Månelanding på Gol
– Det hele startet i 1969. Da hadde han far satt opp skilt der det stod: Se månelandingen her, sier Magne Hoftun, eier og daglig leder av Gol Campingsenter. Hans far, Harald Hoftun, hadde satt opp en TV på tunet. Før de visste ordet av det, var det plutselig 70 telt på området.
Leide ut alt
– Den gangen hadde vi ikke toalett til dette, så gjestene måtte bruke badet i hovedhuset og hos bestemor, fortsetter han. Etter denne sommeren ble det til at familien Hoftun bygde et enkelt sanitæranlegg i kjelleren på hovedhuset. Så kom påsken i 1970. Vesla og Harald vaska og gjorde i stand alle de rom som kunne brukes, både i hovedhuset og på stabburet. Dette leide de ut til påskegjestene. Familien selv holdt til på det minste rommet i huset. Dermed hadde tanken om å starte campingplass begynt å slå rot, for dette gav blod på tann.
– Far og mor drev gård den gangen og fant ut at sauene trengte ikke all jorda. Noe kunne også brukes til telt- og campingvognplass, forteller Hoftun. I begynnelsen var det plass til mellom 70 og 100 campingvogner og telt.
Entreprenør
Det lå aldri i kortene at Magne Hoftun skulle overta campingplassen på Gol. Han bodde i Oslo fram til 1989 og var forman i et entreprenørfirma.
– På grunn av familieomstendigheter ble jeg kastet inn i dette i 1989. Jeg gjorde da det som føltes riktig og overtok plassen året etter, forteller han. Dermed ble det til at Hoftun flyttet hjem igjen til Gol.
Utvidet
Han har etter den tid utvidet plassen til å romme 600 campingvogner, tre store sanitæranlegg, 15 hytter og 18 appartements-hytter. Plassen holder også vinteråpent.
– Gir du beskjed om at du kommer, er parkeringsplassen din brøytet, og varmen er slått på i vogna di. Selv om det er fullt her, har jeg alltids en plass. Hvis ikke, så finner jeg en, sier Hoftun. Han står på og strekker seg langt for gjestene sine.
Ekte kremmer
Hoftun begynte å kjøpe vogner av kunder som av ulike grunner måtte selge. Etter hvert begynte kunder å ringe for å høre om han hadde vogn til salgs. Dermed begynte en ny ball å rulle:
– Jeg startet å se etter annonser på vogner og kjøpte brukt. Dette har nå blitt en stor binæring. Mange har begynt med å kjøpe vogn hos meg og endt opp med plass her. Eller omvendt. I tillegg bygger jeg spikertelt for dem som vil ha det, legger Hoftun til. Det er mange som stopper opp og blir værende på plassen. Magne forteller om en som skulle ha en markise til Boletta-vogn, og endte opp med å kjøpe en bobil med markise av Hoftun isteden.
Arrangør
Magne Hoftun er medarrangør av Fårefestivalen som arrangeres hver høst i Gol sentrum. Fårefestivalen er en hyllest til hva sauen kan gi både som mat, ull og fårete påfunn. I tillegg arrangerer Hoftun Vårdansen nede på campingplassen hver vår.
– Disse to arrangementene engasjerer både de ansatte og gjestene her. Under Vårdansen setter jeg opp telt hvor det er plass til 13-1400 stykker. Da har vi kjente artister som kommer for å spille til dans her, opplyser han.
Engasjert
– Jeg har en fot med i mye, det gir meg også muligheten til å bli med på mye rart. Jeg gjør det ikke for pengene, men fordi jeg liker det. I tillegg gir det meg så mye tilbake, mener han. Hoftun er levende opptatt av kundene, og god kundeservice. Han er også opptatt av å kjenne gjestene sine og vet godt hvem alle de faste er. Målet hans er ikke høy omsetning, men god håndtering av gjestene. Det merkes når en gjest kommer innom, og Hoftun tiltaler han ved navn og spør han hvordan det går med kone og barn, alle titulert ved navn.
Mye å tilby
Har du fast plass på campingplassen, kan du betale for vinterettersyn. Det betyr at campingen tar ansvar for å måke av taket på vogna og spikerteltet ditt. Om sommeren kan du kose deg i badeanlegget ”Hallingstampen”. Har du ikke vogn, eller av andre årsaker ønsker å reise uten, kan du leie campingvogn hos Hoftun. Han har 10-15 vogner som leies ut under høysesongen og under arrangementer. Plassen har til og med egen hundedusj for dem som har med seg sine firbente venner. I tillegg er det gratis internett over hele plassen, flere lekeplasser og fiskemuligheter i Hallingdalselven.
Begynte som frivillig
Mange av de ansatte hos Hoftun begynte med frivillig å gjøre litt småarbeid rundt på campingplassen, som for eksempel Martin Karling.
– Magne trengte hjelp til å mure opp et bad. Jeg hjalp han og har nå vært ansatt her i over ti år, forteller Karling. Et annet eksempel er et ektepar som bygde så fint spikertelt for seg selv og en venn. Nå har de bygd over 80 spikertelt for Hoftun og for andre gjester på plassen.
– Dette er den beste måten å ansette folk på. De har alt god kjennskap til meg og plassen, og jeg har god kjennskap til dem og hva de står for. Det må selvsagt løftes opp på en klar linje med regler og en avtale, men slik er det jo med alle ansettelsesforhold, mener Hoftun.
Et hjem for deg
– Vi er litt Hotell Cæsar her, sier Hoftun og refererer til slagordet til den kjente såpeserien: ”Et hjem for deg, et hjem for oss”.
– Ja, det blir liksom en livsstil. Du må bare bli værende her, legger Karling til. I sommer var han akkurat ferdig med det ene sanitæranlegget. Hoftun forteller at Karling både tegnet og bygde det. Det gamle ble revet innvendig. Bare skallet sto igjen. Så begynte Karling å bygge nytt innvendig.
God service
Bor du fast på plassen, finnes det flere gode servicetilbud. Ikke bare får du måkt tak og plass, men du kan også leie lagringsplass. Har du utemøbler du ikke vet hva du skal gjøre med til vinteren, kan det hende at Hoftun har plass til dem i låven sin.
– Du trenger heller ikke ha krok på bilen din for å ha vogn her. Vi flytter vogna for deg om du trenger det, sier Hoftun.
Midt i smørøyet
Gol Camping og Apartment senter ligger midt i Hallingdal med kort vei til de store skisentrene på Geilo, Ål og Hemsedal. Det er også kort vei opp på fjellet, om du er glad i å gå på ski eller å gå turer i fjellheimen om sommeren. Både togstasjonen og Gol sentrum ligger bare fem minutter fra campingplassen. Det er gangfelt hele veien fra plassen og opp mot sentrum. Det er også en kro på plassen hvor det selges kaffe og middag. Hoftun leier også ut lokaler dersom en vil arrangere et lag eller lignende.
Fakta:
• 350 faste plasser • 250 besøksplasser • Kro og kafeteria med alle rettigheter • Liten matvarebutikk, også med caravandeler • Flere vannstasjoner • 20 fullt utstyrte campinghytter • Tre store sanitæranlegg • Tømmeplass for gråvann, og egen stasjon med påfyll av ferskvann. Enkel adgang for både bobil og vogn • Felleskjøkken disponibelt for gjestene • Vaskerom • Friluftsbad som er åpent sommerstid. Et barnebasseng og et stort basseng. Begge med oppvarmet vann. Gratis utlån av solsenger, og stort utendørs serveringsområde Arrangement: • Dansegallaen Vårdansen i mai • Fårefestivalen i oktober
Mange muligheter
Gol er en kommune i hjertet av vakre Hallingdal. Fra Gol er det kun kort reise til skiheisene på Geilo, i Ål og Hemsedal. I tillegg er det også kort vei til Jakt- og fiskesenteret og Bjørneparken på Flå, eller Langedrag ovenfor Nesbyen. Golsfjellet og resten av fjellene rundt er også i umiddelbar nærhet.
Fiskeinteresserte
Hallingdalselva er en ørretelv som renner gjennom Gol. Her kan en fiske både med mark, spinner/sluk og fluefiske. Elva er variert med både stryk, fosser, kulper og terskler. Fra Gol og litt nedover dalen renner elva litt roligere, og her er det ekstra godt egnet for fluefiske. Det er også tilrettelagt fiske for funksjonshemmede nede ved både Gol Campingsenter og Fossheim Camping. Sesongen varer fra 1. januar til 19. september, og du må ha fiskekort. Disse selges på campingplasser, sportsbutikker og Gol Turistkontor. Du kan også kjøpe kort på nettet på inatur.no.
Fjellsykling
Golsfjellet er perfekt for fjellsykling, med sitt nett av gode stølsveier og stier. Flere rundturer er loggført med GPS, slik at du kan laste ned sporlogg til din egen GPS, eller se kartskisser av disse når du skal velge deg en rute. I juli kan en være med på Hallingrittet, som er et familievennlig ritt på 45 km. Eller du kan ta turen til Torpoåsen og delta i Gaurhovdrittet.
Ridetur
Hele sommeren er det et eget ridesenter på Storefjell Resort Hotel. Der har de både fjellridning, ridning for barn, timesturer og lengre turer. Du kan også bestige toppene i Gol kommune eller plukke multer. Det er mange turer en kan ta i skogen eller på fjellet. Er du av det mer spreke slaget, kan du hive deg på Lordemarsjen som går fra Raggsteindalen til Haugastøl. Et av høydepunktene på turen er Lordehytta, som ligger på 1620 m.o.h. på vei over Hallingskarvet.
Bademuligheter
Tropicana er et av landets største kombinerte inne- og utendørs badeland. Det ligger på Pers Resort, midt i Gol sentrum. Hallingstampen friluftsbad på Gol Campingsenter er et utendørs badeanlegg som er åpent hele sommeren. Minibadeland på Storefjell Resort har både vannsklie, boblebad, badstue, barnebasseng og svømmebasseng. Det er badeplass både ved Mobrua, rett nedenfor Gol sentrum, og mellom Tisleidemningen og Oset Høyfjellshotell.
Motormoro
Ved Gol motor- og fritidspark tilbys motoraktiviteter for barn fra seks til 90 år. Der kan du leie både to- og firehjuls motorsykler som kan kjøres i sikre omgivelser på bane. Parken kan også skilte med både trampoline og volleyballbane. I kiosken er det forfriskninger og mat. På Fuglehaugen er det gokart-bane med aldersgrense ti år for å kjøre alene. Men du kan også kjøre en toseters gokart og ta med barn fra fem år som passasjer.
Jakt
Gol Jeger og Fiskeforening disponerer småviltterreng på Søråsen i Gol. Der finner du alt fra rype, orrfugl, storfugl, hare og rådyr. Det selges inntil fem dagskort hver dag. Dette kan bestilles i forkant. Jegere som ønsker å jakte på bukk, må legge frem bevis på bestått skyteprøve. Det er også et stort jaktområde for hare på Kamben Stølslag.
Andre aktiviteter
Gordarike Familiepark har som tema mystikk og religion ved overgang fra norrøn til kristen tro. Er du interessert i stølsliv, er det bare å ta en rundtur til stølsgrendene. Her kan stølene tilby servering av tradisjonsrik stølsmat, overnatting og ulike aktiviteter. Gardnos Meteorittpark er en unik naturopplevelse. Her er det et stort krater på 5 km i diameter etter en meteoritt som traff jorda med stor fart for 650 millioner år siden. I tillegg kan Gol by på flere museum og kulturminner. Mer informasjon på turistkontoret som ligger i Gol sentrum eller www.golinfo.no.
Hallingdal i våre hjerter
Rolf Kristian Enger var første gang på Gol Camping i 1977. Da var han bare en guttunge som ferierte sammen med foreldrene sine. Siden den gang har han gått mang en skitur i Hallingdal.
Husker tilbake
Rolf Kristian Enger slo seg ned som fast gjest på Gol Camping i 1994. Hans samboer Marit Ellingsen har ”bare” vært med de siste fem årene. Rolf har nå sin fjerde vogn, og den kjøpte han av Magne Hoftun i 2002.
– Jeg var jo bare guttungen da jeg lå her med foreldrene mine, minnes Rolf Kristian. Den gangen var det Harald og Vesla Hoftun som drev campingplassen. Senere i ungdommen var Rolf Kristian oppover av og til for å gå i fjellene rundt Gol. Han har mange gode minner fra den tiden. Etter hvert ble han fast gjest og fikk god kontakt med familien Hoftun.
Friluftsmann
Han var en aktiv friluftsmann og likte å være i fjellheimen i Hallingdal. Fjellene og minnene fra campingplassen som smågutt var med på å avgjøre at det var her han skulle ha fast plass til vogna si.
Festlig lag
– Jeg har feiret både 40- og 50 års dagen her. Begge gangene leide vi Kroa og hadde festen der. Vi leide også inn Haraldbu, som ligger her på campingplassen, som base. Der overnattet musikerne, minnes Rolf Kristian.
Harmoni
– Vi er veldig ofte på campingen, gjerne to-tre uker om gangen, forteller Marit. De trives godt og er veldig fornøyde med hvor fint de har fått det rundt seg.
– Jeg er jo vokst opp med campinglivet selv. Har hatt både campingvogn og bobil opp gjennom tida, sier hun. Her er det ikke noe stress, bare ren harmoni. De elsker begge det å kunne pusle rundt på plassen sin. Inne som ute. De steller hagen og har plantet både stauder og småtrær i skråningen nedenfor vogna. Hjemme på Aurskog har de en leilighet, så derfor blir dette hagen deres.
Vinteren
– Nå er det rydding på plattingen som gjelder. På vinteren får vi lov til å lagre utemøblene våre i låven til Magne Hoftun. Plassen er godt brøytet vinterstid, og mange skryter av vaktmesteren for den jobben. Vaktmesteren har også vinterettersyn, noe som betyr at han måker taket på både spikerteltet og vogna.
– Vinterettersynet betaler vi ekstra for, men det sparer oss for en bekymring, sier Marit
Får leie
– Nå har vi nettopp hatt besøk, og da leide vi inn egen vogn til dem. Vaktmesteren dro den inntil plassen vår, slik at de som besøkte oss var nær oss, opplyser Rolf Kristian. Da de besøkende hadde reist, ble vogna dratt vekk igjen.
– Snakk om service, smiler Marit. Hun kan ikke få fullrost eier Magne Hoftun nok. Vi syns vi får veldig mye igjen for det vi betaler for plassen, fastslår Rolf Kristian, og Marit nikker enig.
– Her har vi det veldig bra, avslutter de begge to.