Forsiktig gjenåpning av campinglivet
– Det har vært helt surrealistisk, forteller Egil Svendsen og Inger Myren Svendsen fra Halden. Din Fritid møtte paret da de sjekket inn på Montebello Camping få minutter etter at plassen igjen åpnet for å ta imot gjester.
I flere uker har ekteparet Svendsens bobil stått koronafast på gårdsplassen. Savnet etter å ta en tur ut med bobilen har vært sterkt for mange – så sterkt at noen har tatt en natt eller to i bobilen uten engang å kjøre ut fra gårdsplassen.
Så, endelig, kom beskjeden fra myndighetene om at begrensingene i fritidsreiser kunne lettes på, og den 20. april begynte noen campingplasser og bobilparkeringer forsiktig å åpne igjen.
Savner bobilvennene
– Vi pleier å reise ut med bobilen så fort vi får anledning. I våres rakk vi én tur med overnatting før nedstengingen. Vanligvis er det Sverige som er vårt favorittområde, siden vi bor bare sju minutter unna grensen.
Bobilen har vi hatt parkert på gårdsplassen, og vi må innrømme at vi har besøkt bobilen og tatt et par øl, men ikke overnattet. Sengen hjemme er tross alt bedre, forteller ekteparet Svendsen, som savner bobilvennene fra plassene de pleier å være på.
– Jeg hadde én uke ferie til gode, så da hytteforbudet ble opphevet og reiserestriksjonene ble nedjustert var vi klare for tur. Vi ringte Montebello, som bekreftet at de skulle åpne. Da tok det ikke lang tid før vi var på veien. Alt er jo pakket og klart i bobilen. Der har vi jo alt vi trenger, og er for eksempel ikke avhengige av at sanitæranleggene er åpne, sier Inger.
Grenseland
– Det er deilig å være på tur igjen, selv om vi utnyttet hjemmetiden godt. Huset er ryddet og hagen ordnet. Vi «fant» til og med et blomsterbed vi ikke visste at vi hadde, så nå er det finere i hagen enn på mange år, forteller Egil fornøyd.
Ekteparet har Grebbestad som favoritt, og vil savne Sverige-turene, men forteller at de ikke er lei seg for å være på tur i Norge.
– Nå skal vi være her noen dager, sykle og gå turer og bli litt kjent i området. Da er det viktig å passe på at vi ikke roter oss over på feil side av den stengte grensen mellom Norge og Sverige – vi vil jo ikke i to ukers karantene, sier Inger. Hun opplever at campinggjestene er flinke og bevisste på å holde god avstand for å hindre smittespredning.
Samarbeid
– Montebello Camping ble stengt ned et par dager før påske etter pålegg fra kommunelegen i Eidskog kommune. Sesongen hadde ikke startet for fullt og mange hadde allerede reist fra campingen på grunn av smittesituasjonen. Vi har rundt 180 fastliggere her og rundt 100 døgnplasser til bobil og campingvogn. Påsken sparker normalt i gang en ny sesong, og vi var nærmest fullbooket da vi måtte stenge, forteller Lars Christian Amundsen, driftsleder på Montebello Camping til Din Fritid.
– Samarbeidet med kommunen og kommunelegen har vært godt. De har hele tiden vært tydelige på hvilke regler som gjelder.
– Hvilke tiltak har dere som campingplass gjort?
– Vi har vi satt opp plakater med informasjon om håndhygiene og gode vaner som forbygger smitte. I tillegg har vi egen informasjonsside på nettsiden vår (montebellocamping.no). Vi følger rådene fra kommunelegen, så nå holder vi sanitæranleggene åpne, men det er et strengt regime for renhold og tilgang på antibac ved inn- og utgang. Det er også en begrensing på antall personer som kan være inne samtidig. Hvilke regler som gjelder fremover vil avhenge av smittefaren og påleggene vi får fra kommunen, forteller Lars Christian.
Positiv
– Etter vinteren er folk utålmodige. En mild vinter og lite snø her i sør har bidratt til at vi frem til stengingen hadde bedre besøkstall enn på samme tid i fjor. Mange har ringt oss for å forsikre seg om at alt er i orden med campingvogna og spikerteltet deres. Bor de langt unna hjelper vi dem med en sjekk. Flere kom også innom på dagstur for å se til plassen sin.
Pila peker oppover for interessen for bobil og campingvogner. Vi ser også at stadig flere yngre tar del i bobil- og campinglivet. Det gir masse frihet og bedre muligheter til å holde nødvendig avstand enn hvis du er på hotell eller storbyferie, sier daglig leder i Montebello Camping, Jermund Udnæseth. Han håper det meste av campinglivet kan bli normalt igjen allerede i sommer.
Mitt andre hjem
– Jeg savnet Montebello. I seks uker var jeg hjemme på Gjøvik, spilte på keyboard og så på tv. Jeg holdt på å gå på veggen. Montebello er mitt andre hjem, sier Tom Johansen, som sammen med kona Ellen var på plass på campingen på gjenåpningsdagen.
Tom er her så mye han kan, og hjelper gjerne til på campingen på travle dager. Da viser han nye gjester vei, så de får parkert på riktig plass.
– Det er jeg som «booker» musikken og band til underholdningen her. Jeg har allerede avtaler med 16 band for i sommer, men det er heldigvis lagt inn forbehold om at det kan bli avlyst på grunn av smittefaren, sier en aktiv og smilende Tom. Hans livsmotto lyder: – Slappe av, det får en gjøre når en blir gammel.
Dette klarer vi
– Vi vil jo ikke at plassen skal stenges. Vi vil jo være her! To meters avstand og maks fem personer, det klarer vi!
Det er klar tale fra Jørn og Arnhild Karstensen fra Fredrikstad, som er på plass få timer etter at campingen igjen åpnet.
– Det har gått bra å være hjemme. Selv om det har blitt mye baking, jeg har ikke bakt så mye på femti år! Det betyr at det nok også har blitt litt mye spising, forteller en lattermild Arnhild.
– Det blir kjedelig å sitte inne så mye. Fem uker er lenge. Vi er nærmest stamgjester her på campingen. Vi vil jo være her og være ute, slår Jørn og Arnhild samstemt fast.
Trygt ved Mjøsa
– Vi må opptre som om alle man møter og man selv er smittebærere. Det betyr at vi må holde god avstand, sier Jørn Ødegården, vertskap på Mjøsa Ferie og Fritidssenter til Din Fritid.
Ødegården har akkurat åpnet bommen for gjester som kommer tilbake etter stengingen av campingplassen.
– Vi har god kontakt med kommunen og kommunelegen her i Ringsaker kommune. Vi har også laget en risikovurdering og nye renholdsrutiner selv. Dette er helt nødvendig nå. Mye er så bra at dette blir standard også etter at koronaepidemien er over. Det blir økt hyppighet på renhold for å beskytte gjester og ansatte. Samtidig må det understrekes at vi er avhengige av at alle tar ansvar. Vi kan ikke vaske dørhåndtaket for hver og én, så her må alle bidra, sier Jørn.
Sanitæranlegg stengt
– På det meste er det tusen gjester her. Vi har vanligvis god kapasitet på sanitæranleggene, men de holdes stengt frem til kommunelegen bestemmer noe annet. Vannfylling og tømming av do vil være åpen, og med plakater minner vi brukerne på at de må bruke engangshansker. Dispensere med antibac er satt opp flere steder på campingen.
Omsetningsmessig ble påsken borte for oss i år, og vi har hatt økte kostnader. Derfor har ansatte vært permittert. Alt som var forhåndsbestilt for vårperioden ble kansellert, men vi ser nå at det forsiktig begynner å fylles opp igjen med bestillinger. Vi får ikke tatt igjen det tapte i omsetning, men hjulene har sakte begynt å rulle igjen. Normalt har vi mange besøk av utenlandske bobilturister, i år tror jeg vi vil få flere norske gjester innom, sier Jørn Ødegården.
Karantene
Vidar Teigen fra Hamar sitter i solveggen ved campingvogna og tar seg en kaffe. Han var i Spania og måtte avbryte oppholdet å komme seg hjem til Norge.
– Jeg opplevde to kansellerte fly før jeg endelig klarte å komme meg med på et spesielt oppsatt fly den 21. mars. Så var det to ukers karantene her i vogna. Sanitæranlegget er stengt. Men det er heldigvis mulig å tømme dokassetten og gråvannet. Vi er en liten gjeng med faste beboere her og vi er sosiale. Men vi holder avstand og følger henstillingene. Jeg tror ikke det blir mange turister her i sommer og jeg har heller ikke noe tro på at jeg kommer meg til Spania til høsten. Det blir uvant etter seks overvintringer der, forteller en tankefull Vidar.
Danseglad
– Jeg er mye her på campingen. Har akkurat kommet tilbake etter fire uker hjemme på Hadeland. Det var kjedelig, ikke kunne jeg være sammen med barnebarna og det var lite å finne på. Jeg er pensjonist og har astma, så smittevernrådene respekterer jeg og her skal jeg ikke sluntre, forteller Svein Roar Paulsen idet han tar seg en pause i demonteringen av spikerteltet sitt.
– Akkurat nå holder jeg på å ta ned paviljongen og samle løse deler. Du skjønner, campingvogna og spikerteltet skal flyttes til Dokka Camping. Der er det musikk og dans hver helg. Jeg vil dit fordi jeg er så danseglad, forteller Svein Roar.
– Jeg er veldig sosial og liker å prate, men er flink til å holde avstand. Dessverre har jeg en følelse av at dansinga ikke kommer i gang før neste år, så da får jeg bare gå turer mens jeg venter. Hører jeg musikk hender det at jeg tar meg en sving for meg selv i spikerteltet eller hvor som helst, avslutter blide Svein Roar midt i flyttesjauen.