Tyskland: Camping ved Dresden
Lett å komme til sentrum av Dresden
Det er lett å komme til sentrum, for bybussen går rett utenfor campingplassen - Camping Mockritz. Den stopper ved jernbanestasjonen (Hauptbahnhof), hvorfra den gamle bydelen “Altstadt” ligger i gangavstand via Strøket.
Den forretningsmessige bydelen er pyntet med statuer av hester. Alle hestene er like, men malingen er det ikke. En lang rekke bedrifter, privatpersoner og institusjoner har sponset hver sin dekorering. Et festlig skue; der hver skulptur sannelig er verdt et studium.
1700-tallets barokkstil
Alt er restaurert tilbake til 1700-tallets barokkstil. Det bygges fortsatt på noen av de store plassene. Byen ble bombet fullstendig sønder og sammen den 13. februar 1945 som et ledd i å presse Hitlers fascistiske tropper ut av krigen, noe som dessverre først lykkes to måneder senere. Det kostet 130.000 sivile mennesker livet.
Allerede i 1945 bestemte den sovjetiske okkupasjonsmakten sammen med såkalte demokrater å gjenoppbygge byen, noe som lykkes i stor stil. Imidlertid hadde man verken politisk vilje eller økonomisk evne til å gjenoppbygge alle kirkene. Den protestantiske Sophienkirke ble aldri gjenoppbygget og tilbake står bare et lite minnesmerke i form av en rest av kirkens søyler.
Vår Frues Kirke (Frauenkirche) ble også bombet den dagen, men motsto alle bombene. Kirken sto imidlertid i brann i to dager. De åtte søylene som bærer den runde kuppelen var rødglødende av den sterke varmen og den porøse kalksandsteinen, som er det dominerende byggematerialet, kunne ikke lenger bære vekten av den enorme kuppelen, slik at kirken kollapset.
130.000 mennesker mistet livet under dette fryktelige bombeangrepet og det var ikke tid til å begrave alle de døde.
En liten orgelkonsert hver dag kl. 12
I Dresden kan man stadig vekk se bilder av denne fryktelige begivenheten, selv om byen har reist seg fra asken og igjen står i fordums glans. Mange av bygningene står i barokkstil, ja faktisk nesten alle sammen. De mest kjente er Vår Frues Kirke, der gjenoppbyggingen først ble fullført i 2005 etter 14 års byggetid. Det er faktisk imponerende, at den gamle kirken ble bygget på 17 år uten hjelp av nåtidens tekniske hjelpemidler.
I dag avholdes hver dag en andakt med en liten orgelkonsert kl. 12, men man skal møte opp i god tid for det er stor trengsel for begivenheten. Etter andakten fortelles (på tysk) kirkens historie. Det er veldig gripende. Under oppryddingen, som ble påbegynt i 1991, fant man kuppelens spir i form av et kors. Dette er nå oppstilt inne i selve kirkerommet, som et minnesmerke over byens døde.
Moderne orgel
Selve kirkerommet er gjenskapt nøyaktig, slik det ble skapt i 1743. Ikke noe er overlatt til tilfeldighetene og samtlige søyler og malerier, også de i den store kuppelen framstår i lysende klare farger. Den eneste detaljen, som ikke tilsvarer datidens, er selve orglet. Dette er gjenoppbygget etter nåtidens prinsipper og med moderne teknikk. Skjønnere klang skal man lete lenge etter. Ser man på gamle kulturbygninger i Europa, vil steinene alltid være farget mørk av tidens tann. Det er naturligvis ikke tilfellet her. På den nye kirken ses riktignok en rekke mørke steiner. Det er de originale steinene, som man lykkes med å få gjeninnsatt på sine gamle plasser. Et utrolig puslespill, som samtidig minner om, hvor mye det reelt var som ble forvandlet til støv.
Kulturelle opplevelser
Det er mulighet for en lang rekke kulturelle opplevelser i byen. Et besøk på museet med de mange berømte maleriene er nesten et ”must”, hvis man ikke kan nøye seg med bare å beundre de mange byggverkene.
De gamle stallbygningenes østside viser en lang frise, som fyller hele gatens lengde. Den er framstilt i Meissner porselen. Denne viser den saksiske kongerekken og er en av de få gjenstandene, som til tross for deres størrelse overlevde bombebrannen i 1945. Kun av den årsak, at porselen på forhånd er brent med 1300 graders varme og derfor ikke kunne ta skade av en ildebrann, selv om den var nokså voldsom i 1945.
Zwinger palasset
Det gamle palasset ”Zwinger” er et av Europas største palasser. For en nordisk turist kan man kjøpe seg en billett til konserter gjennom hele sommeren til en overkommelig pris. Der spilles deilig sommermusikk av operetter, musikaler og lett fordøyelig jazz.
”Zwinger” er en rekke bygninger, som omgir hoffets festplass i Dresden. Mange tror feilaktig, at det er et slott, men det er ikke tilfellet. Anledningen til dette praktverk var den danske kongen, som besøkte byen i 1709. Her oppdaget man, at man manglet en egentlig festplass til å ønske så høye gjester velkommen på. Allerede året etter påbegynte man byggingen av det nåværende anlegget. Det egentlige slottet ligger riktignok rett ved og heter ”Residenzschloss”, men har ikke samme pompøse utstråling.
Dresden – en oversett perle
Semper-operaen er også et velbesøkt byggverk og ligger for øvrig bare et steinkast fra Zwinger i retning mot Elben. Dessuten stallbygningene bak slottet med ovennevnte frise og ikke minst den vakre og store promenaden langs elven. Dresden er en oversett perle i turistmessig sammenheng.
Det er synd, for byen er en sann perle i kulturhistorisk sammenheng. Samtidig er det et behagelig klima med gode sommere og prisene på restaurantene er ganske nøysomme.
Vakre omgivelser med elver og vinberg
Det er også mulighet for å se seg om i omgivelsene. Spesielt på elven Elben. Fra Dresden trafikkerer en hel flåte av hjuldampere oppover og nedover elven. Et alternativ er også turen til Meissen med de vakre vinbergene eller turen til ”Sächsische Schweiz”. Sistnevnte går opp langs elven gjennom vakre elvedaler med borger og de enorme og flotte sandsteinsklippene, som står i søyleformede formasjoner langs elven.