Høstferie i Sverige: 36 tips i siste liten | Din Fritid
Høstferie i Sverige

36 tips i siste liten

Har dere fortsatt ikke bestemt hva dere skal i høstferien? Hva med en tur til Sverige? Her kommer noen tips til morsomme aktiviteter og høstlige arrangementer. "Søta bror" har mye å by på for både liten og stor: Eurpas største dinosaurutstilling i Småland, spøkelsesvandring på Ørebro slott, eller vil du gå på et skikkelig godt, gammeldags høstmarked så er det mulighet for det også.

Näs Innhøstingsfest på Tjolöholms slott


Foto: Tjolöholm Slott

Når: 5. - 7. oktober
Hvor: Kungsbacka, Halland
Hva: Tjolöholms slott disker opp til fest på godset når vestsvenske matprodusenter kommer for å selge høstens innhøstede grønnsaker og nærproduserte delikatesser. Besøkende får lære om hvor maten kommer fra og smake på økologisk og nærprodusert mat. Håndverkere viser hvordan de arbeider med naturen og det blir en rekke aktiviteter for hele familien. Her får barna mulighet til å hilse på gårdens dyr, prøvesitte landbruksmaskiner, kjøre hest og vogn og hoppe i høyet. I år fyller innhøstningsfesten 10 år og det vil bli feiret i tre dager til ende.

Åkulla Outdoor Friluftsfestival


Foto: Celine Belvroy

Når: 30. september
Hvor: Varberg, Halland
Hva: Bli med ut i skogen og opplev Åkulla Outdoor – en friluftsfestival med masse energi og utfordringer for hele familien. Åkulla Friluftsgård, Ästa Vingård og Öströö Fårfarm inviteter til morsomme aktiviteter som rulleski, orientering, speiderliv, foredrag og koselig grilling rundt bålet. Nytt av året er også en hinderbane og et swimrun-løp som passer for alle. Opplev Hallands skoger, sjøer og stier gjennom lek og moro.

Smak på Varberg


Foto: Owe Olsson

Når: 28. - 29. september
Hva: Varberg, Halland
Hvor: Varberg innvier høsten med en hyllest til mat og drikke. Festen holdes over hele Varberg og her kan du spise deg gjennom Varbergs steder. Ta med deg en venn og kom sulten!

Skalldyrsafari


Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

Når: Hver dag
Hvor: Bohuslän, Västsverige
Hva: Når høsten setter inn så er skalldyrene på sitt beste og i Västverige har du muligheten til å bli med å fiske skalldyr og ikke minst spise dem. Bohusläns skalldyr er faktisk klassifisert som de beste i verden, takket være det rene, mineralrike og kjølige vannet. Ta med familien på havet og nyt høstens fine naturopplevelser!

Visbydagen og Kultur i natten


Foto: Region Gotland

Når: 5. - 7. oktober
Hvor: Visby, Gotland
Hva: For 23. året på rad arrangeres Visbydagen for å feire verdensarvbyen Visby på Sveriges største øy, Gotland. Visbydagen og Kultur i natten er et av høstens høydepunkter på øya i Østersjøen, og den første helgen i oktober fylles Visby av kulturelle arrangementer av ulik sort. Besøkende kan blant annet oppleve forelesninger, markeder, byvandringer og på kvelden arrangeres det teater, skrekkfilmvisning, poesi og konserter.

Dykk inn i Bauers verden


Foto: Smålands Turism AB

Når: 28. september - 7. oktober (stengt mandag)
Hvor: Jönköping
Hva: Utstillingen på Jönköpings Länsmuseum i Följa John tar deg med inn i kunstneren John Bauers verden. Her er det rom for lek, fantasi og utforskning når både små og store besøkende får ta del i Johns kunstverk i en leken og annerledes utstilling. Alle barn som vil kle seg ut får også mulighet til dette.

Tom Tits Eksperiment


Foto: Tom Tits Experiment

Når: Hver lørdag og søndag
Hvor: Södertälje
Hva: Tom Tits Eksperiment er et spennende oppdagelsessenter som inviterer både store og små til spennende eksperimenter og kreative opplevelser. Her kan du se verden gjennom nye øyne og lære mer om temaene naturvitenskap og teknikk på en innovativ og morsom måte.

Polkagrisbaking i Gränna


Foto: Smålands Turism AB

Når: hver dag
Hvor: Gränna, Småland
Hva: Besøk et av Grännas koselige polkagriskokerier for å oppleve hvordan det deilige godteriet blir til. I Gränna er polkagrisbaking et håndverk og i byen finnes det mange ulike kokerier som lager polkagriser i alle mulige varianter. Her finnes muligheten for å være med å lage polkagriser og ikke minst smake på de søte putene.

Innhøstningsfest på Öland


Foto: Ölands Turismorganisation

Når: 26. - 30. september
Hvor: Öland
Hva: Hver høst, i slutten av september, inviterer Öland til innhøstingsfest med over 900 aktiverer over hele øya. Festen vil blant annet by på utstillinger, kunstnetter, ild-show, fyrverkeri og gresskarkonkurranser. Lokale gårder, butikker, restauranter og produsenter slår opp dørene og frister med nyhøstede herligheter. Nyt årets smakfulle råvarer og ta del i en stemningsfull feiring.

IKEA Hacked


Foto: Inter IKEA systems

Når: Hver dag
Hvor: IKEA Museum i Småland
Hva: I den interaktive utstillingen til IKEA Museum blir du utfordret til å være kreativ. Her kan du sette sammen nye ting og deler av IKEA-produkter, og beundre verk av 30 ulike internasjonale kunstnere som bruker IKEA-ting i sine kunstverk. IKEA Hack oppmuntrer til å omvandle ting fra IKEA til noe nytt og særegent.

Høye svev på Little Rock Lake zipline


Foto: Daniel Breece

Når: Hver lørdag
Hvor: Småland
Hva: Europas lengste zipline tilbyr adrenalinfylte høydeopplevelser for hele familien. På Little Rock finnes det over 4 km med baner inne i skogen og her henger du høyt i luften samtidig som du utfordres både fysisk og psykisk. Det finnes tre ulike baner hvor den ene er særlig familievennlig.

Spøkelsesvandring på slottet


Foto: Örebrokompaniet

Når: Lørdag 6. og 13. oktober
Hvor: Örebro
Hva: Nysgjerrige og modige barn kan være med på en nervepirrende spøkelsesvandring på Örebros gamle slott. Slottet skjuler mørke historier fra fortiden om hekser, fanger og ånder. Nå får alle som tør sjansen til å høre historiene om slottets mørke side.

Tropisk stemning på badeland


Foto: Örebrokompaniet

Når: 28. september -14. oktober
Hvor: Örebro
Hva: I Sveriges største badeland Gustavsvik – The Lost City, er det deilige temperaturer og tropisk stemning hele året. Her kan barna boltre seg blant palmer, fossefall, mystiske ruiner, klatrevegg, boblebad og flere ulike sklier. Utforsk den forsvunnede byen og kast deg ut i noen av Sveriges heftigste sklier. Det finnes også et bade-lekeland for de minste, relax-avdeling og en asiatisk restaurant i forbindelse med badelandet.

Mega Fun lekeland


Foto: Björn Fransson

Når: 28. september - 14. oktober
Hvor: Örebro
Hva: Mega Fun rommer både trampolinepark og et morsomt lekeland. På Jump trampolinepark er alle velkomne, nybegynnere eller proffe, liten eller stor! Her har du muligheten til å utfordre deg selv i et lærerikt og aktivt miljø. Og i Lekelandet kan du more deg blant hoppeslott, softballkanoner, rutsjebaner og klatrestativ.

Bondens høstmarked


Foto: Superstudio D&D AB

Når: Lørdag 29. september, 6. oktober og 13. oktober.
Hvor: Göteborg
Hva: I den koselige bydelen Haga finner du Bondens høstmarked. Her kan du under lørdagene i høstferien få kjøpt lokalproduserte varer. Et titalls produsenter fra Västsverige selger grønnsaker, brød, honning, ost, kjøtt, sauser, syltetøy, blomster og mye mer. Du får selv møte bøndene bak varene og de forteller gladelig hvordan produktene fremstilles. I Haga finnes det også drøssevis med hyggelige kaféer og små unike butikker.

Tjuvstart Halloween på Liseberg


Foto: Liseberg

Når: 12. - 14. oktober
Hvor: Göteborg
Hva: Allerede 12. oktober kan du tyvstarte Halloween-feiringen når Liseberg åpner dørene til høstens skumleste attraksjoner. Parken blir da forvandlet til et tilholdssted for zombier, demoner, gale vitenskapsmenn, hekser og andre skumle vesener og stedet fylles til randen av godteri og nifs stemning. Her blir det Halloween-åpne karuseller, nervepirrende berg og dalbaner og mer moro for de minste og mer skrekk for de store!

Kos og moro med Albert Åberg


Foto: Alfons Abergs Kulturhus

Når: Hver dag
Hvor: Göteborg
Hva: På Albert Åberg kulturhus ønskes barn og voksne velkommen inn i Alberts verden. Hver dag holdes det minst to teaterforestillinger, i tillegg til ulike eksperimenter, magi, eventyrlesning og sangstunder.

Hils på rovdyrene i Orsa Rovdyrpark


Foto: Orsa Rovdjurspark

Når: Hver dag
Hvor: Orsa, Dalarna
Hva: I Dalarna finner du Europas største rovdyrpark hvor dyrene lever på store områder i naturlige skogsmiljøer. I parken finnes blant annet Sveriges fire største rovdyr - brunbjørn, ulv, jerv og gaupe, sammen med et antall utrydningstruede rovdyr som isbjørn, snøleopard og sibirsk tiger.

Lyskunst i Alingsås


Foto: Robert Persson

Når: 28. september - 4. november
Hvor: Alingsås i Västsverige
Hva: På høsten forvandles Alingsås til et lysende eventyr når Lights in Alingsås inntar byen. Arrangementet er Nord-Europas største arrangement for eksperimentell lyssetting av offentlige plasser. Internasjonale lysdesignere fra hele verden omgjør fasader, natur og arkitektur til fascinerende lyskunstverk. Årets tema er energi og fra slutten av september og hele oktober kan lysinstallasjonene besøkes enten på egenhånd eller sammen med en lysguide.

Arvika Markedet


Foto: Eva Asum

Når: 04. – 06. oktober
Hvor: Arvika, Värmland.
Hva: Det årlig høstmarkedet i Arvika “Arvikamarten” går av stabelen 04.-06. oktober. Alle gater og torg fylles med selgere og boder. Kos deg inn i høsten med en varmende suppe, kokosboller og karuseller. 

Torsby Skitunnel og Sportssenter


Foto: Tom Lindström

Når: uke 40 og 41.
Hvor: Torsby, Värmland.
Hva: Start skisesongen allerede i oktober i Torsby skitunnel. Det er mulighet for å leie fullt utstyr på stedet, og det finnes dyktige instruktører som står klare til å veilede deg. Det finnes også mange andre morsomme aktiviteter på Torsby Sportcenter, som utendørs styrketrening, sykkelløyper og frisbeegolf.  

Hestedrømmer på Our Little Farm


Foto: Our Little Farm

Når: hver dag.
Hvor: Ekshärad, Värmland.
Hva: Our Little Farm tilbyr hesteopplevelser ute i naturen for både erfarne ryttere og nybegynnere. Her kan du bli med på viltsafari, turridning i skogen, prærievogn- og solnedgangstur eller overnatte på gården med badestamp og middag på kvelden. 

Mårbackas Afternoon Tea


Foto: Mårbacka Minnesgård

Når: 05. og 1. oktober.
Hvor: Mårbacka, Värmland.
Hva: Møtes for en hyggelig prat over en klassisk Afternoon Tea i Mårbackas kafé, på gården hvor den kjente forfatteren Selma Lagerlöf er vokst opp. Det dekkes opp med kaker, bakverk, smørbrød, nybakte scones og deilige paier – alt som hører ettermiddagsteen til. Pass på å smak på de kjente teblandingene Selmas Sagoblanding og Mårbackablandingen.

Van Gogh Alive


Foto: VanGoghAlive/KalmarSlott

Når: åpent alle dager.
Hvor: Kalmar Slott, Småland.
Hva: Bli med inn i Van Goghs verden på den digitale verdensutstillingen Van Gogh Alive i Kalmar. Den nederlandske malerens kunstverk kommer til liv ved hjelp av projektorer og musikk i Kalmars slott. På slottet vil det også bli arrangert barneaktiviteter som Petits eventyr. En interaktiv fortelling hvor barna på ulike stasjoner må løse oppgaver. 

A World of Dinosaurs


Foto: Albin Rylander

Når: lørdager og søndager.
Hvor: Kalmar, Småland.
Hva: På Tingby gård, rett utenfor Kalmar by, finnes Europas største dinosaurutstilling. 150 dinosaurer og skjelett vises fram i full størrelse. Dinosaurene er veldig naturtro og flere av de er animatoriske – de beveger på seg og lager lyd! 

Mordgåter og gårdsmiddag på Wapnö Slott


Foto: Wapnö Gård.

Når: 4., 5., og 12. oktober.
Hvor: Wapnö Slott, Halland.
Hva: Opplev mordmysteriet “En morders manuskript” på Wapnö slott i Halland, et teater der du som gjest følger ledetråder og er med på å løse mordgåten. Nyt en velsmakende tre-retters laget på råvarer fra gården. Kombiner middag og opplevelser med en overnatting på Wapnö Gårdshotell og besøk de søte dyrene i fjøset.

Høstferie med villdyrsafari


Foto: Mostphotos Katja Kircher

Når: Hele høstferien.
Hvor: Halland.
Hva: Halland, regionen like sør for Göteborg, byr på høstlige opplevelser ute i det fri. Oppdag de Hallandske skoger og lek blant dalende høstløv, se den dramatiske fossen Danska Fall i Simlångsdalen eller dra på villdyrsafari med Tallhöjdens Värdshus.

Barnas verden på Tjolöholm slott


Foto: Thomas Carlén

Når: 28.– 29. september og 5.– 6. oktober
Hvor: Tjolöholms Slott, Halland.
Hva: Det er barna som står i sentrum på Tjolöholm slott i høst. Bli med kammerfuen Ottilia rundt i slottets saler og ganger, når hun forteller om livet på slottet på begynnelsen av 1900-tallet. Eller opplev Emils Katthult på det 100 kvm store lekelandet på slottet. Miljøet er skapt av scenograf Torbjörn Berg, sønnen til Emil i Lønneberget-tegneren Björn Berg. Her kan barna lage mat i kjøkkenet, lese eventyr, kle seg ut, løse rebus, gjemme seg eller klatre. Det finnes to ulike rundturer å velge, en lengre for voksne og barn og en kortere som passer bra for små barn. 

Ny opplevelesskog i Filmbyn


Foto: Filmbyn

Når: Hver dag fram til 29. september og mandag–fredag fra 30. september.
Hvor: Mariannelund, Småland.
Hva: Tidligere i sommer åpnet aktivitetsparken Opplevelsesskogen i Filmbyn i Småland. I filmbyen kan du oppleve innspillingsmiljøer fra kjente barnefilmer som Emil i Lønneberget, Saltkråken og Pippi Langstrømpe. Bli med inn i filmens verden og se klassiske studio-kulisser og originale kostymer fra filmene eller syng med til de velkjente sangene. Prøv også ut den nye interaktive appen eller parkourbanen.

Nyheter på Isaberg sport- og friluftssenter


Foto: Isaberg

Når: Hver dag.
Hvor: Hestra, Småland.
Hva: Isaberg sport- og friluftssenter i Småland utvider stadig og nytt i år er en fartsfylt kjelkebane og nye MTB løyper. Isaberg har MTB-stier som er varierende i vanskelighetsgrad, og her er også Endurosyklister som søker fart velkomne. På MTB arenaen finner du XC-baner, droppzons, step-up hopp og det meste innenfor teknikktrening og balanse for MTB. Det er også mulig å leie sykler på Isaberg, og for familier er det 4 for prisen av 3 på søndager. Den nye kjelkebanen, eller “rodelbanen” som den heter, er en kilometer lang og vil by på naturnær fart og spenning for barn og voksne i alle aldre. 

Gotland Gastronomy


Foto: Anna Sundström

Når: 03. – 05. oktober.
Hvor: Gotland.
Hva: Gotland Gastronomy er en inspirerende mat- og drikkefestival der gotlandske restauranter og lokale matprodusenter tilbyr en helg fylt med arrangementer, spesialmenyer, gjesteopptreden og ikke minst masse god mat. Her blir det mulighet til å besøke gårder, mat- og drikkprodusenter og restauranter som denne helgen steller i stand til unike opplevelser. 

Visbydagen


Foto: Mats Jansson

Når: 5. oktober.
Hvor: Visby, Gotland. 
Hva: Første helgen i oktober hylles verdensarvbyen Visby på Gotland med fest og aktiviteter fra morgen til kveld. Visbydagen byr på forelesninger, konserter, marked, byvandring, kaninhopping, Pippitog og loppis. 

Expedition Bohuslän – eventyr for de nysgjerrige


Foto: Vastsverigecom/Nordiska Akvarellmuseet

Når: Hver dag.
Hvor: Bohuslän, Västsverige.
Hva: Bli med på et ekte eventyr med Expedition Bohuslän, som er en samling av kulturelle opplevelsessteder i Västsverige. Her kan du møte ville dyr på Nordens Ark, lære mer om dyrelivet under vann på Havets Hus, se de historiske helleristningene på Vitlycke og oppleve kunst i verdensklasse på Nordiska Akvarellmuseet. 

Tuna Hästbergs gruve


Foto: Äventyrsgruvan

Når: Hver dag.
Hvor: Borlänge, Dalarna.
Hva: Søker du et annerledes eventyr i Dalarna? Da må du besøke Tuna Hästberg gruve utenfor Borlänge. Gå, klatre, dykk og nyt et spennende miljø som hentet ut av en eventyrverden. Under jorden og bebyggelsen finnes milevis med tunneler som snirkler seg gjennom fjellet. Du kan velge mellom to ulike ruter, vandringsturen og eventyrturen, og rundt omkring i gangene vil du finne redskaper og konstruksjoner som er blitt etterlatt fra den tiden gruven var i drift. 

Klatreparken høyt og lavt


Foto: Anna Holm

Når: Åpent hver helg frem til 06. oktober.
Hvor: Rättvik, Dalarna.
Hva: Rett ved Rättviks camping er det nettopp åpnet en ny klatrepark med seks ulike baner, spennende hinder og ziplines. Her venter et eventyr for hele familien hvor dere kan leke, klatre og utfordre både hverandre og deg selv.

Experium Sälen


Foto: Ola Matsson

Når: Hver dag.
Hvor: Sälen, Dalarna.
Hva: Sälen i Dalarna har mye spennende å by på i høst, og på Experium Sälen kan du oppleve bowling, 3D kino og et morsomt badeland. I badelandet kan du kaste deg utfor vannsklier, bølger, boblebad, utebasseng og innendørssurfing på bølgemaskinene. Høsten i fjellet kan fint kombineres med både inne- og uteaktiviteter. 

Mer utfyllende informasjon om de forskjellige aktivitetene finner du på visitsweden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden