: Italia: Cinque Terre – deilig naturområde i Toscana | Din Fritid

Italia: Cinque Terre – deilig naturområde i Toscana

Naturparken ”Cinque Terre” er et naturområde nordvest for Toscana, cirka midtveis mellom Livorno og Genova. Nærmeste større by er La Spezia. Kystlinjen i rett linje er bare 12 km lang.

Bratte og vakre steder ved campingplassen San Michele

Oversatt til norsk betyr ordet ”De fem jorder” noe som er avledet av de fem kystbyene Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore. Til sammen har de bare 7000 innbyggere. Både byene med sine maleriske gater og landskapets enestående karakter ga UNESCO anledning til å ta opp Cinque Terre på verdensarvlisten i 1997. Opptagelsen skyldes områdets enestående kulturelle og landskapsmessige verdi, som viser et harmonisk samspill mellom mennesker og natur i bevarelsen av et landskap av uovertruffen kvalitet.

Området er preget av bratte kyster, som mange steder stiger nesten loddrett opp av havet, og de små byene ligger bratt opp langs klippeskråningene. En tursti forbinder de fem byene, men det er ikke noen direkte veiforbindelse mellom dem. Det er derimot en jernbane, som det meste av veien går gjennom tuneller.
Adkomst til nevnte campingplasser er uten videre mulig for biler med teltvogner, mindre bobiler og bil/vogn-ekvipasjer med begrenset størrelse. (Ikke over 13 m).

Utsikt over Monterosso al Mare

Besøk i byene

Det er mulig å kjøre til byene i bil, men man vil, bortsett fra Monterosso, ikke kunne kjøre inn i byene, men er henvist til avgiftsbelagte p-plasser utenfor byene. Deretter er det bare apostlenes hester, som gjelder. Avstanden mellom p-plass og byene varierer, avhengig av terrenget. Det må regnes med gåturer opp til 3 km. I Monterosso er det anlagt p-plass på havneområdet, dit man kommer via en smal fjellvei, som går utenom byen. Små bobiler vil kunne ta seg fram denne veien, men generelt hersker det forbud mot bobiler i byene. Det er ganske enkelt for vanskelig og farlig for større kjøretøy. Om sommeren og spesielt i helgene er det stor turisttilstrømning og man må regne med å måtte parkere langs veiene til byene i betydelig avstand fra målet. Bortsett fra Cornigila, som ligger på en fjelltopp over havet, er det bademuligheter de andre stedene.

Enkleste adkomst vil være ved å ta toget fra La Spezia eller Levanto, nær campingplassen. Jernbanen går for det meste inne i fjellet slik at det ikke er noen utsikt fra toget.

Badevann i Varnezza

Campingmuligheter

Det er fem campingplasser, i Levanto, som kan nås via vei SP 566 fra A12 Autostra Azurro. Avkjøringen heter Carredano-Levanto. Det er 14 km fra avkjøringen til Levanto, men regn med litt fjellkjøring, på tildels smal vei, de siste 4 km.
Campeggio Albero d´ Oro er en plan plass ved skjæringspunktet mellom SP 566 og SP 43 i lett kupert terreng.
Aqua Dolce Camping ligger midt i byen, rett ved stranden. Terrasseformet terreng, de nederste er imidlertid plane og beregnet til bobiler.
Cinque Terre ligger i kupert terreng lenger oppe i byen, sidevei til SP 43.
Camping Pian Di Picche, også i kupert terreng over byen.
San Michele ligger i vakkert skogbevokst og kupert terreng på vei mot Monterosso.
Alle fem plasser reklamerer med handikappvennlig utstyr.

Bademiljø ved Cinque Terre

Levanto

Byen har en flott strandpromenade med super badestrand. Det finnes noen få severdigheter, gode og store supermarkeder og jernbanestasjon med forbindelse til de fire kystbyene i Cinque Terre, Genova, La Spezia og Rom. Byen er også startsted for de fotturister, som ønsker å oppleve Cinque Terre til fots. En flott tursti går herfra gjennom terrenget til Riomaggiore, den fjerneste av fiskerbyene langs kysten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden