Tyskland/Østerrike: Deutsche Alpenstrasse: Bildevakkert | Din Fritid
På mange måter kan man si at dette bildet oppsummerer alpene, med sitt lille hotell som heter Edelweiss, grønne enger med drøvtyggende kyr, slake åssider, spisse fjell og skyet himmel.
Tyskland/Østerrike: Deutsche Alpenstrasse

Bildevakkert

Slake åser i grønne variasjoner brutt av spisse fjelltopper og krydret med alpehus. Alpene er delvis temmet her på grensen mellom Tyskland og Østerrike. Men bare delvis. Naturen er fremdeles vill og vakker. Vi har vært på bobiltur på Deutsche Alpenstrasse.

Veien fra Berchtesgaden i øst til Lindau i vest er Tysklands eldste turistvei. Den blir kalt alpeveien og German Alpine Road, men heter offisielt Deustche Alpenstrasse.

Vi har kjørt deler av den 450 kilometer lange ruten, med utgangspunkt i Wolfgangsee i Østerrike.

Slott og severdigheter

Hele 25 eldre slott, kirker, kloster og palasser ligger langs ruten. Blant disse er de internasjonalt kjente slottene Neuschwanstein og Herrenchiemsee, som man bør besøke. Er du bare litt interessert i arkitektur og flotte eldre bygninger anbefales også pilegrimskirken i Wies, klosteret i Ettal og klosteret i Benediktbeuren.

Plenty av muligheter for å ta mange stopp og få med seg både solide doser med kultur og historie med andre ord.

Vintersport

Jeg synes også det er gøy å oppsøke steder som opp gjennom barndommen dukket opp på tv-skjermen. Jeg tenker da på vintersporsteder som Garmisch-Partenkirchen og Reit im Winkl. Og du trenger ikke lure på om disse plassene også har noe å tilby sommerstid, her er både frisk luft, det frodige landskapet frister med sine klare farger, og turmulighetene er uendelige. Det aller beste med alpene etter min mening er at 2000 meter høye fjell er lett tilgjengelig for alle, takket være de mange gondolene. Du trenger ikke være lett til bens for å komme deg til topps, og de fleste vil sette pris på at du garantert finner et vertshus her oppe.

Rik kultur

Man skal ikke reise lenge i Tyskland før man forstår at delstatene er viktige for den alminnelige tysker. Jeg har snakket med flere som sier at de først og fremst er fra for eksempel Bayern, og så fra EU. De hopper rett og slett over Tyskland som nasjon når de skal trekke fram hva de er stolte av.

Deutsche Alpenstrasse ligger i Bayern, den tyske delstaten som nok er best kjent utenfor landegrensene. Vi trenger bare nevne stikkord som oktoberfest, Bayern München, lederhosen, weisswurst, pretzels, sauerkraut og schweinshaxe. Når du er i området anbefales det å forsyne seg av den lokale matkulturen. Forvent også et stort utvalg lokalprodusert øl i nærmest hver eneste landsby.


Det østligste området ved Königssee byr på spisse fjell, krystallklart vann med batteridrevne båter, Ørneredet, variert turterreng og både campingplasser og bobilplasser.

Østfra

For å oppleve Königssee og området rundt valgte vi å slå oss ned på Campingplatz Grafenlehen (GPS: 47.59527, 12.98662). Selve campingen er helt grei, og hadde de fasilitetene vi var ute etter. Det må sies at det mest attraktive med plassen ikke er campingen i seg selv, men det spennende nærområdet. Noe rimeligere er bobilparkeringen (GPS: 47.59309, 12.98564) som du ser rett før den store parkeringen til Königsee. Adressen hit er  Seestraße 2, 83471 Schönau am Königssee.

En spaser- eller sykkeltur ned til Königssee anbefales. Dette skal være landets reneste vann. Noen vil kanskje hevde at plassen er litt vel turistifisert, men her finner du trivelige spisesteder og utallige suvenirbutikker. Å lage steinlamper av rosa kvarts er en spesialitet her. Høydepunktet er bryggene og de flotte trehusene som sammen med skogen gir en flott ramme til innsjøen. Det anbefales å ta en båttur med de elektrisk drevne båtene på den åtte kilometer lange «kongens innsjø». Da kan du hoppe av flere steder, gå en tur i det fredelige landskapet og hoppe på en båt tilbake.


En klassisk alpelandsvei med frodig landskap.

Haus der Berge

Det høres veldig uskyldig ut, og jeg la knapt merke til første skiltet hvor retningen til Haus der Berge ble pekt ut. Direkte oversatt betyr det «huset på fjellet». Men, det er ikke snakk om hvilket som helst hus, bygningsmassen her er kjent som Eagles nest, eller Ørneredet. Plassen ble berømt etter at Adolf Hitler fikk det i 50-årsgave. Det er en spennende tur å ta bussen opp og la seg bergta av utsikten og historien. Området byr på et fantastisk turterreng, så sett gjerne av dagen. Det er også mulig å gå ned til fots.

Eldst

Deutsche Alpenstrasse er den eldste turveien i Tyskland, nevnt første gang i 1879 av den bayerske kong Maximillian II. Han reiste her i 1858. Mange av attraksjonene langs ruten er de samme som i dag. På slutten av 1920-årene fremmet Dr. Knorz ideen om å lansere veien som en turistattraksjon. I 1932 utarbeidet German Touring Club planer for å skape infrastruktur langs veien. Byggingen begynte i 1933, og rundt 1939 var 275 km av veien ferdig. Den 450 km lange veien mellom Bodensjøen og Königssee ble fullført i sin helhet rundt 1960.


Veikvaliteten er grei og utsikten er upåklagelig, langs Deutsche Alpenstrasse. Fargepaletten veksler med været, og her er det stor variasjon på begge.

Praktisk tips

Det å reise til dette området, selv midtsommers, kan by på all slags vær. Vi var der i midten på juli og måtte finne fram både genser og jakke. Det blir litt som å reise på ferie i Norge. Pakk alltid med fornuftige og varme klær. Vi kom opprinnelig sørfra, fra en spansk hetebølge, og kontrasten blir da virkelig stor.


Det er ikke langt til Østerrike, hvor du kan finne flotte steder som dette, en bobilparkering rett ved Wolfgangsee. Byen St. Wolfgang im Salzkammergut byr på et trivelig sentrum, og benker hvor du kan se vannet funkle i fantastiske fargenyanser.

Østerrike kontra Tyskland

Bobilen vi kjørte var over 3,5 tonn, og det utløser litt mer jobb for å kunne kjøre på Østerrikske motorveier da man bør sørge for en kompatibel bombrikke, og det løper på en del bomavgifter. Man kan velge å snirkle seg gjennom landet på små veier. Det er fullt mulig. Jeg har prøvd det et par ganger, den ene turen gikk fra tvers gjennom landet uten å betale en eneste motorveiavgift, men det kan fort oppleves som litt slitsomt og stressende. For havner du først på en motorvei blir du fort fanget om du ikke har oblat eller bombrikke.

Dermed er Tyskland langt mer bekymringsfritt, her er alle veier gratis, og det mangler ikke på fjell, luftig panoramautsikt og små trivelige alpelandsbyer.


Rett ved en rasteplass langs veien fant vi lille idylliske Weitsee.

Bare å forsyne seg

Vår reportasje byr bare på en bitteliten smakebit av hva du kan oppleve på den fantastiske veiruten. Vi brukte to dager på kun en liten del av ruten, skal du kjøre hele kan du trygt sette av én uke. Håper du lar deg inspirere! Ønsker du mer informasjon finner du mye nyttig på denne nettadressen: deutsche-alpenstrasse.de


Rolige landeveier langs Deustche Alpenstrasse i vakkert terreng, perfekt for en bobilferie.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden