: Slik velger du det riktige teltet | Din Fritid

Slik velger du det riktige teltet

Det finnes et ganske stort utvalg av telt. For å finne det riktige er det viktig, at man har klart for seg, hvilken form for teltferie man skal på. Skal man gå eller sykle, må det velges et lite, lett telt, som kan pakkes sammen til nesten ingenting.

Det finnes et stort utvalg telt - sørg for å velge rett

I kanoen eller kajakken er det plass til litt mer, mens det i bilen som regel er plass til et skikkelig stort hustelt. Det lille, lette teltet kan selvfølgelig også tas med på kjør-selv-ferie, men et utpreget allround-telt finnes ikke. Ønsker og behov må tas stilling til, for pris og kvalitet henger sammen. Små billige telt er ideelle til festivaler og til barnefamilien, som gjerne vil ha et lite telt ved siden av campingvognen. Her kan barna leke og trene teltcamping, mens mor og far er rett ved siden av. Disse teltene står ikke i mot så mye. Ikke engang regnbyger, når de er av det kraftige slaget. Til gjengjeld er de ofte veldig billige.

Til utendørsaktiviteter, så som fotturer og sykling, skal det legges vekt på et lett telt av høy kvalitet. Teltcamping i fjellet kan kreve det ytterste av et telt. Gå derfor ikke på kompromiss med kvaliteten.
Camping på campingplasser i sommerferien krever et hustelt, der det er plass til hele familien. Disse teltene fås i dag med et vell av innredninger. De er store og veier ofte over 25 kg. Det krever derfor også god plass i bilen.

Forskjellige telt

Tunneltelt er, som navnet antyder, formet som en tunnel, der to eller flere buestenger holder teltduken. De kan fås i ståhøyde.
Kuppeltelt er som regel mindre og holdes oppe av to buestenger, som går diagonalt fra hjørne til hjørne. De kan fås i ståhøyde.
Hustelt er store telt med virkelig god plass. Som et hus – bare i teltform. Fås i mange forskjellige planløsninger. I hustelt er det ståhøyde.
Pyramidetelt har en midtstang, som holder hele teltet, sammen med alle pluggene i kanten.
Taktelt monteres på biltaket på samme måte som en ski-boks. De er ideelle til jakt eller camping i det fri.
Strandtelt er små lette telt, som gir skygge og ly. De er ideelle, når man har med barn på stranden.

Det er en viss frihet ved å reise med teltet i bagasjen

Forskjellige teltmaterialer

Yttertelt
Ytterteltet kan være laget av bomull, bomull/polyester, polyester eller nylon. Bomullstelt er ikke så populære, selv om de har det best tenkelige inneklima, uten at man går på kompromiss med kvaliteten og tettheten. Bomull er mer motstandsdyktig overfor UV-stråler og mer slitesterke. Men de veier mer, spesielt når det er vått.
Polyester er det mest brukte materiale til ytterteltet, fordi det er lett og ganske motstandsdyktig mot UV-stråler og andre værforhold.
Bomull/polyestertelt er en blanding av de to ovennevnte materialene. Det betyr, at man får et sterkt telt, som ikke veier så mye.
Nylontelt er fellesbetegnelsen på et ganske vidt begrep. Felles for alle er, at teltene først og fremst er veldig lette. Til gjengjeld er de ikke spesielt motstandsdyktige mot UV-stråler og andre værforhold. Stormfullt vær kan for eksempel vri teltduken. Når nylon silikonbehandles blir det veldig sterkt, uten at teltet blir tyngre. Disse teltene er ofte dyrere.
Det kan anbefales å impregnere ytterteltet etter behov.

Innertelt
Det viktigste kravet til innerteltet er, at det puster, og at insekter ikke kan komme inn.

Teltstenger og glidelåser

Teltstenger kan både være av glassfiber og aluminium. Glassfiber er billigst, men tyngst. Aluminiumsstenger er sterkere og ideelle til større telt. Noen telt fås med forsterkede durawrap-stenger, som er sterkere enn alminnelige glassfiberstenger.
Tykkelse og herding avhenger av teltets kvalitet i alminnelighet. Prisen påvirkes ofte mye av stengenes kvalitet.
Det er viktig, at alle glidelåser er impregnerte.
Glidelåsenes kvalitet påvirker også prisen.

Vannsøyletrykket er en betegnelse på ytterteltets egenskap til å motstå vann

Teltets bunn

I dag fås telt både med fastmontert og løs bunn. Den er oftest framstilt av polyester, som er impregnert. Bunnen ligger direkte på bakken, og det dannes ofte kondens, som er grunnen til at madrasser og andre ting skal settes på høykant om morgenen, og det skal luftes ut. Det kan anbefales å gå til anskaffelse av et fleeceteppe.

Teltcamping er for hele familien

Vannsøyletrykk

Vannsøyletrykket er en betegnelse på ytterteltets egenskaper til å motstå vann. Jo høyere vannsøyletrykk, jo mer vanntett er teltet. Vannsøyletrykk er ikke standardisert, men følgende kan være en god veiledning.
Vannsøyletrykk mindre enn 1000 mm – forventes å kunne klare små regnbyger.
Vannsøyletrykk på 1500–2000 mm – forventes å kunne klare regnbyger.
Vannsøyletrykk over 2000 mm – forventes å kunne klare alle regnbyger.

De fleste dyre telt har et vannsøyletrykk på over 2000 mm. Ekstra impregnering kan øke vannsøyletrykket en smule, og manglende impregnering kan forminske trykket.
Bemerk, at flere forteltprodusenter benytter andre tall for vannsøyletrykk.

Viktige spørsmål før du velger telt?

Hvordan skal teltet brukes?
Til hvilke årstider?
I hvilke land?
Skal det brukes på campingplasser eller i naturen?
Hvor mye kan teltet veie/fylle?
Hvor mange personer skal bo i det?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden