Test av Solo Stove Ranger: Et naturlig lyspunkt | Din Fritid
Test av Solo Stove Ranger

Et naturlig lyspunkt

Et bål gir lys i den mørke tida, og det er lite som kan måle seg med å sitte utendørs og la seg fascinere av knitringen og flammene som stadig endrer form. Vi har testet bålpanna Solo Stove Ranger.

En relativt lett panne som denne er enkel å ta med seg på tur og fyre opp i utenfor bobilen eller vogna, om du har plass. Du etterlater ingen spor eller brennmerker. Bålpanna plasseres på en løs ring med hull i, noe som sørger for at det ikke blir for varmt ned mot bakken. Produsenten hevder det er trygt å plassere bålpanna selv på et terrassegulv. Vår test foregikk blant annet på en campingplass hvor det var god plass. Det fungerte supert, og opplevdes ikke som brannfarlig. Det blir svært lite aske igjen selv når du fyrer i flere timer, og det er lett å tømme panna etter bruk.

Skal man sammenligne med andre bålpanner, gir Ranger også et lite hakk bedre miljøsamvittighet. Det er synlig at Ranger er rentbrennende, og den utnytter energien effektivt til varme og dekorative flammer.

I praksis

Bålpanna består av tre deler, som til sammen veier sju kilo: Bunnringen, flammeringen og selve panna. God ved er viktig. Det finnes en gnistfanger som tilbehør, men den har vi ikke prøvd. Derimot har vi testet både små og store kubber av furu, gran, bjørk og tuja. Opplevelsen henger sammen med kvaliteten på veden, tør jeg påstå. Du bør begynne med kvalitetsved, og prioritere mindre pinner i startfasen. Konstruksjonen på bålpanna er smart, røyken har sin egen vei mellom de doble veggene og brenner dekorativt når den siver ut av hullene på toppen. Det gir mer varme og mindre avgasser, og et fantastisk lysspill!

Solo Stove Ranger er en kompakt og reisevennlig modell av bestselger og storebror Bonfire. Det er ingen tvil om at bålpanna er kostbar, men lagres den tørt, vil den holde i mange, mange år. Vi har brukt vår testmodell i noen måneder, og den blanke panna vi fyrte i første gang er ikke lenger blank og skinnende. Noen vil sikkert se på det som en ulempe. Eller man kan kalle det patina, et tegn på naturlig aldring som følge av aktiv bruk og nytte. 

Lite sot

En av fordelene ved den rentbrennende bålpanna får vi bekreftet når vi kommer hjem fra bobilturen. Da setter vi den i ytterkant av uteplassen, hvor det er glasstak. Når flammene blir rentbrennende flytter vi forsiktig panna innover mot sitteplassen, under taket. Vi har prøvd å fyre to andre åpne bålpanner her før, og da blir det sot, aske og bøss overalt. Med Solo Stove Ranger opplever vi ikke noe slikt. Eller kanskje litt, akkurat når vi fyrer opp. Så fort flammene får skikkelig tak blir den derimot rentbrennende. Det er mulig å flytte panna om du tar tak i den nederste ringen, men vær obs på at selve panna blir for varm. Jeg er imponert, dette fungerer skikkelig bra!

Solo Stove Ranger

  • Vekt: 7 kg
  • Diameter: 38 cm
  • Høyde: 32 cm
  • Pris: 3990 kr
  • Leverandør: baalstedet.no

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Tags: 
Finnes i utgave: 

På forsiden