Østerrike: Europas vanskeligste | Din Fritid
Østerrike

Europas vanskeligste

Når du kjører på betalingsveier i Europa er det normalt enkelt å ordne med betalingen. Du betaler med kort, og prisen kommer an på hvor langt du har kjørt. Østerrike har derimot en langt mer komplisert løsning, der stikkordet er forhåndsbetaling. Spesielt komplisert er det for bobiler over 3,5 tonn.

La oss ta det enkle først: For kjøretøy under 3,5 tonn trenger du kun en vignett for å kjøre på motorveien i Østerrike. Ordningen gjelder både motorvei klasse A (som har en A foran veinummeret) og klasse B (som har en S foran veinummeret). En 10-dagers vignett koster 9,20 euro. Nytt i år er at du også kan kjøpe denne digitalt, men på grunn av angreretten må du gjøre det senest 18 dager før aktivering. Østerrike har et godt utviklet system for å sjekke alle som kjører ut på motorveien, både med kamera og manuell kontroll, så det blir garantert dyrt å kjøre uten forhåndsbetalingen. Mer info om vignetter finner du på nettsiden: shop.asfinag.at

Tungt er vanskelig

Østerrike har hatt sitt eget avgiftssystem for kjøretøy over 3,5 tonn på innenlands motorveier siden 2004. Det kreves brikke, en såkalt Go-Box. Hvor høy avgiften er, avhenger av hvor miljøvennlig bilen er, og det skal forhåndsbetales for antatt kjørelengde. Avgiften er differensiert etter emisjonsklasser, et EU-system hvor bilene som forurenser minst får høyest tall og premieres etter dette. For å skaffe brikke kan du gå inn på nettsiden til Go-Box (go-maut.at) og søke om dette minst 14 dager før du ankommer landet. Det er også mulig å skaffe brikken på grensen. Et annet alternativ er å skaffe seg en EasyGo+ bombrikke. Denne har mer informasjon, blant annet om kjøretøyets miljøklasse, og vil fungere på mange ferger og veier i Norge, Danmark, Sverige og Østerrike.

Går du inn på nettsiden go-maut.at kan du beregne kostnaden ved hjelp av en kalkulator, om du har bestemt deg for reiserute.

Vårt råd er å kjøpe en brikke på grensen om du kun har tenkt å passere gjennom Østerrike. Skal du feriere i landet er den nye EasyGo+ løsningen mest praktisk.

Kjøre utenom?

Det er selvsagt også en mulighet å kjøre gjennom Østerrike uten å benytte motorveier. Vi har prøvd å benytte alternative småveier, for eksempel den svingete landeveien fra Innsbruck og sørover over Brenner til Italia. Det oppleves som veldig upraktisk. Det er heller ikke så lett å unngå motorveiene. Ikke minst vil du få veldig god tid til å skotte misunnelig opp på de som har betalt vignett og fyker av gårde - der oppe på en av landets utallige motorveibruer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden