Innmelding av skade: Forsikrings­svindel | Din Fritid
Et typisk forsøk på svindel forsikringsselskapet oppdager, er å legge til gamle riper og skader når du melder inn en bilskade på forsikringen.
Innmelding av skade

Forsikrings­svindel

Det viser seg dessverre at nesten en av fem i aldersgruppen 18-29 år synes det er greit å legge litt ekstra på når de melder skade på forsikringen.

– Dette er overraskende høye tall. Heldigvis tyder undersøkelsen på at iveren etter å svindle på forsikringen faller drastisk med alderen, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Trenden vises tydelig i en fersk undersøkelse Norstat har utført for Frende. De spurte 1000 nordmenn om de synes det er greit å legge på litt ekstra. (Kilde: Norstat og Frende Forsikring)

Svarene fordelt på aldersgrupper:

  • 18-29 år: 17 prosent
  • 30-39 år: 9 prosent
  • 40-49 år: 3 prosent
  • 50-59 år: 4 prosent
  • 60+: 1 prosent 

Svindlet for en halv milliard 

Forsikringssvindel er et stort problem, og i 2019 ble forsøk verdt nesten en halv milliard avslørt. Det viser tall fra Finans Norge.

– Det er enorme tall og svindelen går utover deg og meg. Kronene svindlerne legger på betales ikke av store forsikringsselskap. Det er oss kundene som får regningen i form av dyrere forsikringer, sier Slettemoen.

– Heldigvis er de aller, aller fleste forsikringskundene ærlige og skikkelige. Forsikring er et fellesskap som faller sammen uten at vi har tillitt til hverandre, sier Slettemoen i Frende.

Store mørketall

– Vi må huske at disse tallene kun viser det som avsløres. Det er store mørketall når det kommer til forsikringssvindel. Alle forsikringsselskap jobber hardt for å avdekke jukset, sier Slettemoen.

Konsekvensene hvis du blir tatt for svindel kan bli store. Strafferammen er på seks års fengsel for de mest alvorlige sakene. Du må regne med en politianmeldelse, og du vil være uønsket som kunde hos forsikringsselskapene.

Slik skjer de fleste svindlene (Kilde: Finans Norge)

  1. Saker meldes, men de har aldri skjedd
  2. Overdrevet skademelding
  3. Endret hendelsesforløp
  4. Uriktig skadetidspunkt
  5. Fysisk arrangert skade

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden