: Test: Knaus Südwind 500 FSK- Perfekt reisevogn til en familie med to barn | Din Fritid

Test: Knaus Südwind 500 FSK- Perfekt reisevogn til en familie med to barn

På en fire ukers rundreise i England har redaksjonen testet denne Knaus Südwind, som er innredet med tre køyer, kjøkken, sittegruppe, badeværelse og fast dobbeltseng. Vognen er testet på såvel motorvei, landevei og i fjellene. Vognen er testet med en Hyundai Sonata 2.0 GL CRDi som trekkbil.


Vognen sett utenfra

Vognen har en veldig karakteristisk Knaus look med stafferinger med de gule og blå fuglene. Serviceluken gjør det lett å komme til det store oppbevaringsrommet under dobbeltsengen. Vanntanken tas enkelt ut og kan fylles på stedet eller tas med til vannkranen. Den har forlenget håndtak og hjul.

Gasskassen er romslig med plass til både to gassflasker, kiler, elkabler, ekstra vanntank til evt. påfylling, spillvannstank og evt. litt utendørs leketøy.


Barneavdelingen – to eller tre køyer

Til venstre for inngangen har barna sin avdeling. Denne vognen har tre køyer men modellen fås også med to. På hver sin side av køyene er det smale og dype garderobeskap. Det er vindu ved de to øverste køyene samt takluke ved den øverste. Den nederste er mer lukket. En foldedør kan trekkes for, men det vil umiddelbart stenge den nederste køyen enda mer, så det er et individuelt temperamentsspørsmål.

Midt i vognen, rett ovenfor kjøkkenet er det stue med et stort vindu. Det er sofagruppe med plass til to voksne og to barn. Mellom de to sidene er det avlastningsplass, som kan vendes, slik at den også blir til et armlene. Under hyllen/bordet er det et lite skap. Pulten kan fjernes så det blir en ekstra sitteplass. Spisebordet kan heves og senkes ved hjelp av luftfjærer, slik at man helt nøyaktig kan få den høyden man ønsker. En suveren løsning, når man har barn med, da de ofte skal sitte på knærne, når de spiser. Men ikke her. Under begge setene er det store oppbevaringsrum, som kan fylles ganske godt, fordi de er rett over akselen. På motsatt side sørger kjøleskapet og gassovnen for motvekt, slik at det er balanse i vognen.


Lite men praktisk kjøkken

Kjøkkenet er veldig lite, men plassen er fornuftig fordelt og der er det man har bruk for. Man kan alltids lage mat til hele familien også selvom det dreier seg om noe annet enn spagetti. Øverste skuff er til bestikk. Den midterste er en praktisk trådkurv og den nederste er med vognens gulv, fint til tunge drikkevarer og gryter. Ved siden av disse er det kjøleskap med fryseboks.

Det er bare to overskap, men skapene i stuen (rett ovenfor) kan også tas i bruk til kjøkkenutstyr. Ved siden av kjøkkenet er det garderobeskap med stang, ekstra hylle og gassvarmeovn. Det er godt lys i kjøkkenet.


Sove- og badeværelse – god plass til de voksne

En stor bred dobbeltseng med komfortabel madrass til mor og far. Under denne er det oppbevaringsrom i hele sengens bredde. Det går bare bort litt plass til ferskvannstanken. Ved siden av sengen er det stort toalett med hånddusj. Plassen er igjen godt fordelt, fordi man med små barn ofte har behov for å hjelpe dem på toalettet og det er det plass til her.

Det er utvendig håndvask med skap. Vinduet i badeværelset bør imidlertid ikke være gjennomsiktig, selvom man bare kan rulle ned gardinen. Det er best å ha en takluke, fordi toalettet er på samme side, som man setter opp fortelt.


Super gode ting

En særdeles funksjonell reisevogn til den større barnefamilien. Skap- og oppbevaringsplass er utrolig fint avstemt til antall personer. Suverent spisebord som kan heves og senkes, slik at det passer perfekt til alle størrelser i familien. De tre gassblussene er i forlengelse av hverandre lengst inn på kjøkkenbordet. Perfekt når det er barn i vognen.

Masser med lys fra vinduer og tre takluker, men også fra halogenspots inkl. kontakter, som er godt fordelt over hele vognen. Masser med stikkontakter i hele vognen.

Vanntanken har forlenget håndtak og hjul, slik at den kan trilles til påfyllingsstedet.
Store oppbevaringsrom under sittegruppen. Rett over akselen, noe som gir perfekt vektfordeling, når det pakkes.

Smussavvisende stoff i sittegruppe – kjempefordel i barneromsvogner.
Alle vinduer har myggnett og hoveddøren er todelt.


Kunne vært bedre

Dersom barna er store vil man foretrekke at avlastningsplassen i sittegruppen i stedet var en ekstra sitteplass. Sittegruppen passer best til en planløsning med to køyer. Altså to voksne og to barn. Fjernes pulten er det en ekstra liten sitteplass.

Vinduet i badeværelset er gjennomsiktig. Burde være melkehvitt. Og enda bedre hvis det bare hadde vært en takluke, fordi badeværelset er på forteltssiden. Vanntanken på 15 liter kunne godt være større til fem personer.


Hvad synes vi så?

Man får utrolig mye campingvogn for pengene. En barnevogn skal også kunne tåle mer. Det blir fra tid til annen hoppet i sengen og krabbet bort over bordet, men det kan denne vognen tåle. Den har gode kjøreegenskaper i alt slags terreng, men planløsningen gjør også at man kan pakke den perfekt og behøver ikke la noe bli hjemme. Det er utrolig god plass – selv med tre barn.

En utrolig god og funksjonell campingvogn, som dekker 99 % av en barnefamilies behov uten å være fancy


Trekkbilen - Hyundai Sonata 2.0 GL CRDi

En stor og romslig familiebil, der det både er god plass i bagasjerommet og inne i bilen. Når man sitter i baksetet er det god plass til bena for både voksne og barn. Bilen har gode kjøreegenskaper både med og uten campingvogn. Vi opplevde bare litt problemer med første gear med campingvogn på kroken og når vi sto stille i en bakke, men det krever da også mye av bilen å dra i gang et slikt sted.

Straks man er i gang og kan skifte til annet er det til gjengjeld et veldig bra drag i bilen.


Forteltet - Zenith og Bolon teppe

Dette teltet er lett å sette opp og gjør det dermed mulig å ha et ”ordentlig” fortelt med på en tur, selvom man flytter seg ofte. Det tar ca. et kvarter å sette opp for to personer og det fordobler plassen under tak. Det kan anbefales å anskaffe seg et Bolon forteltteppe (Bohuslän – Klippa). For det første gir det en større fornemmelse av stue, og når man har med barn kan de leke på gulvet.

Bolons teppe er framstilt i et slitsterkt materiale og suger ikke fukt. Kan rengjøres med vann og sepe og det minsker rengjøring av gulvet i campingvognen, fordi man ikke tråkker inn rett utenfra.

Tekniske data

Total lengde inkl. drag (cm) - 732
Total lende med / uten gasskasse (cm) - 580 / 532
Total bredde / innvendig bredde (cm) - 247 / 234
Total høyde / innvendig høyde (cm) - 254 / 195
Tjenestevekt (kg) - 1.250
Teknisk tillatt totalvekt (kg) - 1.400

Les mer om Knaus på www.kroken.no

Campingtrækker: www.hyundai.no
Fortelt: www.isabella.net
Forteltteppe: www.bolon.com

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden