if: Mus i bilen: Skalk alle luker | Din Fritid
Mus elsker å spise på interiørdetaljer i biler og campingvogner. At det smaker plast er ingen hindring. Foto: If
if: Mus i bilen

Skalk alle luker

Når kulda setter inn...da er det duket for mus og andre skadedyr i biler, bobiler og campingvogner. Lar du disse små pelskledde få ha hjemme-alene-fest hos deg kan det bli dyrt.

I løpet av noen få måneder høsten og vinteren 2020-2021 fikk forsikringsselskapet If inn nesten 270 museskader til på biler, bobiler og campingvogner. Skadene utgjorde ødeleggelser for rundt sju millioner kroner. Da var det såkalt museår.

– Hvis ingen går i fella, men passer seg for den, kan det bli millionskader denne vinteren igjen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Selv om det ikke er museår i år, venter selskapet at mange også denne vintersesongen får ramponert bil, bobil eller campingvogn av ubudne, små gjester.


Foto: If

– Vi har allerede begynt å få inn museskader i høst, siden musene nå trekker inn. Selv om det nok ikke vil bli like voldsomt som i et museår, bør bileiere ta forholdsregler for å unngå gnageskader på slikt som seter, ledningsisolasjon og vitale deler på bilen, sier Clementz.

Skader kan gjøre bilen farlig

Hvis det oppstår kortslutning på grunn av musegnafsing, kan det i verste fall gjøre bilen trafikkfarlig, understreker han.

– Du bør fjerne alt som kan være mat for mus. Rydd bilen godt for sjokolade, nøtter og eventuelle matrester. Støvsug gjerne kupeen for å fjerne smuler. Du får mange gode tips i «Musevisa» om hva som er festmat for mus, så litt tralling på denne sangen kan gi nyttig inspirasjon, sier Clementz.

– Vattdotter, henslengt polergarn og poser med filler er koselige steder for mus å være. Så de bør du rydde bort. Legg gjerne slikt oppi metallbokser, slik at mus ikke har enkel tilgang, sier kommunikasjonssjefen i If.

Lurt med tilsyn

Han anbefaler også å sjekke bilen, bobilen og campingvogna jevnlig for ubudne gjester.

– Særlig hvis du har bobil og campingvogn på lagring, er det det viktig at du er innom med jevne mellomrom for å sjekke. Er det utagerende festing blant mus i campingvogna over lang tid, kan det virkelig bli store skader, sier Clementz.

– Det er selvsagt også lurt å sette ut noen musefeller her og der, sier han.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden