Ostfriesland – vakker natur rett i nærheten av Skandinavia
Vakker natur
Ostfriesland er først og fremst preget av vakker natur, der det er høyt under taket, rolig og utrolig grønt. Vadehavsmiljøet preger naturen på vannet og har de samme karaktertrekk, som på den danske siden. Fuglelivet er frodig og et sant eldorado for fugleinteresserte. Ved lavvann kan man delta på flere forskjellige fotturer, der man virkelig kommer helt tett på den interessante og forkjellige naturen.
De guidede turene foregår imidlertid ofte på tysk, så det krever litt språkkunnskaper for å få mest mulig ut av det.
Husk sykler
Dikene langs hele kyststrekningen, som også heter ”Grüne Küstenstrassen” – den grønne kystveien, er på alle måter velegnet til kortere eller lengere sykkelturer. Terrenget er flatt, så det er bare motvind, som kan forårsake svetteperler i panna. Det er en fantastisk måte å oppleve naturen og landskapet på. Skiltingen er riktig bra også dersom man beveger seg litt inn i landet og besøker noen av de byene, som ligger der.
Det er sykkelstier på stort sett hele ruten, slik at man ikke behøver å sykle sammen med den øvrige trafikken. Det gjør også området sykkelvennlig for barnefamilier, som kan sykle trygt og dermed slappe mer av.
Gjemte kystbyer
Bak dikene ligger de små sjarmerende kystbyene som perler på en snor. De er ytterst sjarmerende og lette å besøke, selv om man ankommer i bobil. Det er fine parkeringsforhold, der det er fullt mulig å få plass til en bobil på seks til syv meter. Byer som Greetsiel og Carolinesiel er gode utgangspunkt, for utflukter til både den østlige og den vestlige delen av Ostfriesland. Begge byene er også små sjarmerende havne- og kanalbyer med det hyggelige maritime miljøet, som man aldri blir trett av å gå rundt i.
Spesielt i Greetsiel har man også flere muligheter til å spise godt og smake spesialiteter fra havet. Det er mange gamle velbevarte møller i området – hvorav flere kan besøkes – så man er på ingen måte i tvil om, at man er rett i nærheten av Holland.
Mange campingplasser
Det er masser av campingplasser i området, men mange av dem bærer preg av fastliggerkultur, der tyske familier fra Hamburg og Bremen bruker området til rekreasjon. Det betyr, at man som tilreisende kanskje ikke finner campingplassene så sjarmerende, fordi de er store og med mange vogner. Velger man kun å bruke dem som overnattingssted og kjøre bort fra plassen i løpet av dagen, går det bedre. Fasilitetene er imidlertid helt i sin orden. Med bobil kan man med fordel også benytte såkalte bobilplasser. De ligger ofte i tilknytning til havneanleggene. Det er toalett og bad og man kan flere steder også få strøm, selv om man sjelden har bruk for det i en bobil. Prisene varierer og ofte betaler man det samme som på campingplassene.
ADAC, NAF’s tyske søsterorganisasjon, har gitt ut en guide, som er spesielt velegnet for bobilfolket. Den har en oversikt over såkalte ”Stellplätze” i hele Europa.
Kort men avslappende ferie
Områdets helt klare fordeler ligger i nærheten til Skandinavia og naturopplevelsene. Med bobil kjører man bare fra sted til sted, parkerer og går på oppdagelseferd dit man vil. Vi gjorde ofte det, og da parkerte vi ved dikene for å sykle eller gå. Tilbake ved bobilen har vi alt for hånden: mat, drikkevarer og liggestoler, så man kan ta seg en liten lur før man kjører videre. Man har da ferie! Har man mer tid kan man uten problemer bli i området.