: Foregangsland | Din Fritid
Med en grønn «Umwelt-plakette» kjører du problemfritt i alle tyske byer.

Foregangsland

Vi har tidligere omtalt Tyskland som et foregangsland der gode forslag til myndighetene mottas med takk, og så settes ut i livet. 

For eksempel da fartsgrensen for bobiler over 3,5 tonn etter tre års prøvetid ble hevet til 100 kilometer i timen. Eller da EU-kontrollen for bobiler over 3,5 tonn ble forlenget fra ett til to års intervaller fram til bilen er 10 år gammel. Nå jobbes det med å endre forbikjøringsforbudet på motorveiene for tunge kjøretøyer til ikke å gjelde bobiler mellom 3,5 og 7,5 tonn. De får sikkert til det også.

Tyskland har en tjue ganger så stor befolkning som Norge, og landet er oppdelt i forbundsstater. Likevel mindre byråkratisk enn Norge. I vårt land diskuterer vi om byene skal stenges til tider på grunn av sterk forurensning fra dieselbiler. Dette begynte Tyskland å innføre allerede fra 2007. I dag har over 70 større byer stengt den sentrale kjernen av byen med såkalte miljøsoner, «Umweltsone». Dette ble gjennomført i tre trinn etter forurensningsgraden på dieselbilene. I dag gjelder stort sett det strengeste kravet som krever en grønn oblat eller «Plakette». Så vidt vi har brakt i erfaring, om bilen din tilfredsstiller Euro 4 eller 5 vil du få tildelt den grønne oblaten. Eller om du ettermonterer partikkelfilter så havner du på Euro 4, som også kan gi grønt oblat. 

For å få ned forurensningen på eldre dieselbiler (som for eksempel bobiler) gir myndighetene økonomisk støtte til ettermontering av partikkelfilter. Det er tilsynelatende ikke aktuelt i Norge. Her er det i stedet foreslått å øke avgiftene for dieselbiler i bomringen ved ankomst til byene. 

Ikke bare Tyskland

Miljøsoner er innført i flere europeiske land. Også Danmark. Det gjelder fire byer, men så langt bare for større busser og lastebiler. Også i Østerrike er miljøsoner opprettet, og du må ha eget oblat for dette landet. 

Som utlending kreves også oblat, og på hjemmesiden kan det bestilles fra Norge. Undertegnede kjørte forbi en Dekra-stasjon i Tyskland, stakk innom med vognkortet og ikke lenge etterpå stod jeg med et grønt oblat i hånden. Det kostet fem euro og ble utferdiget på bakgrunn av vognkortet. Der kan de sjekke bilens renhetsgrad ved å legge biltypen inn på et dataprogram. Min bobil tilfredsstiller Euro 5+, som gir grønt oblat. Så vidt vites kan både Dekra og TÜV levere oblater. Selv om du vet at nettopp din bil tilfredsstiller kravene til grønt oblat, får du bot (normalt 40 euro) om oblatet mangler - også som utenlandsk turist. Er du ofte i Tyskland lønner det seg å skaffe oblat såfremt bilen ikke er av eldre dato. 

Gå inn på hjemmesiden og bestill!

Hjemmesider

  • umweltplakette.de
  • ecosticker.dk
  • umwelt-pickerl.at

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden