Gøteborg i Sverige:: EUs smarteste turistby | Din Fritid
Gøteborg i Sverige:

EUs smarteste turistby

Som eneste nordiske by i finalen, kom Gøteborg på 1. plass i konkurransen "European Capital of Smart Tourism" 2020, en konkurranse som gjennomføres av EU-Kommisjonen

Gjennom konkurransen “European Capital of Smart Tourism” ønsker EU- kommisjon å honorere byer som skiller seg ut, hva gjelder smarte, innovative og inkluderende turismeløsninger. Göteborg stakk av med seieren og kan dermed titulere seg som EU’s smarteste turistby.

– Tittelen markerer starten på en ny æra for Göteborg. Vi vil gå fra smart til smartere, og vi akter å fungere som en motor for hele EU, sier Peter Grönberg, administrerende direktør for Göteborg & Co. 

35 byer fra 17 EU-land deltok i årets utgave av konkurransen, hvor kandidatene bedømmes i de fire kategoriene: bærekraftighet, tilgjengelighet, digitalisering og kultur/kreativitet. Ti byer gikk videre til den endelige finalen i Helsinki den 9. oktober, hvorav to ble valgt videre. Det ble Göteborg og Malaga, som i 2020 kan kalle seg “ European Capital og Smart Tourism”.

I sine konkurransebidrag fokuserte Göteborg på byens styrker i alle fire kategoriene og understrekende ambisjoner om å ville dele viten og erfaringer med andre destinasjoner. Göteborg har nådd langt, ikke minst med hensyn til digitalisering. Dessuten topper destinasjonen også det prestisjefylte Global Destinations Sustainability Index, som kort sagt betyr at Göteborg er verdens mest bærekraftige destinasjon. 

– For meg som ordfører for kommunen er det veldig givende å være her i Helsinki og diskutere Gøteborg som en “smart destinasjon”. Vi er meget stolte av byen vår, og vi arbeider hardt for å få enda flere til å velge å besøke oss, sier Anneli Rhedin, ordfører i Göteborg kommune. 

– Dette er en anerkjennelse for alle våre lokale partnere, som er involvert i å gjøre Göteborg til en smart destinasjon. Vi vet at det lønner seg å investere i bærekraftighet, tilgjengelighet, digitalisering, kultur og kreativitet. Prisen vil hjelpe oss med å spre denne innstillingen til resten av verden, sier Peter Grönberg. 

Fakta om prisutdelingen

EU- kommisjonen utsteder tittelen “European Capital of Smart Tourism” til to europeiske byer av gangen. De vinnende byene utpekes fordi de arbeider med turismeutvikling på en smart, innovativ og inkluderende måte. I 2019 var det Helsinki og Lyon som vant, og i 2020 er det Göteborg og Malaga, som overtar rollen som “den smarteste by”. 

Byer i EU med over 100.000 innbyggere kan delta. I EU-landene som ikke har så mange store byer kan de delta med den største byen. 

Ved å honorere smarte destinasjoner ønsker EU og fremme turismeutvikling, som er nyskapende, multikulturelle og inkluderende. De ønsker også å fremheve hvordan turisme kan bidra til en bærekraftig utvikling. 

Les mer kåringen og om Göteborg & Co

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden