Bamberg i Tyskland: Elvelangs | Din Fritid
Bamberg i Tyskland

Elvelangs

Regnitz er en elv som deler opp gamlebyen i Bamberg i Bayern. Noen kunne sikkert ristet oppgitt på hodet over hvor upraktisk det er med mange broer i et bysentrum. I stedet har byens innbyggere temmet elven ved å lage kanaler, og ikke minst skaffet seg et knippe gondoler.

Om gondolene kun er for å lokke turistene, skal være usagt. Uansett er de et behagelig, rolig og flott visuelt innslag i bybildet. Det er svært få som ikke kjenner til Venezia og byens berømte gondoler. At Bamberg er et Venezia i miniatyr, er det vel kanskje først og fremst det lokale turistbyrået som hevder. Men du skal ikke være i tvil om at denne byen er helt unik.

De 11 meter lange ekte venetianske gondolene føres langs Regnitz-elvens kanaler. Deler av elvebredden er smykket med pittoreske bindingsverkhus. Flere av de er så skjeve at det ser ut som om de kun holder seg oppe takket være nabohusene. Gondolene glir så sakte forbi det gamle rådhuset. Den imponerende bygningen er bygget på en liten kunstig øy midt i elven og tilgjengelig via flotte steinbroer. Bygningen er virkelig et spektakulært syn der den nærmest henger ut over elven. Legenden bak bygget er at biskopen av Bamberg ikke ville gi fra seg landområde til sine innbyggere så de kunne bygge seg et rådhus. Derfor ble utallige tømmerstokker brukt for å skape en kunstig øy i elven. Og her ble det bygget et rådhus i 1386.

Bamberg er en gammel by. Stedet ble først nevnt skriftlig i år 902. Drøyt hundre år senere ble byen et bispesete. I 1993 ble Bambergs gamleby en del av Unescos verdensarv, som er en stor anerkjennelse av den unike byen. I areal er Bamberg Tysklands største verdensarv sted, og i hele Europa er det kun Praha og Venezia som er større. Kun fire prosent av byen ble ødelagt under andre verdenskrig.

Rolig

Bamberg er en relativt rolig by. Totalt er det snakk om rundt 80 000 innbyggere. Det er ingen flyplass i nærheten, og det betyr at man slipper det verste turisttrykket. Selv om du neppe er alene, kan du rusle rundt og la deg imponere av omgivelsene. Den historiske gamlebyen er flott, og det mangler ikke på steder hvor du kan få deg en matbit og litt å drikke. Mange av vertshusene har sitt eget bryggede øl, og er meget stolte av det som ofte er hundreårige bryggetradisjoner. Flere steder kan du bestille smaksprøver på de lokale ølsortene. Totalt er det 11 bryggerier i byen, som er spesielt kjent for sin røkte smak. Vi fikk ikke prøvesmakt, og det skyldtes helt ærlig kjøringen og ikke det at ølet sies å ha en bismak av røkt bacon, som ikke høres særlig fristende ut, spør du meg.

Andre høydepunkter er byens katedral, som ble påbegynt allerede i år 1002. Lille-Venezia er opprinnelig et område hvor fiskernes skjeve bindingsverkshus er plassert. Å gå en tur langs elvebredden anbefales, eller kanskje du skal hoppe på en turbåt?

Neues Residenz huset biskoper, og er som man skjønner en samling standsmessige bygninger fra 1604. Utenfor finner du en imponerende rosehage.

Bamberg ligger på sju høyder, hver med sin egen kirke. Ta deg gjerne en tur på en av dem for å nyte utsikten. På en av høydene ligger Altenburg slott.

Har du ikke så lang tid i byen, bør du prioritere området rundt rådhuset, kanalene og gamlebyen. Det å suge inn atmosfæren, rusle gatelangs og kanskje smake på en is i de helt unike historiske rammene som Bamberg kan by, er en opplevelse.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden