Ulm i Tyskland: Ulms mange fasader | Din Fritid
Ulm i Tyskland

Ulms mange fasader

Det er til å bli støl i nakken av å vandre rundt i Ulms sentrumsgater. Det ene bygget etter det andre tiltrekker seg oppmerksomheten din. Fra gammelt av fikk Ulm status som «königspfaldz», en betegnelse som ga status da byen skulle huse keiserlige og kongelige på reise.

Man vet at det bodde mennesker i Ulm allerede rundt år 5000 f.Kr. Eggingen og Lehr, som i dag er distrikter i byen, var allerede bebodd på den tida. Ulm ble først nevnt skriftlig i 854 i følge Wikpedia, og ble erklært som by allerede i 1163.

Bygningsmiks

Det som lenge var en av Sør-Tysklands største gamlebyer fra middelalderen ble i stor grad ødelagt under andre verdenskrig. Kun 20 prosent av bygningene i gamlebyen i Ulm klarte seg. Det meste av bygningsmassen ble bygget opp i samtidsstil på 1950 og 1960-tallet. Men noen av de historiske landemerkene ble restaurert. Resultatet er sammensatt, og er noe av det som gjør byen til et spennende sted å besøke.

Byens universitet med omkringliggende industri, og ikke minst plasseringen mellom storbyene Stuttgart og München, har bidratt til at byen og regionen har hatt en solid økonomisk og befolkningsmessig vekst de siste tiårene. Mange var kanskje ikke klar over det, men Ulm er Albert Einsteins fødeby.

Det å ta en «stadtbummeln» i Ulm er en sann tidsreise, hvor bygningene både overrasker med sine moderne og elegante linjer, mens andre forteller historier om lange håndverkstradisjoner. Legg til noen skakke gamle bindingsverkshus, og det er lett å forstå at dette er en variert by på mange måter.

Elvelangs

Men det er ikke bare arkitektur som preger byen. Byen ligger der elvene Blau og Iller renner ut i Donau. På andre siden Donau ligger søsterbyen Neu-Ulm, og området langs elven er et klassisk rekreasjonsområde. Her er det robåter og padlebåter på elven, grønne områder, joggere og flere spisesteder med utsikt. Da Din Fritid var på besøk var det også en liten festival med konsert, og folk trivdes utendørs på en fin sommerdag.

Ulm byr på varierte fritidsmuligheter som botanisk hage, dyrepark og vannsport på Donau.

Fakta om Ulm

  • Ligger i delstaten Baden-Württemberg.
  • Ligger ved elven Donau.
  • Ulm har 126 000 innbyggere (2021).
  • Byen er et viktig jernbaneknutepunkt med transportmiddel-, maskin-, beklednings- og tekstilindustri med mer. Universitet i Ulm er fra 1967. Byen har en rekke museer, blant annet et særegent brødmuseum. Domkirken fra 1377 er Tysklands nest største gotiske kirke, står det å lese i Store Norske Leksikon. Ulm danner et felles byområde med Neu-Ulm på østre bredd.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden