Solcellepaneler: Ekstra energi på tur: Velg rett solpanel | Din Fritid
Om du lurer på hvor mange solpaneler du skal montere, så installer så mange du har råd og plass til. Foto: Voyagerix
Solcellepaneler: Ekstra energi på tur

Velg rett solpanel

De fleste er kjent med solpaneler, eller solcellepaneler. Teknologien med å fange solenergi ved hjelp av silisiumkrystaller og konvertere den til elektrisitet har eksistert i mange tiår. I denne artikkelen skal vi forsøke å forklare teknologien på en måte som gjør at du kan kjøpe det solcellepanelet som best passer dine behov.

Først kan det være greit at du vet at wattstyrken som oppgis på panelene er teoretisk. De er basert på helt optimale forhold som kun kan oppnås i et laboratorium. De mest kritiske faktorene er lysstyrke, omgivelsestemperatur og lysvinkelen. For at en solcelle skal levere effektivt, må det være lyst og kaldt. Og det skjer jo sjelden. Når solen er på sitt lyseste, er den også på sitt varmeste, og med varmen reduseres effektiviteten. Derfor bør du ta panelets effektangivelse med en solid klype salt og ikke forvente den teoretiske effekten.

Teknologien bak

En solcelle består av...

Dette er en pluss-sak fra Din Fritid

For å få tilgang må du kjøpe et abonnement, eller logge inn om du allerede er abonnent (digitalt eller på magasinet Din Fritid).

På forsiden