: Italia Rundt: Siena (2/5) | Din Fritid

Italia Rundt: Siena (2/5)

Siena er kanskje ikke den første byen man velger på en tur til Toscana, men det kan man trygt gjøre, for byen er en stor palett av små hyggelige gater, som gjemmer på finurlige hemmeligheter og gode spesialiteter.


Utsikt over Siena

Vi finner en campingplass et par kilometer fra sentrum av Siena. Utsikten er helt perfekt, fordi vi gjennom pinjetrærne kan se byens gamle middelaldertårn. Hele campingplassen er inndelt i terrasser og vi velger en plass helt oppe på toppen. Plassen har de fasiliteter man har bruk for og standarden er middels. Men, det er ikke så veldig god plass. Oppstillingsplassene er små og veiene på plassen er smale. Plassen, som ligger i en fjellskråning, har en veldig bratt bakke til og fra hovedveien (ca. 8 %).


Til fots

Tremetersregelen kjenner man heller ikke til, så fra den ene siden av vår vogn til naboens bobil er det ca. 50 cm. Mitt beste tips: sjekk plassen til fots før du kjører inn. Ikke bare her, men generelt i Italia. Plassen er utelukkende valgt ut fra sin beliggenhet. Vi får fin service på engelsk av plassjefen, som også anbefaler oss å ta bussen til sentrum, fordi det er fotballkamp i byen. Vi er imidlertid morgenpigge – sånn er det når man har små barn med på ferie - så vi tar sjansen på å bruke egen bil.

Vi finner lett en parkeringsplass rett utenfor den gamle bymuren, hvorfra vi bare skal gå noen få minutter, før vi er inne i sentrum. Hele den gamle bydelen er stort sett bilfri. Bare folk som bor der har lov til å ta med bilen inn bak murene.


Vakre Siena

Siennas historie er en skikkelig gyser. Det hele begynte i 1125, da Siena ble bystat. I 1147 tok befolkningen makten fra kirken og på 1200 og 1300-tallet var det en blomstrende handelsby. I 1348 var det rett før det hele tok slutt, fordi 1/3 av byens 80.000 innbyggere døde av pest. Siena er i dag en av Europas best bevarte middelalderbyer. Imponerende gotiske kirker og harmoniske palasser, som åpner seg mellom de smale gatene, som er fyllt med hemmeligheter og som selvfølgelig ses best til fots. Mie, som vi har med i bærestol, ser det hele fra voksen høyde. Mathias er god til å gå langt, men avlastes innimellom på fars skuldre. Man kan få mange timer til å gå på denne måten.


Pizza del Campo

Siena ligger på tre bakker, så det er ganske imponerende, hvordan man har kunnet bygge disse vakre bygningene i det kuperte terrenget. Sienas rådhus på Pizza del Campo ga i sin tid arkitekt Martin Nyrop inspirasjon til rådhuset i København. Det framgår tydelig. Rådhusplassen er absolutt Sienas pulserende hjerte. Her trives lokale og turister på beste måte. Enten slentrer de rundt eller nyter atmosfæren fra en av de mange fortausrestaurantene. Fonte Gaia, som også ligger på rådhusplassen, er utover å være utrolig vakker også der man får sine ønsker oppfylt. Ta sjansen – kanskje er det riktig? Hunnulven, som ammer tvillingbrødrene Romulus og Remus, ses overalt. Det er en av Sienas mange legender. Det var Romulus, som etter sigende grunnla Roma i det 8. århundre f. Kr.


Lunsj midt i det hele

Det er ingen grunn til å gå sulten rundt i Sienas gater. Det er bare å velge et sted man liker. En mulighet er å finne en krok for seg selv, der det er ro til å la de mange inntrykkene synke inn. En annen mulighet er midt på rådhusplassen, der det er liv og stor stemning. Vi velger det siste. I tillegg til å få utsøkt pizza (det kan italienerne) er det gatemusikanter og gjøglere, som underholder. Det er trivelig.

Sienas mange gater er et eldorado av små forretninger med spesialiteter fra både Siena og resten av Toscana, som jo regnes som et av de beste kjøkkener i verden. Skal du kjøpe noe spesielt fra Siena, så prøv panforte, som er en kompakt og hard kake framstilt av de beste råvarene. Smaker riktig godt, men pass på tennene… Vær ikke så redd for å kjøpe noe du ikke kjenner. Sjansene for at det smaker godt er nesten 100 %. Vi forsyner oss fra flere butikker før turen går tilbake til campingplassen.


Suveren kveldsmat

Når vi kommer tilbake til campingplassen trenger vi bare å hvile bena og få litt god mat. Heldigvis har vi proviantert i en av Sienas mange spesialforretninger. Maten er ikke billig, men ualminnelig lekker og vi sitter ved bordet i mange timer, mens Mie og Mathias leker rundt oss. Det er hyggelig og veldig avslappende. Selv om vi selv skal gjøre i stand og vaske opp, er det mye mer meg enn å skulle sitte på hotell med to små energiske barn. Og så er det i tillegg ikke langt til sengen, hvis man får lyst på et ekstra glass god rødvin…


Faktaboks

Vi bodde på:
Camping Siena Colleverde. Plassen er nå nedlagt, derfor henviser vi til Luxor Camping.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden