Mat: Jordbær: Sommerfavoritten | Din Fritid
Søte, norske jordbær...mmmmmmm! Foto: OFG
Mat: Jordbær

Sommerfavoritten

Søte, norske jordbær! Sesongen er her, og den er jo ganske kort, så det er bare å passe på mens jordbærene er på sitt beste. De er gode rett fra kurven, med fløte, med is...eller hva med å prøve en av disse nydelige og litt annerledes variantene? 

Ikke bare er jordbæ noe av det beste som finnes - de er også proppfulle av vitamin C som er bra for immunforsvaret og fiber for fordøyelsen, og de gir lite kalorier. 

– Jordbær i salater er fristk og godt, og er en av mine favoritter nå i varmen. Med en frisk sommersalat med jordbær blir det lett halve tallerken med grønt til grillmaten og vel så det. Havregrøt toppet med friske, norske jordbær er en uslåelig kombinasjon, perfekt sommerfrokost som metter. Jordbær med gresk yoghurt og en god müsli er perfekt både til frokost og til kveldskosen, sier ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Iselin Bogstrand Sagen.

Her er noen andre varianter vi anbefaler at du prøver med årets jordbær:



Jordbærsalsa med vårløk og mango. Foto: OFG

Jordbærsalsa med vårløk og mango

En perfekt salsa til det meste av sommermaten eller utematen. Den holder seg fint i kjøleskap i noen dager.

Du trenger:

  • 250 g jordbær

  • 1 mango

  • ½ bunt vårløk

  • 2 ss olje

  • 1 ss vineddik

  • 1 rød chili

  • 1 båt hvitløk

  • saften av 1 lime

  • 2 ss finhakket frisk koriander

  • litt nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Skyll jordbærene og rens dem. Skjær bærene i små biter.

  2. Skrell mangoen og skjær den i små terninger.

  3. Skyll og finhakk vårløken. Finhakk dem.

  4. Knus og finhakk hvitløken.

  5. Bland resten av ingrediensene sammen og tilsett jordbær, vårløk og mango.

  6. La salsaen stå og trekke en times tid for å få frem smaken godt. Den holder seg fint i kjøleskapet i noen dager.



Marinerte jordbær. Foto: OFG

Marinerte jordbær

En god balsamicoeddik gir jordbærene et ekstra ‘løft’ og en aldri så liten smaksforvandling. Nydelig til dessert.

Du trenger:

  • 1 l jordbær

  • 2 ss sukker

  • 2 ss balsamicoeddik

Slik gjør du:

  1. Del jordbærene i to og legg i en skål med sukker.

  2. Bland med balsamicoeddik og la det marinere ca. 1 time.

  3. Server de marinerte jordbærene med is eller pisket krem.


Jordbærsalat med ruccola. Foto: OFG

Jordbærsalat med ruccula

En av sommerens favorittsalater med jordbær og ruccula. Rask å lage og godt til det meste.

Du trenger: 

  • 250 g jordbær

  • nykvernet pepper etter smak

  • 2 ss balsamicoeddik

  • 50 g ruccola

  • 100 g fetaost

  • 35 g ristede pinjekjerner

Slik gjør du:

  1. Skyll jordbærene og fjern deretter hamsen.

  2. Del jordbærene i to (i fire om de er store).

  3. Legg jordbær over i en serveringsbolle.

  4. Tilsett nykvernet pepper, balsamico og rucculasalat og vend salaten forsiktig.

  5. Dryss til slutt over smuldret fetaost eller fetaost i terninger og ristede pinjekjerner.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden