: Spania: Nord-Spania – halvtørre regioner langs Biscaya (3) | Din Fritid

Spania: Nord-Spania – halvtørre regioner langs Biscaya (3)

Biscayabukten er stor. Hele den spanske nordkysten er delt opp i en rekke regioner. Baskerland er det skrevet om i den siste artikkelen. I dette avsnittet kommer man til regionene Asturia, Kantabrien og Castilla y Leon. Les her om en alternativ rute gjennom disse regionene.

De cantabriske fjellene ligger som en mur foran de reisende

Utgangspunktet for denne artikkelen er byen Llanes, der vi avsluttet den siste artikkelen (del 2) om Nord-Spania. Fra Llanes har man to muligheter for å komme til Santiago de Compostela. Den ene er langs kystveien, den andre er over de Kantabriske Fjellene. Sett fra Llanes ligger de som en mur foran de reisende og det virker umulig å forsere dem med et kjøretøy. Det er imidlertid et hull ved landsbyen Bustio, umiddelbart ved det stedet der den kantabriske motorveien slutter. Fra Llanes kjøres til GPS-punkt 43.377230, -4.520402 og vei AS-344 følges en km til hovedvei N-621, underveis krysser man en elv. Hovedveien N-621 følges mot høyre og man vil automatisk komme til León.

Stigningene er moderate fordi man følger en elvedal det meste av veien. Nasjonalparken “Picos de Europa” streifes og rett før regiongrensen mellom Kantabrien og Castilla y Leon, inne i nasjonalparkens skogsområde, er det en del serpentiner. De er ikke særlig voldsomme, men tar tid.

Nordspansk landskap i Castilla y León

Det tørre landskapet

Når man kommer ned fra nasjonalparkens mange svinger, skifter klimaet veldig raskt. De grønne fjellene forsvinner og landskapet er spesielt etter juli måned mange steder et tørt landskap. Her er det på samme tid veldig tynt befolket. Ved Boca de Huergano kommer man til en demning og bakenfor ligger den store oppdemte sjøen, som man krysser via en lang bro ved Riano Camping. Følg fortsatt veien opp langs elven, som snart bliver til en mindre elv. Ved Sabero følges den regionale veien CL 626 i retning mot Bonar og Leon. Det siste stykket mot Leon er uproblematisk og nesten som trukket etter en snor.

Panorama av Picos de Europa

Nasjonalparken Picos de Europa

Denne nasjonalparken, som ble grunnlagt allerede i 1918, strekker seg over et 500 kvadratkilometer stort område av de kantabriske fjellene. Ikke mindre enn 200 av toppene er over 2000 m høye. Den høyeste toppen er Torre de Coredo med 2648 m. Klimaet er fuktig atlanterhavsklima på nordsiden og tørt innlandsklima på sørsiden. Det er mange kilder til spesielt mindre elver, hvorav de fleste renner mot nord gjennom det grønne Asturia og Kantabrien.

Større elver er det bare et par stykker av og de renner begge fra det spanske innlandet, men samler imidlertid opp betraktelige mengder vann på sin ferd gjennom fjellkjeden. Disse består for øvrig av kalkstein, som også betegnes som Karst. Det er bare noen få campingplasser langs reiseruten i innlandet, men riktignok en del teltplasser i selve nasjonalparken. Her er det rike muligheter for fotturer, kanopadling og fjellklatring.

Katedralen i León

León

Byen har gitt navn til Spanias største region: “Castilla y León” og er administrativ hovedstad for regionen. Navnet stammer tydeligvis fra ordet Leo = Løve og har fått den betegnelsen av romerne. Med andre ord: León er en gammel by og det ses og oppleves også i den gamle bykjernen med smale smug. Bemerkelsesverdig er den gamle romerske bymuren, som er nesten intakt.

Spesielt fordi den blev renovert i 1840. Likevel er katedralen den største severdigheten, spesielt fordi den er startsted for turveien ”Camino de Santiago” for pilegrimene, som vil gå de siste 375 km til Santiago. Det er populært å starte fotturen med en gudstjeneste her i katedralen. Av andre severdigheter kan nevnes Gaudis handelshus “Casa de Botines”, basilikaen (kirken) San Isodoro.

“Palacio de Los Guzmanes” er et praktfullt palass fra det 16. århundre og sete for provinsregjeringen, (Castilla y León er en autonom d.v.s. selvstyrt provins i Spania).

Et museum for samtidskunst mangler heller ikke. Det heter M.S.U.C. Og fikk for øvrig i 2007 en europeisk pris for samtidsarkitektur.

Campingplasser

I byen Panes ligger Camping & Hotel Panes ”Villa Elena”, syv km fra motorveien A8, rett ved vei N 621.
Les mer på www.solinternet.es

Litt lengre mot syd ved den oppdemte sjøen ligger Camping Riano med praktfull utsikt. Plassen ligger oppover skråningen over demning sjøen.
Les mer på www.campingriano.com

Litt øst for Leon ligger byens campingplass Ciudad Leon. Plassen brukes først og fremst av pilegrimer, men turistekvipasjer er også velkomne. Det er vaskemaskiner og svømmebasseng på plassen.
Les mer på www.vivaleon.com

Dristige motorveisbygg

Les mer her: León på www.spain.info/en/ven/provincias/leon.html

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden