: Spania: Bilbao – et kulturelt sentrum ved havet (1) | Din Fritid

Spania: Bilbao – et kulturelt sentrum ved havet (1)

Nord-Spania er mer end Catalonia! Ut mot Biscayabukten ligger en rekke regioner med veldig vakre landskap og en perlerekke med historiske byer. Bilbao blomstrer opp til et kulturelt sentrum.

Baskerland, Cantabria, Asturia, Castilla y Leon og Galicia heter de vakre provinsene langs med Biscaya. Castilla y Leon er den eneste, som ikke grenser mot Atlanterhavet, den er til gjengjeld en provins, som byr på det ekte, tørre klimaet, som Spania er berømt for. Denne artikkelen leder deg gjennom Baskerland og til dens hovedstad.

Baskerlands grønne landskap

Finn veien

Etter passeringen av den fransk-spanske grensen kommer man inn på motorveien A-8, ”Autovia del Cantabrico”. Man har ikke kjørt mange kilometer før man opplever, at den svinger seg noe helt ustyrlig. En utrolig flott kjøretur, riktignok med mange stigninger, men det er ikke noen utfordring for en moderne ekvipasje. San Sebastian er den første større byen på veien gjennom Baskerland. Utallige er svingene selv midt igjennom byen, men der er på ikke noe tidspunkt mulighet for feilkjøring - det er godt skiltet. Det eneste, som kan volde litt besvær er de vanskelige baskiske stedsnavnene som Oiartzun, Azkoitia, Aizanabal, Atxabiribil – og det er noen av de letteste! GPS’n finner uten problemer rundt i det virvaret av hovedveier, som omgir Bilbao´s nordlige del, men det kan anbefales å ha et kart for hånden.

En anbefaling er, å kjøre av ved avkjøring 103 for å komme inn på N-637, da denne veien går nesten helt bort til campingplassen i Sopelana. Hold øye med veiskilt som Leioa, Getxo og Sopelana – de svinger av i riktig retning.

Surfer i solnedgang

Camping Sopelana

På Camping Sopelana kan du slå deg ned, rett ved en enorm strand etter en dags kjøring gjennom Baskerlands til tider sterkt kuperte og grønne landskap. Camping Sopelana ligger veldig høyt og man kan fra plassen se ut over Biscayabukten og se kjempestore bølger reise seg i en avstand på en km. Selv i vindstille vær kan dønningene heve seg opp til ca. fire meter.

Campingplassen er en av de større, som huser like deler med fastliggere i hytter, turisthytter og turistparseller. En del av dem er forbeholdt teltcampere og disse er som regel surfere. De sanitære forholdene holder en akseptabel standard, samlet i to sanitærbygninger. Det finnes både restaurant og supermarked på selve plassen, som naturligvis også er utstyret med et stort svømmebasseng. Angående priser: se campingplassens hjemmeside.

Strandområdet i nærheten heter Atxabiribil. Denne stranden er et mekka for surfere og det sier seg selv, at med den vestvendte kysten opplever man helt spektakulære solnedganger. Det finnes en sti fra campingplassen til stranden, men man kan også ta bilen. Det er store parkeringsplasser rett ved vannet.

Bilbao var for ganske få år siden en by i forfall. Arbeidsløsheten steg med lynets hastighet etter at skipsverftene og stålindustrien en etter en måtte legge inn årene. Byrådet fikk så den lyse ideen med å erstatte stålindustrien med kultur. Det ble byens redning, man fikk nemlig overtalt The Guggenheim Foundation i USA til å oppføre en europeisk filial av det berømte museet i New York. Eksperimentet ble en dundrende suksess og 13 år etter innvielsen har millioner av mennesker fra hele verden valfartet til Baskerland for å oppleve både moderne kunst og en helt unik museumsbygning, som utvendig har et skall av gyllent skinnende titan.

Fra Sopelana går det metro inn til Bilbaos sentrum og selv om byen ”bare” har 950.000 innbyggere, så er den stor nok til, at man absolutt skal benytte seg av den muligheten. Det er her som ved andre større byer, en umulighet å finne en parkeringsplass midt i byen. Billetten til metroen er veldig billig, det er til gjengjeld ikke parkeringshusene.

Guggenheim Museet

Severdigheter

Turistenes interesse, utover Guggenheim Museet, retter seg mot en rekke nybygg, som har vært med på den gjennomgripende fornyelsen, som bystyret har beordret. Broen ”Zubizuri” svever over elven Nervión som et kjempemessig seil.

En langt eldre bro ”Puente de Vizcaya” med utgangspunkt i bydelen Getxo forbinder både den nordlige og den sydlige bydelen. Innbyggerne kaller den for den ”Hengende Bro”. Den er verdens eldste med denne konstruksjonen. Man kan utmerket godt benytte denne med bil og vogn, når man fortsetter ferden fra Bilbao mot vest.
Litt mer i skyggen av disse store attraksjonene finner man de smale gatene i den gamle byen ”Casco Viejo”. Her finner man også den store katedralen ”Catedral de Santiago”, som kan dateres tilbake til det 14. århundre.

Den hengende bro Foto: Wikipedia Commons

I tillegg finnes De skjønne kunsters museum ”El Museo de Bellas Artes”, som er gjenåpnet etter en omfattende renovering. Andre museer er det baskiske etnografiske museum, et sjøfartsmuseum og et industrimuseum. Et yndet mål er også basilikaen Begoña.

Mange parker og grønne lunger grenser opp mot byens sentrum og bidrar til et luftig bilde av denne store byen, som er i ferd med og nå en million innbyggere.

Selve bybildet i den indre byen er en fargerik blanding, bestående av nytt og gammelt, som kan virke litt ureglementert og til tider kaotisk. Ikke desto mindre er Bilbao en severdig og livlig by.

Les mer på www.campingsopelana.com, www.guggenheim-bilbao.es, www.bilbao.world-guides.com

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden