: Gi barna en friplass i baksetet | Din Fritid

Gi barna en friplass i baksetet

Nå er tiden kommet, da barna plasseres i baksetet, bagasjen legges på taket og kursen settes sørover. I utganspunktet en god situasjon men den gode feriestemningen kan raskt bli anstrengt, når utålmodigheten invaderer baksetet etter få kilometer.

Litt planlegging kan imidlertid motvirke dårlig stemning. Det dreier seg bare om, å sikre barna en positiv opplevelse i baksetet. Her står mat, pauser og underholdning sentralt.

Situasjonen er klassisk. Ferien skal tilbringes sydpå, og bilen skal stå for transporten. Etter 3-4 kilometer kommer spørsmålet fra baksetet: ”Når er vi framme?”
”Barn er ganske enkelt ikke konstruert for å sitte stille, men derfor behøver ikke bilturen sydover å ende i det reneste kaos. Det er bare et spørsmål om å forberede turen godt. Så kan det bli en fornøyelse for alle parter,” heter det fra Charlotte Nolsøe Gøttler, ifra FDM’s Ferieservice.


Ta pauser

Den første tingen, som bekymrer de fleste barn, er tidsfaktoren. Hvor lang tid går det, før man er fremme? Her kan man ta en kopi av kartet over den ruten, som man skal kjøre og dele den inn i et visst antall deler, og samtidig bruke en timer som teller ned tiden.

”Det er en enkel måte å unngå de mange spørsmålene, om hvor langt man er kommet. Det viktigste er imidlertid, at barna ikke kjeder seg og bare venter på, at timern skal ringe. Man skal forsøke å skape en hyggelig stemning i baksetet. Her er underholdning, mat og pauser de tre viktigste elementene,” forteller Nolsøe Gøttler.

Pauser er helt nødvendige både for barn og voksne, og bør tas cirka annenhver time. Man har bruk for det lille avbrekket på turen, slik at man kan få strekt på kroppen. Ta gjerne pause et sted, der barna har mulighet til å få løpt av seg litt av energien. Husk å ta med en ball eller f.eks. en frisbee i bilen – det gjør det hele litt morsommere. Når barna på den måten får brukt litt energi og brukt kroppen på en sunn måte – vil det være mer ro i baksetet på den neste strekningen.

Vær oppmerksom på, at det ikke alltid er nok å ha nedrullede vinduer foran. Varmen har ofte vanskeligere med å komme bort fra baksetet. Så åpn opp litt på vinduene i baksetet, slik at barna ikke får det for varmt.


Leker i baksetet

Mat og drikke er veldig viktig for freden i baksetet, slik at barna ikke blir sløve eller utilpass. Husk bare, at selvom godteri og brus sikkert vil være populært, er det bedre med frukt og vann i lengden. Det sikrer barna et mer konstant energinivå.
Vannet kan feks fryses ned hjemmefra. Så holder det seg kaldt, og samtidig setter det ikke flekker verken på barnas tøy eller setene, dersom man søler.

Underholdning er kanskje den viktigste tingen å tenke på og her er det mange muligheter. Mange barn har sikkert en walkman og en gameboy eller en annen type spillkonsoll – som de kan drive med lang tid av gangen. Hvis man skal ta litt av kan man leie en av de nye mobile videoboksene med innebygd fjernsynsskjerm, som kan spennes fast bak på forsetene. Det er også glimrende underholdning.

”Men man bør ikke stirre seg blind på elektronikken. Der finnes masser av underholdning, som ikke krever batterier, og de fleste av de mulighetene har samtidig den fordelen, at man kan leke flere sammen,” sier Charlotte Gøttler.

Eksempler på leker er feks å skrive bilnummer, samle på ting langs veien, midt skip er lastet med. Man kan også hente inspirasjon i diverse lekebøker på biblioteket. En meget enkel lek er, at hvert barn velger et bilmerke eller farve, som de vil holde øye med. Så konkurrerer man om, hvem som først ser ti av den typen man her valgt. Bøker, tegneserier, oppgavebøker, kryssord, leketøy og lignende er også alltid populært.

”De fleste foreldre har en fornemmelse av, hva deres barn synes er morsomt og underholdende. Som foreldre skal man bare sørge for, at barna har nok saker og ting til å sysselsette seg med på hele turen. Ha gjerne noen overraskelser med og del dem ut med passende mellomrom underveis – så har barna noe å glede seg til. En annen gledelig overraskelse kunne være å kjøre innom en av de mange fornøyelsesparker, som finnes i det sydlige Tyskland,” sier Charlotte Gøttler fra FDM.


Om bilsyke

Den vesentligste årsaken til bilsyke er en uoverensstemmelse mellom, hva øynene ser og hva de såkalte likevektsorganer i det indre øret forteller. Hvis man feks. sitter i en bil, som beveger seg, og leser i en bok, vil øynene sende signaler til hjernen om, at man sitter stille, mens likevektsorganene sender signal om at man kjører. De motstridene opplysningene lager kluss i systemet, og så blir man bilsyk.

Har man et barn med tendens til bilsyke har det langt bedre av feks. å telle biler på veien framfor å lese en bok. Dessuten er det her ekstra viktig å følge rådene fra før om frisk luft, pauser og mat og drikke. Et annet godt tips er å ta med lydbøker på bånd. Så kan barna ”lese” og samtidig følge med på det, som skjer utenfor vinduene.

”Konklusjonen må altså bli at man ikke behøver frykte turen sydover med barna i baksetet. Det er masser av muligheter for at barna kan få en god opplevelse. Det dreier seg bare om å være godt forberedt,” sier Charlotte Nolsøe Gøttler fra FDM Ferieservice.


Seks gode råd om barn i baksetet

1. Sørg for underholdning i form av spill og lignende
2. Ta jevnlige pauser
3. Gi barna en god mulighet til å holde øye med hvor langt dere er kommet
4. Sørg for vann og mat med jevne mellomrom
5. Vær oppmerksom på tendenser til bilsyke og ta dine forholdsregler
6. Luft ut, slik at temperaturen er behagelig

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden