Slik monterer du et solcellepanel
Med et solcellepanel som tar seg av batteriladningen, blir friheten akkurat så stor som man drømmer om, og her skal vi vise hvordan du selv monterer en slik. Men vi skal også titte på hva du gjør for å dimensjonere anlegget riktig.
Før monteringen av solcellepanelet valgte vi fire plasthjørner som limes fast på taket (fungerer ikke dersom takplaten ligger løs, da må du benytte konsoller som går tvers over taket). En kabelgjennomføring i plast, tilpasset for rund kabel, og tilstrekkelig lang kabel (2x2,5mm²) trengs også. Den blåhvite esken inneholder rengjøringsmiddel og lim, og den lille hvite esken inneholder en ladningsregulator.
Solcellepanelet skal skrus fast i plasthjørnene fra begge hold. Bor alle hullene før du fortsetter monteringsarbeidet.
For å gjøre installasjonen ekstra elegant, sprayet vi de fire plasthjørnene med billakk (i vårt tilfelle ”Fiat-hvit”). Bruk helst rustfrie skruer når du senere skal feste panelet!
Tid for å klatre opp på taket og måle ut hvor solcellepanelet skal ligge. Marker med maskeringsteip hvor hjørnene havner. Vask med spesialrengjøringsmiddelet de delene av taket der plasthjørnene skal limes fast.
Plasthjørnene limes fast med tokomponentslimet. Følg anvisningene nøye. Legg solcellepanelet løst ovenpå hjørnene og legg gjerne noe tungt oppå solcellepanelet under herdingen.
Det gjelder å måle nøye hvor kabelgjennomføringen skal plasseres Velg en plass der du kan få en ”skjult” gjennomføring av kabelen – f.eks. inn i en garderobe.
Ladningsregulatoren skal helst plasseres inntil batteriet, ettersom den da gir en temperaturkompensasjon av ladningen. Men i nødsfall kan den plasseres på et annet sted. Koble kabelen til solcellepanelet i regulatoren først, og dra den andre kabelen til det stedet der du skal koble den til 12 V-systemet.
Dra opp kabelen gjennom taket og gjennom kabelgjennomføringen, før du limer denne på plass. Koble til kabelen i koblingsboksen på panelets bakside. Deretter kan du skru fast panelet og koble kabelen til 12 V-systemet.
Slik beregner du systemet
For å forklare hvordan et system med et solcellepanel fungerer, er det enklest å sammenligne med et tak og en tønne med regnvann.
Den som vil bruke regnvann for å vanne i hagen sin har jo ingen nytte av en 5- liters dunk for å samle opp vannet i, selv om takflaten er flere hundre kvadratmeter. Men en 200-literstønne blir før eller senere full, selv om vannet bare kommer fra et lite hyttetak.
På samme måte er det med solcelleanlegget: Batteriet bør ha en kapasitet som rekker for minst en ukes forbruk, og for at det ikke skal tømmes helt pleier man legge til en reservekapasitet på 40 prosent. Forbruker du 10 Ah pr. døgn, er en batterikapasitet på 105 Ah derfor et minimum. Og panelet skal også være så stort, at det “med margin” dekker det gjennomsnittlige døgnforbruket. Med panelet montert slett på taket kan du regne med at pr 10 watt angitt effekt på panelet får en ladning på cirka 4 Ah i løpet av en vakker dag i Sør-Norge. Men nå er jo ikke alle dager vakre, så i løpet av en lengre tidsperiode blir den angitte energimengden mindre noe som betyr at en 50-watts – den kanskje vanligste størrelsen – gir et tilskudd på drøyt 100 Ah i løpet av en ”normal” sommeruke.
Hva er Ah?
Ah er forkortelsen for ampertimer, og angis blant annet for å angi et batteris kapasitet.
En 12 V-pære på 10 W forbruker 0,83 A (10 / 12) og om den lyser i 2,5 time har den forbrukt 2,075 Ah (0,83 x 2,5).
Med denne enkle metoden kan du regne ut strømforbruket for hver enkelt av apparatene i din campingvogn eller bobil.