Bynær overnatting og opplevelser i Åndalsnes: Norges tindehovedstad | Din Fritid
Bynær overnatting og opplevelser i Åndalsnes

Norges tindehovedstad

Med bobilen godt parkert nært sentrum men likevel mellom fjord og fjell, er veien kort til hyggelig byliv og bynært friluftsliv.


Rune og Hanne Sannes ønsker å oppleve mer av Norge og norsk natur etter mange reiser rundt i Europa. Ekteparet er tilhengere av å bruke et godt veikart, for ikke å bli lurt på ville veier av GPS.

– Vi bruker bobilen hele året, tar turer i helger så fort vi har anledning. Nå er vi på vei til Bud, men hadde lyst til en stopp i Åndalsnes, forteller Hanne Sannes, som sammen med mannen sin, Rune, har tatt turen fra Flateby ved Lillestrøm til Romsdalen.

– Åndalsnes er et fint sted for et stopp. Jeg var i byen og området her for noen år siden i forbindelse med jobb på Atlanterhavsveien. Artig å se hvordan byen og området er nå, sier Rune Sannes til Din Fritid.

Når vi er på turer med bobilen prøver vi å finne veier uten tuneller, vi vil helst se så mye som mulig. Det trenger ikke å gå så fort. Før vi drar på tur søker vi litt på nettet og leser om stedene vi skal til. Finne informasjon om Åndalsnes og turen vår videre. Åndalsnes Camping som vi er på nå, ligger fint til ved elven Rauma. Det er en romslig plass, området er flatt og beliggenheten fin. Og her er det nok strøm. Vi bruker kaffetrakter, hårtørrer og andre saker som trekker mye strøm. Det er ikke alltid slik rundt om på plassene, spesielt nedover i Europa, så der hender det at sikringer ryker, forteller Rune.

Fint med sykkel

– Vi har med oss elektriske sykler. Det er den beste investeringen vi har gjort - de vanlige syklene ble ikke så mye brukt. Reiser en komfortabelt med bil, så må sykkelen også være komfortabel, sier Hanne fornøyd.

Her i Åndalsnes er det fint å få brukt sykkelen. Fra campingplassen er det to- tre kilometer inn til sentrum. Vi har rimelige el-sykler, 6000 kroner for hver - og vi er kjempefornøyde. De har en rekkevidde på fem kilometer, og det er nok for oss. Uten syklene hadde vi nok blitt sittende ved bilen, men nå er det enkelt på komme seg av gårde på turer i nærområdet, forteller ekteparet Sannes fornøyd.


Hyggelig byliv i sentrum av byen, korte avstander til kafeer, restauranter og butikker.

Mer og mer bobil

– Med bobil kommer en mer rundt, vi får sett mer. Det er mange plasser vi har lyst til å se og bli bedre kjent med. Vi har vært mye i utlandet, men jeg har lyst til å se mer av Norge. Lofoten er et ønske, men da vil vi reise utenfor høysesongen. Så får vi heller ha litt realistiske forventninger om variabelt vær. Vi har med klær for alle forhold og blir ikke skuffet om solen ikke skinner, sier Hanne.

– Vi har også campingvogn på fast plass på Løkholmen i Sverige, den har vi hatt i mange år. Og så har vi båt, men bobilturene tar mer og mer over, forteller Rune.

Åndalsnes Camping


Naturskjønn utsikt omgir bobilen på Åndalsnes Camping.

– Vi har mange bobiler her. Det er store grupper med bobiler som kommer årlig. Gjestene kommer fra Tyskland, Nederland, Italia, Norge og sist sommer hadde vi også en gruppe fra Brasil. Det er voksne gjester, de kommer for å se og oppleve Trollstigen, Trollveggen, Atlanterhavsveien og Geiranger. Mange kommer for å ta Raumabanen fra Åndalsnes til Dombås og tilbake, forteller Bjørn Wilhelm Nora ved Åndalsnes Camping til Din Fritid.

– Gruppene som kommer er gjerne 15 til 35 bobiler i følge og de er her 3-5 dager.

Det har de siste årene vært en økning av bobilbesøkende, men det siste året har det vært enda større økning enn tidligere. I 2017 hadde vi kraftig økning av spesielt norske bobilturister.

Romsdalen er veldig populær blant turistene. Åndalsnes til Bjorli er en innholdsrik veistrekning. Det er en flott tur, spesielt om våren med snøsmeltingen hvor fosser og bekker kommer ned i fjellsidene. Dette er en tur som kun tar en halv time, sier Nora.

– Det er rundt 50 fastliggere her, og totalt har vi 300 strømplasser. Vi planlegger oppstillingsplasser for bobil, plasser med asfalt. Vi ser at vi må gjøre noe - ved mye regn er det vanskelig med bare gress.

Her er regelen 3-4 meter mellom bilene, men utlendingene er vant til å stå nære hverandre, og mange ganger må vi ut og be de flytte seg. De siste åra har det vært så fullt at vi har måttet sende turister videre.

Telt er blitt populært igjen, og mange av dem er store. Telt er rimelig og kvaliteten er blitt mye bedre. Mange av de som kommer med telt er familier, men vi har alle typer teltturister.

Det er mange flotte turer å ta herfra med og uten guide. De fleste av våre gjester er godt voksne, så vi har gode tips til lette og passende turer også for de gjestene.


Bjørn Wilhelm Nora ved Åndalsnes Camping gleder seg over besøkende fra mange land. I fjor hadde plassen en kraftig økning av norske bobilturister.

Trollstigen

Tindehovedstaden Åndalsnes ligger klemt mellom fjell og fjord og er et fint utgangspunkt for turer til fots eller utflukter med bobilen.

– Vi møtte en bobil på det smaleste på veien opp Trollstigen, men det gikk greit. Det skjer at jeg noen ganger føler at jeg henger utenfor kanten. Hjulene på bobilen er jo en del lenger inn i karosseriet, så da oppleves det som jeg er på utsiden av veien, forteller Maren Haugen til Din Fritid.

– Å kjøre Trollstigen med bobil er ingenting, sier David og fortsetter: Vi kjørte fra Sauda til Haukeli en gang. Der var det smalt!

Maren Haugen og David Nordbøen har tatt turen fra Gjøvik med sin Niesman 1998-modell.

– Nå kommer vi fra bobilparkeringen ved jernbanestasjonen i Åndalsnes og er på vei til Geiranger. Det var 10 bobiler der, med god plass. Det var greit å stå på parkeringen, som var asfaltert, men uten fasiliteter, sier David.

– Bobilen bruker vi så ofte vi kan. Det er ikke bare turene, men det å skru og bruke tid på bobilen selv om den står hjemme som er litt av gleden med bobillivet, sier David ivrig.

Bobilen har de overtatt fra Davids far, som kjøpte ny. Nå reiser de på bobilturer sammen så ofte de kan. 

– Det er veldig hyggelig å dra på disse turene med de unge. Til sommeren har vi planer om tur enten til Tyskland, Polen eller Nord-Norge, forteller pappa Erik Nordbøen.


Vidvinkel-perspektiv fra Trollstigplatået hvor du har et fantastisk skue over landskapet. Trollstigen er en av Norges best besøkte attraksjoner. For å nå platået må du styre bobilen gjennom 11 hårnålssvinger. I høysesongen passerer rundt 2000 biler Trollstigplatået per døgn.

Syden er oppskrytt


Med hver sin bobil har familiene fra Gjøvik-området tatt turen opp Trollstigen. David Nordbøen og Maren Haugen, til høyre på bildet, tar heller tur med bobilen, enn å reise til Syden. Foreldrene Erik Nordbøen og Lise Berntsen synes det er flott at ungdommen har så stor glede av bobillivet.

Maren, 26 år og David, 29 år er ikke de typiske bobileierne.  David forteller at han og samboeren Maren begynte med telt og campingturer. Campingvogn ble innkjøpt etter at de prøvde å slå opp teltet på en grusplass i øsende regnvær. På naboplassen var det folk i bobil som hadde det tørt og varmt - og da var veien kort til å få seg campingvogn i stedet for telt.

– Men det tok ikke lang tid med campingvogn før vi gikk over til bobil. Det er flere i familien som har bobil og vi slår oss ofte sammen og reiser på turer med bobilene våre, forteller David.

– Vi måtte ha bobil. Å reise med fly til Syden er oppskrytt. Jeg vil ti ganger heller ha bobil, sier Maren bestemt.

– Unge på vår alder vet ikke hva de går glipp av! Å ha muligheten til å reise etter været, fisketurer, eller bare det å se seg rundt. Det er mange parkeringer som er bynære, mye å velge i. Fjellet er fint å dra til, der finner en ro. Bobillivet er mye mer sosialt enn å bo på hotell. Folk vi møter er hyggelige, hilser og er blide, sier Maren engasjert.

Vingård i Åndalsnes


Vinbonden Johan Setnes tilbyr vinsmaking fra sine vinkjellere med over 10 000 flasker. Vingården Tuen ligger en spasertur eller kort sykkeltur fra Åndalsnes Camping.

Du trenger ikke kjøre sydover til varmere strøk for å pirre smaks- og luktesansene med godt drikke.

Johan Setnes kaller seg verdens nordligste vinbonde på gården som ligger to-tre kilometer utenfor Åndalsnes sentrum. Vingården Tuen er én av få gårder i Norge som er godkjent av Stortinget til å selge vin direkte fra gården.

– Vingården gir ikke så stort overskudd ennå, men når jeg blir pensjonist til høsten vil jeg søke kommunen om salgsbevilling og salg fra godkjent lokale, vi har allerede produksjons- og skjenkebevilling, forteller vinbonden Setnes.

– Det var ikke planen å begynne som vinbonde, men jeg fikk skryt for det jeg lagde. Jeg begynte med å legge vin i studietiden i Oslo i 1980 og fortsatte da jeg kom hjem til Åndalsnes. Vinleggingen har vært en hobby ved siden av jobben som lektor og fotballtrener, forteller Setnes.

– Klimaet her i Åndalsnes er flott for bær. Vi plukker det meste selv, men jordbær og bringebær kjøper vi litt av. Kona Møyfrid er også med på vingården. Hun står for administrasjon og regnskap, men er også med og sanker bær, sier Setnes.

Da Din Fritid var på besøk på vingården har de 1000 liter under gjæring, 4000 liter til klarning og nærmere 10 000 flasker fordelt på flere kjellere.

– Den eldste flasken vi har er 40 år. Det gjelder å ha gode kjellere. Her er det én meter tykke kjellervegger og mørkt. Det er ti grader hele året og litt fukt skal det også gjerne være, forklarer Setnes.

Vingården har 75 forskjellige vinsorter. Vinsmaking foregår hele året, hvem som helst og når som helst kan etter avtale komme på besøk og få omvisning med prøvesmaking av varene.

– De besøkende må ikke drikke alkohol før de kommer til vinsmakingen. Her er det ingen som spytter ut, tilsammen blir det rundt tre glass vin, så ingen blir syke av dette. Før en prøvesmaking lufter jeg vinen i 8-9 timer. Vinen er ikke tilsatt noen kjemikalier, den er laget med tålmodighet og nøyaktighet. Vi serverer aldri vin som er yngre enn fem år, forteller den engasjerte vinbonden.


Møyfrid og Johan Setnes driver sammen Vingården Tuen.

Norges største

– Jeg er selvlært, og det har vært mye prøving og feiling. Jeg driver med dette for å ha det hyggelig, ikke for å bli millionær. Vi holder driften på et nivå så kona og jeg klarer dette selv uten å måtte leie inn arbeidshjelp. Hver sesong plukker vi flere hundre kilo bær. Dette er en lidenskap og et ønske om at folk skal få en opplevelse, forteller Setnes.

De mest populære vinene fra kjellerne er bjørkevin med sevje tappet fra trærne, løvetannblomstvin, kreklingvin og pærevin.

– Den 40 år gamle rognebærvinen er kun for spesielle anledninger. Jeg tror jeg tar en når jeg fyller 67 år og blir heltids vinbonde, sier Johan Setnes, som tar en neve bær til frokost hver morgen.

– Det er min medisin og jeg har ikke vært syk siden 1987, avslutter Setnes med et fornøyd smil.

Mer informasjon

Visitnorway.no
tindesenteret.no
tindesenteret.no/side/viaferrata
andalsnes-camping.net   
visitromsdal.com
Romsdal.com
tuenvin.no
fjordnorway.no: søk Åndalsnes
rauma-jakt-fiskesafari.no
raumarock.com
norskfjellfestival.no
romsdalsgardene.no
raumagolf.no
raumaull.no: ullvarefabrikk, fabrikkutsalg


Norsk Tindesenter åpnet i 2016. I bygget finnes Norsk Tindemuseum, turistinformasjon, kafe og har du lyst til å prøve deg på en klatrevegg, så finner du også det der.


Fantastisk utsikt over byen får du på stien opp til Rampestreken. Det er en merket tursti i gangavstand fra bobilparkeringen. Turen er drøyt tre kilometer totalt, og tar rundt to timer, alt etter formen.

Overnatting

Åndalsnes Turistinformasjon
Norsk Tindesenter
Havnegata 2
6300 Åndalsnes
Tlf. 73604557

Åndalsnes Camping
Gryttenveien 1
6300 Åndalsnes
Tlf. 71221629
andalsnes-camping.net
GPS 62.552270, 7.704278
Åndalsnes Camping er nærmest sentrum.

Det er flere campingplasser lenger fra byen: Soggebrua Camping, Mjelva Camping, Romsdalseggen Camping, Trollstigen Resort og Trollveggen Camping

Parkering Åndalsnes
Sentrumsnær langtidsparkering uten avgift. Det er ingen fasiliteter utenom mulighet for å fylle vann.
Isfjordveien, Åndalsnes
Sving inn til venstre til åpen plass ved Isfjordveien 12.
GPS 62.566573 7.691816


Langtids-parkeringsplass som ligger på motsatt side av jernbanestasjonen. Sentralt plassert, men få fasiliteter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden