: Spektakulære landskap | Din Fritid
Bobilen vår står parkert mens vi utforsker Needles District i Canyonlands National Park til fots.

Spektakulære landskap

Bli med på roadtrip i Utah og Arizona og opplev det mest imponerende USA har å by på av natur. Dette området vil garantert få deg til å lure på om du har kommet til en annen planet.

Den største konsentrasjonen av nasjonalparker i USA finner man sør i Utah. Rett over grensen til Arizona ligger majestetiske Grand Canyon. Området er som skapt for oss med bobil, med noen av verdens flotteste veistrekninger, billig bensin og massevis av godt tilrettelagte campingplasser. Denne delen av USA byr på canyonlandskaper uten sidestykke, og fjell- og steinformasjoner du aldri har sett maken til.

Jomfrutur i bobil-mekka

Som stolte eiere av vår aller første bobil, eller truck-camper som den kalles her, satte vi kursen mot Utah og Arizona. Dette er et område vi har drømt om lenge. Min amerikanske mann, Brendan, var ikke i tvil om at det var hit vi skulle legge jomfruturen. Vi skjønte raskt hvorfor ord som bobil-mekka, utenomjordiske landskaper og magisk natur blir brukt for å beskrive Utah og Arizona.


Med nesten 5 millioner besøkende hvert år, er Grand Canyon en av de mest popluære nasjonalparkene i USA. Dette bildet er tatt fra South Rim ved Grand Canyon Village.

Høy wow-faktor

Ordet vi brukte mer enn noe annet på denne turen var ”wow”. Rundt så å si hver eneste sving kan du være sikker på at minst en av oss utbrøt noe i denne duren. Dersom kulissene i en teaterforestilling så ut akkurat som naturen i Utah og Arizona, er det stor fare for at publikum ville tenkt at det var en dårlig etterligning av ekte natur. Akkurat så uvirkelig og utrolig er landskapene i disse statene. Det føles som å kjøre gjennom en Disney-tegnefilm. Vi spurte Benjamin, som jobber på Red Canyon Visitor Center, hvordan han best ville beskrive Utah. – Hvordan beskriver man noe ubeskrivelig? fikk vi til svar. Og det er jammen sant. Ord blir fattige her. Overdose av vakker natur Etter å ha vært i Utah i et par uker, måtte vi ta oss en dag innendørs. Vi gikk på kino, spilte bowling og var på flere cafébesøk. Ikke fordi vi var lei av å være på roadtrip, langt ifra. Men rett og slett fordi vi hadde gått tom for kapasitet til å ta inn flere inntrykk. Ja, vi måtte faktisk ta oss en hel dags pause for å fordøye alle inntrykkene, før vi kunne få plass til flere. Måpemusklene i kjeven satte også stor pris på hvilepausen.

Utgangspunkt for turen

Når man kommer fra Norge, er Las Vegas det beste utgangspunktet for denne turen. Der kan man leie bobil og eventuelt prøve lykken på casino en dag eller to, mens man blir kvitt jetlag’n. Starten på turen går nordøstover fra Las Vegas, mot grensen til Utah. Etter få timer blir veien omkranset av røde, loddrette vegger og utrolige steinformasjoner. Og når man ankommer Zion National Park, er det ingen tvil om at eventyret har startet for alvor…


Hele turen er på 1950km, pluss eventuelle avstikkere inne i nasjonalparkene.

Gratis camping

Over 90 prosent av området omfattes av noe som minner om den norske allemannsretten. Dette er helt unikt i private-property-landet USA og ideelt for de som trives utenfor campingplasser. Å kunne velge seg ny ”boligtomt” hver eneste dag er en av bobil-livets herlige luksuser. I Utah og Arizona byr hver av disse tomtene på drømmeutsikt. Bedre blir det ikke! Både veikart og skilt langs veien viser tydelig hvilke områder som styres av BLM (Bureau of Land Management) og US National Forest Service. Det er her fricamping er tillatt. Det forventes selvfølgelig at man forlater stedet like rent og ryddig som man fant det - “leave no trace”. I tillegg kryr det av flotte og rimelige campingplasser, både i og utenfor nasjonalparkene.


Ikke gå glipp av Dead Horse Point State Park, rett utenfor Canyonlands National Park. Dette er en godt bevart hemmelighet, som byr på fantastiske fotografiforhold ved soloppgang. Færre turister enn i nasjonalparkene gjør naturopplevelsen enda mer spesiell.

USAs beste burger?

For en skikkelig amerikansk matopplevelse, ta turen innom Milt’s Stop & Eat i Moab. Denne sjarmerende 50 talls-restauranten ligger kun få kilometer fra Arches National Park. Her får du ekte burgere på sitt beste, meget generøse porsjoner, en herlig og hektisk atmosfære og veldig hyggelige priser. Hint: Ikke vær overrasket om køen utenfor er flere titalls meter lang. Det er flere som har skjønt at det er Milt’s Stop & Eat som gjelder! http://www.miltsstopandeat.com/


Spektakulære Bryce Canyon ligger 2500-3000 meter over havet og er den høyestliggende nasjonalparken i Utah.

Drømmetur

Det er ingen overdrivelse å si at Utah og Arizona svarte til forventningene, og vel så det. Vi er overveldet over hva dette området har å by på, og samtidig hvor lite kjent det er utenfor USA. En ferie her vil være uforglemmelig uansett hvordan man velger å feriere. Vi er likevel ikke i tvil om at roadtrip med bobil er den aller beste måten å oppleve det på.

Hvem er vi?

Helene Berger Mulholland (28) fra Norge er gift med Brendan Mulholland (29) fra Alaska. Har levd som backpackere og nomader de siste årene, hovedsakelig i Sri Lanka, Sørøst-Asia, Sør-Amerika, Mellom-Amerika, USA og Europa. Brendan er utdannet innen finans og Helene i ”international business”. Begge snakker flytende norsk, engelsk og spansk. Helene snakker også fransk. Jobber og sparer penger om sommeren, lever billig resten av året. Brendan er kaptein og eier av en laksefiskebåt i Alaska. Fiskesesongen er juni-juli hvert år. Helene jobber i Oslo i denne perioden og er frilansjournalist resten av året.

Nyttige linker

visitutah.com – massevis av praktisk info om Utah.

nps.gov/state/ut/index.htm – den offisielle nettsiden til nasjonalparkene i Utah.

nps.gov/grca – den offisielle nettsiden til Grand Canyon National Park.

freecampsites.net – gratissteder å overnatte med bobil.

sanidumps.com – hjelper deg å finne de nærmeste vann- og tømmestasjonene.

gasbuddy.com – finner den billigste bensinen i området du befinner deg i.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden