Bobil i to hundre: Verdens raskeste bobil | Din Fritid
Bobil i to hundre

Verdens raskeste bobil

Underlaget er hardt og flatt, det ser ut som om bakken er frosset. Men her er det alt annet enn kaldt. Solen skinner nådeløst og lyset reflekteres i den saltholdige jorden. Vi befinner oss i saltørkenen Salt Flats i Bonneville i USA, hvor fartsrekorder måles. Denne dagen er det en helintegrert bobil som står på startstreken.

Den den imaginære målstreken ble krysset til fartsrekorden 122,2 mph eller 197 km/t, av bobilen MoHo. Det er uoffisiell verdensrekord for helintegrerte bobiler.

Idealistisk

Rekorden ble satt så langt tilbake som i august i 2016. Nå er bobilen nylig kjøpt opp av den amerikanske caravantilbehørsspesialisten RecPro som lover ny satsing med fartsmonsteret. Særlig egnet til et tradisjonelt bobilliv er den 26 fot (7,92 m) lange helintegrerte bobilen derimot ikke. Innvendig var den fullstendig ribbet for utstyr da rekordforsøket ble satt.

Veldedig prosjekt

MoHos far og initiativtaker til hele prosjektet er Britt Palmer. Han forteller at han startet prosjektet for å øke bevisstheten om Charcot-Marie-Tooth, som er en sjelden nevrologisk sykdom. I 2010 begynte Palmer og teamet hans å bygge om den gamle og delvis dårlig vedlikeholdte bobilen fra grunnen av, for å lage verdens raskeste helintegrerte bobil. Det ble lagt ned et betydelig antall restaureringstimer på GMC Kingsley-bobilen fra 1977. Alt av interiør ble fjernet, gulvet ble fjernet, chassis og rammen ble forsterket, bobilen fikk kraftige bremser og en heftig oppgradert Chevy Big Block Ram Jet 502-motor. Originalt har motoren 461 hestekrefter. Men utstyrt med lystgass yter motoren godt over 700 hestekrefter.

De nye eierne har planlagt et nytt rekordforsøk i løpet av 2023.

Men først skal bobilen oppgraderes. Utvendig i form av ny dekor selvsagt. Men også med et karosseri som gir mindre luftmotstand, og ytterligere oppgraderinger av drivverk.

Verdens aller raskeste

For å bli registrert i Guiness World Records må man passere 200 km/t. Derfor er ikke rekordløpet til MoHo oppført her. Det er derimot campingbilen som i 2014 ble kjørt av Simon Robins og målt til hele 227,35 km/t i Storbritannia. Greit å vite om man har det travelt på bobiltur, men det har vi vel ikke?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden