: Italia Rundt: Vesuv og Sorrento (3/5) | Din Fritid

Italia Rundt: Vesuv og Sorrento (3/5)

Det ligger en del campingplasser ved foten av vulkanen Vesuv, som man kan velge blant, hvis man er på gjennomreise og ikke har så god tid til å utforske området. Har man tid, kan det varmt anbefales å kjøre helt ut på Sorrento-halvøya og bruke denne som utgangspunkt. Det gjorde vi.

Der er ikke så mye plass og tre metersregelen har man ikke hørt om. Men, det er plass til alle

Allerede ved ankomsten til Vesuv og storbyen Napoli får vi en fin fornemmelse av, hvordan denne aktive vulkanen virkelig ligger i Napolis ”bakgård”. Vi utsetter imidlertid vulkanen til litt senere for først å finne campingplassen og få koblet av campingvognen vår. Det er nemlig ikke så god plass i syditalienske byer, så det er ikke stedet der man kjører rundt med vogn på kroken.

En snau times kjøring fra Napoli, langs den imponerende klippekysten, over et par fjellpass og gjennom små tett trafikerte byer, ankommer vi til en av de minste campingplassene jeg noensinne har vært på. Vi kommer til å ligge i første rad med utsikt til Middelhavet – langt borte fra både trafikk og storby.

Vesuv i det fjerne. Gjemt bak skyene virker vulkanen skikkelig faretruende

Vulkanen Vesuv

Neste dag våkner vi opp til en vakker dag med solen høyt på himmelen. Vi pakker bilen og kjører tilbake til Napoli. Dagen starter med et nødvendig stopp på en lokal café. Vi er jo på ferie, og i tillegg i Italia. Deretter begir vi oss opp på vulkanen, Vesuv. Man kan kjøre det meste av veien, inntil man kommer til en tettpakket parkeringsplass. Herfra går man de siste høydemetrene i ca. en halv time til vulkankraterets kant.

Husk godt fottøy og vann.

Det er bl.a. i den sydlige delen av Italia at likøren Limoncella produseres av kjempe store sitroner

Napoli

Det kan anbefales å gå tidlig om morgenen pga. sommervarmen. På klare dager er utsikten over Napoli ganske fascinerende og man får en veldig klar fornemmelse av den katastrofen, som kan skje på dette stedet neste gang Vesuv har et utbrudd. Det er stort sett bare en fluktvei og det er ut på havet. Likevel er napolitanerne glade i byen sin og ønsker ikke å flytte. De lever livet i nuet og det merker man tydelig som turist.

La det gjerne smitte og ta noe av det med hjem. De er ikke helt borte.

Pompei er en fascinerende opplevelse, men ta deg god tid, byen er veldig stor

Pompei

Etter et par timer på vulkanen kjører vi ned igjen og besøker byen Pompei. Ruinbyen, som er et fremragende eksempel på, hvordan befolkningen levde på dette stedet rundt begynnelsen av vår tidsregning, er i dag fortsatt ikke ferdigutgravd. Det hele fikk imidlertid en brå avslutning 2. august år 79 etter Kristus, da den ble dekket under aske og lava. Det skjedde om natten, så bare noen få rakk å flykte. I 1748, da man så smått begynte å grave fram byen.

Man graver fortsatt og man gjør fortsatt viktige arkeologiske funn i hele området. Husk at dersom du har med barn, så ligger det flere steder gipsavstøpninger av de døde, noe som kan være ganske tøft å se på.

Ut i naturen og likevel rett ved storbyen – om kvelden kan vi hygge oss foran campingvognen med utsikt ut over Middelhavet

Tilbake til plassen

Vi gleder oss over å komme tilbake til campingplassen. Selv om den ligger et stykke fra Napoli, er det verdt kjøreturen, for å komme bort fra storbyens støy. Foran campingvognen vår kan vi nyte kveldsmaten, et glass vin eller to, mens barna sover innenfor.

Vi sitter under en stjerneklar himmel blant ildfluer og nyter Middelhavets rolige bølgeskvulp.

Utsikten fra plassen vår er betagende. Det er ro og fred og vi er langt fra Napolis støyende gater

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden