Tyskland: Snekkerbutikken: Volkskunst | Din Fritid
Tyskland: Snekkerbutikken

Volkskunst

Brukskunst er vel det mest korrekte norske ordet for å beskrive hva Schauwerkstatt Selffener Volkskunst lager. De ansatte dreier, kutter, freser, maler, lakker og limer. Resultatet er nøtteknekkere, historiske prinser og prinsesser.

Seiffen, Tyskland: En drøy time sør for Dresden, i byen Seiffen, ligger snekkerbutikken Seiffener Volkskunst helt på grensen til Tsjekkia. Totalt 40 ansatte har spesialisert seg på å forvandle harde treverk til vakre pynte- og bruksgjenstander.

Butikken har eksistert siden 1959, og alle medarbeiderne har gått gjennom en treårig prøvetid.  Kravene til det å være en dyktig håndverker er høye. Det er ikke så rart da bare det å lage ett eksemplar av spesialiteten «nøtteknekkerkongen» består av hele 150 ulike arbeidstrinn.

Schauwerkstatt

Det er godt tilrettelagt for besøkende hos Selffener Volkskunst. Først kommer du inn i en butikk med et enormt stort utvalg av tre-gjenstander, og deretter kommer du til verkstedavdelingen, hvor du kan se hvordan de ansatte jobber. For her dreies og freses det så sagflisa står i taket. Det er fascinerende å se hvor raskt de jobber, samtidig som det blir åpenbart at det er mange, mange prosesser bak selv det som ser ut som en enkel trefigur.

Utvalget

Det er stor variasjon på produktene som lages, selv om de har det til felles at de er håndlagde. Klassikeren er den såkalte nøtteknekkeren fra Erzgebirge, eller som den heter på tysk; Nussknacker aus dem Erzgebirge. Figuren er et tradisjonelt tysk juledekorasjonsobjekt som har en rik historie og kulturell betydning. Regionen Erzgebirge er kjent for sin lange historie med håndverk og trearbeid.

Nøtteknekker

Historien om nøtteknekkeren går tilbake til slutten på 1800-tallet. Det var en tysk tredreier ved navn Wilhelm Friedrich Füchtner fra nettopp Seiffen, som var den første til å «masseprodusere» og selge kunstferdige nøtteknekkerne. De første var i form av en soldat, inspirert av de Friedrich Füchtner hadde sett under Napoleonskrigene.


Vår guide, Jasmin Neef, viser gjerne fram et av butikkens mest populære produkter: Nøtteknekkeren.

Nøtteknekkeren fungerer ved at du plasserer en nøtt i munnen og presser ned en spak. Etter hvert ble det laget nøtteknekkerfigurer i mange utgaver. I dag er det konge og dronning som dominerer. De er gjerne malt i levende farger og dekorert med fine mønstre. De brukes ofte som dekorasjoner i hjemmet og som gaver i julen.

I tillegg lages det såkalte røkelsesmenn, lysefigurer, miniatyrer og pyramider.

Landsby

Er du først i området er et besøk i Seiffen sentrum obligatorisk. Byen er ikke stor, men de har gjort flid med julepyntingen. Flere steder fant vi imponerende trefigurer i stor skala, med både stallen i Betlehem og en nøtteknekker.

På torget fikk vi kjøpt oss bratwürst stekt på kull, og en varmende toddy. Foruten å sjekke ut byens butikker og boder, bør du innom det såkalte Adventshuset. Det er fullstappet med adventslys, kalendere, julekrybber, engler og alskens pynteting.

Vil du bare se og ikke kjøpe anbefales leketøymuseet Spielzeugmuseum Seiffen. Her finner du en kjempestor pyramide, og mange klassiske og forseggjorte tregjenstander.

Fakta

  • Erzgebirge er et fjellområde, cirka 40 kilometer bredt, som strekker seg i en lengde av 130 kilometer på grensen mellom Sachsen i Tyskland og Böhmen i Tsjekkia.
  • Seiffen er en liten by som offisielt heter Kurort Seiffen og har drøyt 2500 innbyggere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden