NAF: : Høstmørket er her – husk refleks! | Din Fritid
Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters avstand når bilen har en fart på 50 kilometer i timen. Med refleks synes du på 140 meters avstand. Da har føreren av bilen mye bedre tid til å reagere. (Foto: NAF)
NAF:

Høstmørket er her – husk refleks!

Torsdag denne uken er det refleksens dag. – Dagen er en viktig påminnelse om hvor viktig refleksen er nå når både kveldene og morgenene byr på mørklagte veier, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Drøye 15 prosent, som tilsvarer 660 000 nordmenn over 18 år, bruker ikke refleks. Det avdekket en landsrepresentativ undersøkelse som Infact gjennomførte for NAF i oktober 2020.

– Refleks er en billig forsikring. Det er enorm forskjell på hvor synlig du er langs veien i høstmørket om du har refleks på eller ikke, sier Sødal.

Forskjell på liv og død

Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters avstand når bilen har en fart på 50 kilometer i timen. Med refleks synes du på 140 meters avstand. Da har føreren av bilen mye bedre tid til å reagere.

Målt i sekunder har bilføreren 10 sekunder til å reagere når hen kjører i 50 kilometer i timen når du bruker refleks, mot 2 sekunder uten refleks.

– Det kan være forskjellen på liv eller død, slår Sødal fast.

Det er også slik at mange bilførere ser dårligere i mørket. Som 60-åring har du nemlig halvparten av nattsynet du hadde som 20-åring.

– Så gi bilistene en sjanse til å se deg og få på refleksen, oppfordrer Nils Sødal.

Vest er best, men det viktigste er å bruke refleks

Det er ingen tvil om at refleksvesten gjør deg mest synlig. Det er også kommet mange lettere typer på markedet, med bandolær eller refleksstropper som er lett å ta på over en jakke, om vesten føles upraktisk.

– Det viktigste er at du bruker refleks. Refleksbånd eller den gode gamle refleksbrikken er også en enkel og god løsning, sier Sødal.

Refleksbrikken bør henge i knehøyde for å fange opp mest mulig lys fra billyktene. Tenk også på at du skal synes både forfra og bakfra.

NAFs refleksråd:

  • Bruk alltid refleks i mørketiden, også langs veier med belysning

  • Refleksvest gir best synlighet

  • Andre typer refleks bør henge lavt nede, helst i knehøyde

  • Har du en veske, sekk eller jakke du bruker hver dag – la refleksen alltid være på

  • Husk refleks på barnas tøy også

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden