: På tur til Lofoten i år? | Din Fritid

På tur til Lofoten i år?

Fiske, sjørafting, spekkhoggersafari, en skitur, sykkeltur eller en spasertur? Mulighetene er mange og ingen som har vært i Lofoten drar uberørt derfra.


Utakleiv på yttersida av Vestvågøya, sideveg fra Nasjonal turistveg Lofoten. Foto: Steinar Skaar

Vell av opplevelser

Tusenvis av øyer, steile fjell, levende fiskevær, rorbuer og lofotfiske, ingen som har vært i Lofoten drar uberørt derfra. Om vinteren viser Lofoten seg fra sin mest fascinerende, uhøvlede side med raske skiftninger i været. Mørketida er lysere og mer fargerik enn du tror, det er aldri helt mørkt. I mars, når sola rager adskillig høyere på himmelen og skreien henges på hjell er også en fin tid. Opplev livet langs kaiene i fiskeværet. Lofoten byr på et vell av aktiviteter og opplevelser også om vinteren, helt fra midten av oktober til slutten av april. Om sommeren er Lofoten et av Norges mest besøkte reisemål.


Blikk stille vinterdag ved Hamnøy, Moskenes. Foto: Steinar Skaar

Lofoten ønsker å satse mer på vinterturisme

Naturen her innbyr til aktiviteter både høyt og lavt. Sandstrender som Ramberg-stranda, Vikten, Haukland, Unstad, Hov, Rørvik, Kalle og Laukvik er tilgjengelige hele året for mange aktiviteter. Barna kan «hoppe paradis», spille ball, sanke skjell og det er mange flotte småturer som kan egne seg for alle aldersgrupper. Stedene finner du på Røst, Sørlandshagen på Værøy, lysløypa Sørvågvannet rundt, Andopen, Kræmmervika, Brurstolen, Gammelveien fra Haukland til Uttakleiv, Eggum, Hoven, Brenna eller Tjeldbergtinden. Gimsøy og veien rundt Valberg er fint for sykling, ettersom dette er utenom E10. Opplevelsesrike aktiviteter, turer og båtturer til Trollfjord fra Svolvær er flotte. Kanskje får man se både ørn, sel og andre spennende dyr på turen. Kanskje er dere så heldige å få fisk. Fjellene stuper ned i havet på alle kanter, og dersom man blir med til Trollfjord kan du få drikke av fossen der, eller ta på fjellveggen fra båtripa. Sykkelferga mellom Ballstad og Nusfjord er et fint og koselig avbrekk på en lang sykkeltur, eller som en sightseeing. Båtturen på Reinefjorden er flott og fra Vindstad kan du ta en avstikker til Bunesstranda og ligge i telt et par dager. Norsk Fiskeværsmuseum på Å har både båter og bakeri, Dagmar har dukke- og leketøysmuseum på Sakrisøy og Sund Fiskerimuseum er kjempespennende for både små og store. Gled dere også til gårdsbesøk på Saupstad eller i Lauvdalen (Aalan Gård), og til å treffe høvdingen på Lofotr Vikingemuseum.– eller du kan fiske etter krabbe på kaikanten (sommerstid) - bare ta med hyssing og klesklyper. Spennende!


Gimsøy Straumen bru mellom Austvågøya og Gimsøya. Foto: Jarle Wæhler

Vinterbesøk

Reiselivsnæringen satser mer på vinterturisme, og de har mye spennende å by på. Lofoten bugner av fine, morsomme og fartsfylte opplevelser for barn og voksne. Det imponerende nordlyset er et flott syn vinterstid. Tar dere en kveldstur på nordsiden av øyriket, og himmelen er skyfri kan dere bli vitne til det flimrende, vakre nordlyset mot den svarte himmelen. . Er det vinter og dagen innbyr til innendørsaktiviteter, kan Førjulseventyret by på glassblåsing og livet i havet kan studeres, og ses på Lofotakvariet i Kabelvåg. Spektakulære isfigurer gjør Lofotens historie tilgjengelig på en ny måte på Magic Ice på Hurtigrutekaia i Svolvær. Isfiske er spennende, og tar dere med kjelke kan dere ake litt hvis fisken lar vente litt på seg. Ta med varme klær som holder dere tørre, litt mat i sekken og kos dere. Sportsbutikkene har utstyr og gode råd til alle og enhver – både om vær og føre, tykkelse på isen og hvor man bør fiske. Lofoten bare venter på å vise sine flotte sider til barn i alle aldre.


Opparbeidet gangveg av tresviller ved Rambergstranda i Flakstad Gangveien fra parkeringsplassen like øst for Ramberg blir mye brukt av turister som oppsøker den flotte sandstranda. Arkitekt: Askim/Lantto - Niels Marius Askim. Foto: Steinar Skaar

Lofotfisket

Hele øygruppas eksistens er bygget på fiske, og ut fra arkeologiske funn regner en med at de første fiskerne kom til Lofoten for 6000 år siden. Det mest kjente fisket er Lofotfisket som har pågått i Vestfjorden i over 1000 år. I januar kommer den gyteferdige torsken (skrei) inn fra Barentshavet, og fremdeles er dette et av verdens største sesongfiske. Det formelig yrer av liv rundt omkring på de mange fiskeværene i Lofoten, og det finnes mange måter å oppleve Lofotfisket på. Du kan bli med en av de mange båtene som tar med turister ut på fisketur, men det er også mulig å bli med en av de ekte sjark- fiskerne ut på havet. Vær imidlertid oppmerksom på at havet utenfor Lofoten ofte er værhardt, så det kan kanskje lønne seg å svelge et par sjøsyketabletter før avgang. Golfstrømmen bringer også med seg mange andre fiskearter til Lofoten. Her kan du få både hyse, sei, uer, steinbit, kveite og akkar. Sel, vågehval og ikke minst spekkhoggere observeres jevnlig i havet utenfor Lofoten, og spesielt spekkhoggersafari er blitt veldig populært blant turistene. En annen spennende opplevelse på sjøen er sjørafting. Her får du både fart og spenning, og kanskje du til og med får se en spekkhogger fra de raske gummibåtene. Nasjonal turistveg Lofoten byr på muligheten for kjøreturer gjennom storslått natur og levende kystkultur. Landskapet spenner fra det dramatiske storhavet og spisse alpine tinder, til kritthvite sandstrender, fiskevær i lune havner og frodige jordbruksbygder. Lyset gjør Lofoten spesielt. Om du ønsker å se midnattssolen, nordlyset eller kanskje det blå lyset i mørketiden, er Lofoten stedet å dra.

Aktiviteter

Alpin og frikjøringstraseen fra Småtindene er en opplevelse. Om sommeren er en tur i Kabelvåg marka og fjellet en rekreasjon for seg selv i lett og fint terreng. Gode fiskemuligheter i fiskevannene om sommer, isfiske om vinteren. Fottur til Hoven, leie av badestamp på stranden, Lofoten Golf, guidete rideturer, fiske, historisk vikingområde,


Tørrfisk henger til tørk. Foto: Steinar Skaar

Lofotfisket

Lofotfisket ble tidlig viktig. Kong Øystein fant fisket så viktig at han allerede i 1103 lot bygge en kirke i Vågan, som den gang var tyngdepunktet for Lofotfisket. Her lot han også bygge de første rorbuene som er nevnt i sagaen, ca. år 1120. Tørrfisk produsert av skrei var den viktigste handelsvaren, og markedene var stort sett hele Europa. Fremdeles er Italia det viktigste markedet for tørrfisk av beste kvalitet fra Lofoten. Ved Kabelvåg finner man beliggenheten for Nordkalottens eneste bydannelse i mellomalderen, Vågar. Fra 1300-tallet ble Lofoten skattemessig lagt under Bergen. Dette var begynnelsen til en 600 år lang økonomisk dominans, først utøvet av hanseatene, senere av deres norske arvtakere. Skiftende tider med uår og fattigdom ble avløst av perioder med gode år og stor rikdom. Fra 1860-årene kom de store sildeinnsigene som skapte grunnlag for oppblomstring, velstand og tilflytting. Grunnlaget for dagens bosetting var lagt.


Utsikten mot Reine fra Reinehalsen er et attraktivt motiv. Foto: Steinar Skaar

Klima

Den varme Golfstrømmen gjør klimaet i Lofoten mye mildere enn i andre områder i verden som er like langt nord, som f.eks. Alaska og Grønland. Kystklimaet i Lofoten gjør vintrene milde og somrene forholdsvis kjølige. Januar og februar er de kaldeste månedene, med en middeltemperatur på minus 1 grad. Juli og august er varmest med middeltemperatur på 12 grader. Mai og juni er tørrest, med middelnedbør på 40 mm regn. Anbefalt turbekledning vinter: Det innerste laget bør bestå av tekstiler som absorberer svette og holder huden din tørr. Unngå bomull innerst. Neste lag bør isolere. Ull, fleece, dun, for eksempel. Ytterste lag beskytter deg mot vind og nedbør. Bruk gjerne en vindtett og vannavvisende jakke og bukse. Unngå bomulls- og dongeribukser under. Hodet: Lue av fleece eller ull holder godt på varmen. Hendene: Votter fungerer best, ettersom fingrene “deler rom”. Fleece eller ull innerst, med vindvotter utenpå. Føttene: Ull eller fleece direkte på huden er varmt og absorberer fuktighet. Vanntette fjellsko kan være en god investering.

Anbefalt turbekledning sommer

Været i Lofoten kan skifte fort. Selv om det varsles varmt og godt vær, kan vi få våte og friske innslag. Ta derfor med en vindtett og vannavvisende jakke og bukse. En tynn lue eller et pannebånd kan være godt å ha på båtturer og på fjellet hvis det blir litt friskt vær. Ta også med tynne vanter. Solide tursko er alltid med på å gi en god turopplevelse.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden