og kasko/delkasko tegnes på nytt, vil vi forlange dokumentasjon på at bilen er skadefri ved tegning. Bilder tatt sammen med en dagsfersk avis (for datodokumentasjon) vil være tilstrekkelig, forteller Irgens fra Tryg.

– Mange er opptatt av og bekymret for fuktskader. Vi har forsikringer mot dette. Fuktskade dekkes normalt på forsikringsselskapenes toppdekninger og for å ha en slik toppdekning må en ha kasko i bunn, noe som er viktig å tenke på før en endrer til delkasko. For Tryg sin del dekkes fukt på Bobil Ekstra. Husk at det kreves årlig fukttest, understreker kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg til Din Fritid.

 

To eksempler

Undertegnede har en bobil med maks bonus og betaler 3884 kroner i året for ansvar og kasko. Sikkert ganske gjennomsnittlig. Sammen med årsavgiften på 2820 kroner blir summen 6804 kroner. Ved innlevering av skiltene i et halvt år, sparer jeg halve summen – i dette eksempeltilfellet 3402 kroner. Men dette anbefales ikke da du ikke har noen som helst forsikring på bobilen. Beholdes kaskoforsikringen, som i mitt tilfelle er på 2256 kroner, spares 2274 kroner over et halvt år. Tar innlevering og uthenting av skiltene til sammen to timer er timebetalingen bra - og husk dette er skattefritt!


Når bobilen er trygt parkert på vinterlagringsplassen er det penger å spare på å skru av skiltene og levere inn disse i vinterhalvåret. Husk bare å hente de ut før det har gått et halvt år, etter det makuleres de. Vi anbefaler også å beholde brann- og tyveriforsikring.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden