: Er fredag 13. den store ulykkesdagen? | Din Fritid

Er fredag 13. den store ulykkesdagen?

Fredag den 13. anses som en ulykkesdag. Men bør vi la bilen stå av den grunn?

– Tallene viser at vi faktisk krasjer mindre fredag den 13. enn vi gjør andre dager, forteller Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind. – Kanskje skyldes det at folk litt ekstra forsiktige denne dagen, spør skadeforebyggeren seg. På fredag den 13. januar i år, ble det meldt inn 241 bilskader til Fremtind. Det var det laveste antallet sammenliknet med de andre fredagene i januar.

Flere som lar bilen stå?

– Fredager er normalt mer skadeutsatt enn andre ukedager, og dette har en naturlig forklaring, sier Hofstad-Nielsen:

– Generelt er det flere trafikkuhell på fredager som følge av økt aktivitet. Fredag er en naturlig utfartsdag med ekstra trafikk, og mange reiser på ferie denne dagen.

Økning i antall bilskader

Det har allerede vært sendt ut flere farevarsler om snø, spesielt nord i landet. – Vintersesongen 2022/23 opplevde vi å få en kraftig økning i antall bilskader. Mange av disse skadene var relatert til vær- og føreforhold. Typiske skader var påkjørsler bakfra, utforkjøringer og biler som skled inn i hverandre, sier skadeforebyggeren.

Hun har derfor en klar oppfordring til alle som skal ut å kjøre når det er meldt snø.– Hvis du ikke allerede har gjort det, er tiden er inne for å legge om til vinterdekk. Har du planer om å reise på hytta som ligger på fjellet, er det viktig at bilen er riktig skodd. – Katten har ni liv, det har ikke vi, avslutter skadeforebyggeren.

Tre tips for å unngå kollisjoner:

La mobilen ligge mens du kjører

Hold god avstand til bilen foran

Beregn god tid og avpass farten etter føreforholdene

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden