Pandemien har satt spor:: Økt status for ferie i Norge | Din Fritid
Den (for noen ufrivillige) sommerferien i Norge har satt spor, og mange ser for seg en aktiv ferie i Norge også i 2022.
Pandemien har satt spor:

Økt status for ferie i Norge

De fleste av oss planlegger å feriere i Norge også i sommer. En ny undersøkelse viser at - spesielt unge - også etter pandemien kommer til å velge Norge som ferieland.

7 av 10 nordmenn kommer kun til å feriere i Norge i sommer, selv om de får vaksine før ferien starter. Kun 1 av 10 planlegger ferie utenlands. Det viser en ny befolkningsundersøkelse utført av Ipsos på vegne av NHO Reiseliv 12. - 26. mai, med 1047 respondenter.

– Det er ikke overraskende at de fleste velger Norges-ferie i sommer, men det er ekstra gledelig er at såpass mange velger eget land selv om de har fått vaksine og dermed kanskje får muligheten til å reise utenlands. Det betyr at mange populære hoteller, campingsteder, restauranter og opplevelsesbedrifter fort kan bli utsolgt, og at man bør skynde seg å booke ferien sin, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

Hun legger til mange reiselivsbedrifter er avhengige av en god sommer for å bygge en buffer for resten av året, og at mange må drive med strenge restriksjoner og et labert marked en god stund til.

– Undersøkelsen gir håp om en god sommer for mange reiselivsbedrifter som trenger at alle nordmenn velger Norges-ferie i år, og bruker det lokale reiselivstilbudet. Med innføring av vaksinepass kan vi i tillegg få inn en del utenlandske gjester. Det er særlig viktig for de bedriftene som først og fremst retter seg mot det utenlandske markedet, fortsetter Krohn Devold.


Viken og Vestlandet står høyt på manges ønskeliste for sommerferien, men vi vet også at Sørlandet (som her utenfor Farsund) blir godt besøkt i sommer.

Viken og Vestland på topp 

Vestland og Viken (27 prosent) er årets mest populære sommerferiedestinasjoner, mens Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark, Nordland og Trøndelag kommer på en delt tredjeplass.

– Mange nordmenn planlegger en kortreist ferie i år, og fordeler seg jevnt utover landet. Det viser at hele det norske reiselivet fenger sommergjestene. Oslo, som har hatt et ekstra tøft år, ser ut til å gjøre et comeback. Her kan folk få storbyopplevelsen, men også godt vær, herlig uteliv, gode hotelltilbud, pluss mange strender og badeplasser, sier reiselivsdirektøren.


– Mange planlegger en kortreist ferie i år, og fordeler seg jevnt utover landet, kan reiselivsdirektør i NHO Kristin Krohn Devold fortelle.

De unge vil velge Norge etter pandemien

I spørreundersøkelsen svarer halvparten (47 prosent) av de unge mellom 18 – 29 år at de vil velge å feriere i Norge fremfor utlandet etter pandemien, godt over snittet på 35 prosent. Reiselivsdirektøren mener tallet viser at norsk reiseliv er modne for et comeback etter koronakrisen:

– At yngre nordmenn vil reise i eget land fremover, viser vekstpotensialet i reiselivet i årene som kommer. Jeg tror de blir tiltrukket av opplevelsesbedrifter som byr på spektakulære naturopplevelser, men også det urbane med en servering- og utelivsbransje som kan skilte med et tilbud i verdensklasse. Koronakrisen har rammet reiselivet hardt, men nå skal vi starte gjenreisningen, avslutter Krohn Devold.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden