Jarle Hansen i Neptus: Små detaljer gir et stort bilde | Din Fritid
Jarle Hansen trives godt med å skru, og på verkstedet til Neptus fikser han gjerne en havarert Truma Combi-varmer.
Jarle Hansen i Neptus

Små detaljer gir et stort bilde

Han forteller selv at han nærmest ble født inn i en teknisk verden. Det handlet om varme, gass og mekking. For å få det til å fungere, måtte Jarle Hansen, gründer og daglig leder i Neptus, ha full kontroll på detaljene. Det er et fokus han har beholdt hele sin karriere.


På lageret til Neptus er det utallige små duppedingser. Sirlig sortert og lagt i merkede bokser.

Men du har kanskje ikke hørt om Neptus? Det er ikke så rart, som leverandør til bransjen og ikke til sluttkunder, er ikke selskapet så veldig synlig i norsk caravanbransje, for sluttkunder. Men produktene som Neptus er norsk agent for, har du garantert hørt om: Truma og Alde er begge meget godt kjente merkevarer, og har varmet mangt et bobil- og vognhjerte. Du har kanskje også truffet Jarle Hansen (59) og medarbeiderne hans på Caravanmessen. Der har de trofast stilt opp hvert år og gjerne forklart hvordan varmerne og utstyret fungerer i detalj.

Suksesshistorie

Neptus er et selskap som har lykkes. Både når det gjelder kompetanse og økonomisk. Tre heltidsansatte omsatte i 2021 for hele 32 millioner kroner. Din Fritids utsendte har tatt turen til Neptus’ lokaler, et romslig nybygg på et industriområde i Asker (Røyken Næringspark). Her er det lager, kursrom og kontorer.


Neptus holder til i romslige og moderne lokaler på Røyken Næringspark i Asker kommune. De tre ansatte har god plass, her er kontorer, verksted, undervisnings- rom og ikke minst et stort lager. Fra venstre ser vi Mourad Farah, Jarle Hansen og Trond Bentzen.

– Hva er hemmeligheten bak suksessen til Neptus?

– Du må se de små detaljene i det store bildet.

Det er ikke vanskelig å få et raskt og tydelig svar fra Jarle Hansen. Stemmen klinger godt i det romslige og enkelt innredede kontoret. Det er godt med plass her, og det moderne lokalet er bygget for en ekspanderende bedrift.

Jeg har fått en kopp kaffe, og Jarle forteller meg om historien, om sitt hjerte for campingvogn og bobil, og ikke minst om alle oppgavene til en daglig leder av et firma med over ti millioner kroner i omsetning per ansatt.

Starten

Det hele begynte med at faren til Jarle hadde sitt eget firma, Alf J. Hansen AS. Firmaadressen var i familiens garasje, hvor det meste foregikk. Alf solgte og installerte gassdrevet varme i personbiler, lastebiler og andre nyttekjøretøy. Varmerne var produsert av den svenske fabrikken Sievert og het Carmax. Gassvarmen var effektiv, og det fantes ikke så mange andre gode alternativer på markedet. På 70-tallet kom de første campingvognene med et innebygget varmesystem. Varmerne het da Primus. Alf J. Hansen AS solgte Primus-deler til campingvognforhandlerne på 70-tallet. Tidlige utgaver av Bjølseth, Polar og Solifer hadde Primus varme som standard.


I undervisningsrommet til Neptus blir også historien ivaretatt i form av disse gamle Sievert- og Primus-varmerne.

Begynte som 16-åring

Jarle ble involvert i å drifte firmaet som 16-åring. Som 23-åring tok han over som daglig leder av selskapet. – Jeg har alltid likt å sette i stand ting og få dem til å fungere, forteller Jarle. Som ungdom skrudde han mye bil, og han trivdes i jobben med å selge teknisk varmeutstyr og gasstilbehør.

Produktsortimentet bestod av Primus og Optimus, som senere ble Alde. De svenskproduserte vannbårne-varme produsentene hadde satt en helt ny standard i Kabe, Bjølseth, Polar og Cabby-vogner.

Tyske Truma var et agentur som Noroil (senere Statoil) i sin tid hadde. De jobbet mer med å levere gassen, enn å promotere og selge varmerne, forteller Jarle. Dermed fikk han mulighet til å overta agenturet på Truma i Norge. Primus ble i 2001 kjøpt opp av Alde, og så ble igjen Alde kjøpt opp av Truma. Tilfeldigvis hadde Neptus AS agenturet på begge, og ble naturlig nok en sentral brikke på det norske markedet.


Dagens mest aktuelle varmeløsninger i bobiler og campingvogner: Aldes vannbårne varmesystem, en Truma Combi varmluftsvarmer.

Oppkjøpet

Nylig ble det offentlig at Max Fritid har kjøpt seg inn i Neptus AS med 51 prosent. Jarle forteller at han inntil videre kommer til å fortsette i jobben som daglig leder. Etter hvert vil det komme inn en ny person som skal overta Jarle oppgaver.

– Det vil gi meg mer fritid, noe jeg lengter etter, forteller Jarle, som legger til at det også skyldes helsemessige årsaker.

– Nå har jeg drevet firmaet så langt jeg klarer. Jeg har ikke så mye mer kreativitet igjen, og det trengs for at firmaet fortsatt skal kunne utvikle seg. Nye, yngre krefter må inn for å møte morgendagens utfordringer. Jeg har tenkt på dette i mange år, og jeg har lett etter en god samarbeidspartner som har et hjerte for og i bransjen. Det har vært helt uaktuelt å selge til et investeringsselskap, for eksempel.

– Hva har vært mest krevende i jobben?

– At det er så ekstremt mange detaljer å forholde seg til. Når du driver såpass smått som vi gjør så føler jeg et ansvar overfor kunden. De må få en løsning som fungerer optimalt, og derfor mener jeg vi må være best i klassen. Derfor går jeg alltid gjennom utstyr og sjekker at vi har fått alt vi skal. Det trenger ikke å mangle mer enn en kabesko for at installasjonen må stoppes. Det skal vi ikke ha noe av, forteller Jarle på en måte hvor alvoret kommer tydelig fram.

Viktig med fellesskap

Jarle sitter for tiden i styret til Norges Caravanbransjeforbund, og ser mange fordeler i å ha et sterkt bransjeforbund. Her jobber de kontinuerlig for å bedre bransjens forutsetninger. Jarle forteller eksempelvis om siste sak de jobbet med, der bransjen fikk gjennomslag for at forhandlerne ikke trenger å vise hver enkelt bobil hos biltilsynet før registrering.

– Nettopp derfor håper jeg nye aktører også verdsetter verdien og tradisjonene i bransjen. Det å være medlem i en bransjeorganisasjon er en naturlig del av dette, oppfordrer han.

Fritid

– Hva skal du bruke tiden på fremover?

– Vel, jeg har bobil og har hatt båt. Og campingvogn i mange år. En periode hadde jeg både, hytte, bobil og båt - men ingen fritid. Det rimer dårlig, smiler Jarle og ser fremover mot litt latere dager, gjerne i bobilen! Jeg vet det høres rart ut for mange, men jeg har et spesielt forhold til vogn. Når jeg har parkert den finner jeg roen på en annen måte enn i bobilen. Så hvem vet, kanskje jeg bytter bobilen tilbake til en vogn en gang? Jeg må innrømme at selv om jeg stortrives på bobiltur, så hender det jeg savner sofaen i vogna.

Jarle forteller om et langt liv med vogn. Totalt har det blitt tre campingvogner. Reisemålet har gjerne vært til Vestlandet, men også til Sverige og Danmark.

Daglig leder

– I utgangspunktet er jeg teknisk god, og det er der jeg er interessert. Det å oppleve at bedriften jeg leder blir såpass stor, krever mye kompetanse på mange områder. Og da blir tidsbruk kritisk. For meg er e-post en tidstyv, jeg liker langt bedre å snakke direkte med den som er i andre enden. Det kan vi begge spare mye tid på, og da tenker jeg spesielt på tekniske muligheter og utfordringer. Da blir en ekte toveis-kommunikasjon spesielt viktig.

– De nesten nye lokalene som Neptus disponerer i dag er romslige og har flere avdelinger. Hvor trives du best?

– For å være helt ærlig må jeg nesten si lageret. Det er gøy! Jeg elsker systemer og orden. Det er nok ingen tvil om at jeg er en systematiker, og da er det er lite som slår et ryddig lager, slår Jarle fast!

Nyttig for vognfolket

– Er det noen av dine produkter som du synes får for lite oppmerksomhet?

– Helt klart. Jeg forstår ikke hvorfor ikke flere vogneiere installerer movere. Det har jeg selv brukt mye, og det er utrolig praktisk. Dagens vogner veier langt mer enn tidligere, og blir dermed langt tyngre å flytte. Da er en mover, som jo i praksis kun er to batteridrevne motorer på hvert av hjula, veldig smart måte å enkelt få posisjonert vogna.

FAKTA OM NEPTUS

  • Holder til på Hurumlandet med poststed 3474 Åros.
  • Antall ansatte: 3
  • Omsetning 2021: 32 millioner kroner
  • Agentur: Truma og Alde

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden