Tyskland: Julestemning: Tysklands eldste julemarked | Din Fritid
Når skumringen kommer blir det skikkelig stemning på Tyskland eldste julemarked, Striezelmarkt i Dresden. Det er et historisk sus over mange av de flott bygningene, selv om de fleste ble gjenbygget etter byens store ødeleggelser under andre verdenskrig.
Tyskland: Julestemning

Tysklands eldste julemarked

Den 589. utgaven av Tysklands eldste julemarked står for døren. Dresden har et utall julemarked, spredd rundt i hele byen. Det eldste og mest forseggjorte er Striezelmarkt. Din Fritid har besøkt byen med de lange juletradisjonene.

Dresden: Din Fritid har besøkt byen og dens sentrumsnære bobilparkering. Julemarkedet har funnet sted regelmessig siden 1434, og kunne i fjor endelig åpne etter to års korona-nedstengning.

Mye aktivitet

Den 589. utgaven av markedet åpner i år 29. november og er åpent hver dag fram til og med julaften. Åpningstidene er fra kl 10 til 21, med kun to unntak: Åpningsdagen (16-21) og julaften (10-14). Det finnes et eget program for alle aktivitetene på nettsiden striezelmarkt.dreseden.de, hvor du kan velge engelsk. Årets program er ikke klart, men vi kan forvente mange av de tradisjonelle ingrediensene, som at nissen kommer innom daglig til faste tider, det er dukketeater, fest dedikert til julekaken Dresdner Stollen og konsert av barnekoret til Dresden filharmoniske orkester.


I mange av bodene finner du forseggjort lokalt produsert håndverk.

Hva er å finne?

­­De ulike bodene er ikke bare stappfulle av ulike lokale håndverksprodukter, her finner du også mye spennende mat og drikke. Utallige matboder tilbyr spennende pølser som bratwürst, og den lokale potetkake-spesialiteten kartoffelpuffer. Det å gå forbi de mange velduftende bodene med en glühwein i hånden er en opplevelse for smaksløkene.


De halvmeter lange pølsene må deles flere ganger for å få plass i pølsebrødet, og smakte fantastisk.

Markedet har mer enn 200 boder, hvor det selges masse lokalprodusert godterier og gaver for enhver smak.­ Mange av bodene er både kreativt og forseggjort pyntet.

En annen grunn til å reise til Dresden i førjulstiden er å oppleve det 15 meter høye imponerende tårnet som kalles julepyramiden. Tårnet er bygget opp av håndlagde lokalproduserte trefigurer, og tårnet om står på Striezelmarkt er verdens høyeste i sitt slag. Trefigurene snurrer rundt, og de har alle en fortelling bak seg. Kjente og kjære figurer for lokalbefolkningen. Det er lange håndverkstradisjoner i området, og nettopp håndlagde trefigurer er en av flere spesialiteter.

Historien

Det aller første Dresdner Striezelmarkt ble arrangert i 1434, og varte kun én dag. Det var Friedrich II som godkjente markedet i Dresden gamleby. Markedet ble en suksess, og i løpet av de neste 500 årene ble det et av Tysklands mest populære julemarkeder. I år har Dresden hele ti ulike julemarkeder i byen, hvor Striezelmarkt er det desidert mest kjente. Skal du til byen må du også oppsøke middelalder-julemarkedet i Stallhof. Her har utstillerne tidsriktige klær, og varene som selges og maten som serveres er også inspirert av middelalderen.

Bobilplass

Vi sjekket ut to plasser å parkere i Dresden. Den ene er en parkeringsplass ved elven uten noen som helst tilgang på strøm, vann eller tømmemuligheter. Det var litt mørkt og ikke så spesielt trivelig her på en typisk førjulsdag. GPS: 51.06311, 13.72850.


Parkeringen ved elven.

Da er bobilplassen Stellplatz Wiesentorstraße et langt bedre alternativ. GPS: 51.05703, 13.74343. Å komme til gamlebyen tar mellom ti og femten minutter.


Stellplatz Wiesentorstraße. Det koster 18 euro døgnet å stå på denne sentrumsnære bobilparkeringen.


Dresden er en julepyntet by, noe som skaper stemning selv når det regner. Bildet er tatt på vei fra markedet til bobilparkeringen på andre siden elven.

Julegavetips:

  • Herrnhuter Stjernen, oppfunnet i Dresden tidlig på 1800-tallet, og typisk for regionen.
  • Striezelmarkt-kruset, populært både blant turister og de lokale.
  • Fra middelaldermarkedet kan du finne håndlagde belter og smykker. Eller kanskje du tar den helt ut og går for en rustning?
  • Den lokalproduserte julekaken Stollen (se egen sak)
  • Pepperkaker
  • Lokalproduserte pølser
  • Julegodteri
  • Julepynt
  • Lokal og håndlagd trefigur

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden