Vis grill- og bålvett!
Det er mange av oss ute på tur i skog og mark om dagen. I Sør-Norge er det strålende sol og pent vær. Det gjør at mange kanskje bruker hele dagen på tur, og da vil vi gjerne grille og kose oss. Om du er i et av områdene i landet vårt som ikke bare er frie for snø, men hvor det også er lenge siden det har vært nedbør er det viktig å bruke sunn fornuft.
Temperaturen i Sør-Norge er i dag forventet å komme opp i 20 grader, så sommeren har kommet tidlig i år.
– Kombinasjonen varmt vær og glede over en forsiktig gjenåpning av samfunnet må ikke gå for langt. Vær forsiktig med bruk av engangsgriller, sigarettsneiper og annen ild, advarer brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.
Skogbrannfaren øker
Meteorologisk institutt melder om stor skogbrannfare flere steder i Viken, Innlandet, Agder, samt Vestfold og Telemark utover i uken.
– Husk at det er generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark fra 15. april til 15. september. Slik er det hvert år, sier Øren.
De vanligste feilene
Det skal ikke mye til for å starte en brann: – Dessverre er det mange som tar unødvendige sjanser. De vanligste feilene er å grille for tett på husvegger eller å kaste grillaske i søppelspannet, sier Øren.
Han ramser opp flere typiske feil grillglade nordmenn gjentar år etter år:
• Ikke sett engangsgrillen på brennbart materiale. Sett den på grus, sand eller stein, ikke på planker eller gress.
• Griller du på terrassen eller annet brennbart underlag, skaff en steinhelle eller en gulvbeskytter.
• Så lenge grillen er varm må du holde den under oppsyn.
• Aldri la barn eller kjæledyr være alene, eller leke, i nærheten av en tent grill.
• Ha alltid godt med vann i nærheten.
• Slik slokker du engangsgrillen
Engangsgrillen er favoritten for mange. Den er enkel å sette opp og enkel å kvitte seg med. Eller er den det?
– Husk at det tar lang tid før engangsgrillen er kald nok til å kastes etter bruk! Vi anbefaler at du bruker godt med vann til å kjøle og slokke. Det trengs gjerne mer vann enn du tror. Hvis du ikke bruker nok fordamper vannet og selv små glør inne i småvått brensel kan antenne på nytt, sier Frendes fagsjef.
Ifølge Landbrukets Brannkomite viser forsøk at en liten kulegrill med grillbriketter kan være varm i mellom syv og ti timer hvis den ikke slokkes. Engangsgrillene blir svært varme på undersiden, og vil kunne antenne eller skade underlaget.
Alkoholfella
En del drikker også for mye alkohol mens de griller: – Mengder med alkohol har ingenting med grilling å gjøre. Vent med det til maten er ferdig og grillen er kald, sier Øystein Øren i Frende Forsikring.
Grillvettreglene:
Kilde: Brannvernforeningen
Tips til trygg bålbrenning
-
Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
-
Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
-
Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
-
Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
-
Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
-
Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
-
Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
-
Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
-
Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.