: Sverige (3/7): Vätterns kyst - mer enn polkagriser og motorvei | Din Fritid

Sverige (3/7): Vätterns kyst - mer enn polkagriser og motorvei

Dersom man har fulgt E4 en viss tid nordover kommer man til rasteplassen ”Gullene Uttern” ved Gränna, der man helt sikkert vil stifte bekjentskap med de rødstripete sukkerstengene som kommer fra dette området. Normalt fortsetter man deretter langs motorveien mot Stockholm, men det er egentlig synd, for hvis man svinger av her – og det gjør vi - og følger vei 50 langs Vätterns kyst, kommer man til en lang rekke perler i løpet av en relativt kort strekning.

Rökstenen er en av de betydeligste i verden og oppviser 760 skrifttegn.

Rökstenen og Tåkern

På vår alternative rute er det første vi ser et skilt til Rökstenen, som er en av de viktigste runestenene i verden, som kan oppvise ikke mindre enn 760 skrifttegn. Steinen ligger ved siden av Rök kirke - et steinkast fra veien og helt sikkert et besøk verdt.

Når vi kommer lenger mot nord, er det ved veien skiltet til naturreservatet Tåkern. Reservatet består av en liten sjø, og bare hovedveien adskiller denne og den større sjøen Vättern og vi tar oss god tid til å nyte den flotte naturen og fuglene, som lever et beskyttet liv langt borte fra alle turistene.

I Vadstena finnes det bygninger helt tilbake fra år 1200.

Vadstena

Etter ganske få kilometers kjøring kommer vi til den gamle byen Vadstena og her finnes bygninger helt tilbake til år 1200. Vi finner greit en parkeringsplass, selv om vi har vognen på kroken, og herfra er det rundt en kilometer til Vadstena Slott, som ble grunnlagt av Gustav Vasa så langt tilbake som 1545. Etter en omvisning går vi gjennom den gamle byen og nyter de praktfulle gamle husene i sommervarmen og kommer ned til det klosteret, som byen er bygget opp rundt. Det ble grunnlagt av den hellige Birgitta (1303-73), som var en framsynt kvinne med mye god livsvisdom og klosteret ble raskt et valfartssted og er fortsatt verdt et besøk.

I klosterkirken foregår det stadig kirkelige handlinger, mens turister strømmer inn og ut av kirken. Det kan minne om å være i en katolsk kirke i Sydeuropa.

Vandspeiling av Vadstena Slott.

Vest for kirken finnes det tallrike murrester fra det gamle klosteret. En strandpromenade leder gjennom klosteranlegget og vi opplever det deilige nordiske sommerlyset midt i de historiske omgivelsene. I middelalderen ble Vadstena Nordens mål for pilgrimsreisende, og i dag, når det igjen er blitt moderne å dra på pilgrimsferd, kan det merkes på kirken, som har innredet et pilgrimssentrum. Vadstena kirke er den eneste i Sverige, som har oppnådd tre stjerner i Guide Michelin og det sier litt om hvilken kulturskatt, som ligger som en perle her ved Vätterns kyst.

Det blir faktisk kveld, før vi fortsetter til campingplassen.

Z-parkens Camping drives av et idrettslag og man camper rundt fotballbanene.

Z-parkens Camping

Campingplassen ligger rett nord for byen Motala ved forstaden Varnamo. Den drives av et idrettslag og vi camper rundt omkring fotballbanene. Selv om hovedveien går rett forbi plassen, er det ingen trafikkstøy og på plassens sydligste del, er det et deilig grønt område med mindre terrasser samt fasiliteter til de omreisende camperne. Bare 100 meter herfra ligger et 3 kilometer langt område med den fineste badestrand, folkepark og litt andre fornøyelser.

100 meter fra campingplassen ligger den fineste badestrand.

Motala

Det store trekkplasteret er Göta Kanal. Det virker merkelig, for det er jo masser av vann i sjøen Vättern, men det er de romantiske turene på kanalen i det milde været, som trekker til seg turistene.
Som forberedelse til turen vår leste vi H.C. Andersens 150 år gamle fortelling om dengang han kom til Motala via vannvejen og ble fascinert av de tekniske vidunderne som ble oppfunnet på de nye fabrikkene, der det hele tiden ble skapt nye industriprodukter. I dag er byen fortsatt i vigør og kalles den svenske industriens vugge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden