Toalettet: Hva med toalettet? | Din Fritid
Toalettet

Hva med toalettet?

Er dagens klassiske toalettløsning med kassett den beste? Med ujevne mellomrom kommer produsentene opp nye alternativer. I høst fra Knaus Tabbert og Thetford.

– Dette systemet sparer plass og vekt, gjør toalettavfallshåndtering mye mer praktisk, og sikrer samtidig langt større selvforsyning. Dette sier Knaus Tabbert i en pressemelding om sitt nye vannløse Cleanflex-toalett.

Produsenten vil tilby løsningen i de fleste av deres kjøretøy i 2025-serien, og peker på to særlige fordeler:

  1. Det er ikke noe som helst forbruk av vann.
  2. Løsningen trenger ingen kjemikalier.

I tillegg kan selve toalett plasseres hvor produsenten selv ønsker det, og man kan droppe én utvendig luke. Vekten på toalettløsningen er 8 kg.


Er en pose sentral i fremtidens toalettsystem? Kanskje, sier Knaus Tabbert-gruppen litt håpefullt. – Nei, en slik løsning ønsker vi ikke, sier Miljødirektoratet.

Sveiset plastpose

Cleanflex-systemet er basert på en lang pose. Hver gang toalettet brukes, havner innholdet i denne. Så sveiser systemet posen med en oppvarmet tråd som drives av et batteri. Posen håndterer også organisk avfall, bleier eller sanitetsprodukter. Alt innhold kan så lagres sammen med vanlig husholdningsavfall. Og ifølge produsenten, helt uten lukt, selv i flere dager.

En indikator viser hvor stor kapasitet som er igjen, og Knaus forteller at det er en enkel jobb å fylle på disse. Per nå jobbes det med å lansere tre ulike pose-typer. Vanlig pose, flerlagspose og komposterbar pose.

Brennes

Knaus Tabbert forteller videre om systemets fordeler og bruk: – Cleanflex fjerner behovet for toalettbørste, da en helt ny pose er klar i toalettet før bruk.  De bakteriefrie og luktfrie posene kastes så sammen med restavfallet og brennes deretter uten å etterlate rester. De fungerer som en energikilde når de brukes i avfallsforbrenning. Denne toppmoderne teknologien reduserer CO2-avtrykket til bobilene.

Norske myndigheter

Hva tenker så norske myndigheter om å få disse posene i restavfallet? Vi har presentert konseptet og fått følgende svar fra Miljødirektoratet ved seksjonsleder Jone Rivrud Rygg:

– Dette patentet er ikke tilpasset verken avfallssystemet eller avløpssystemet i Norge. Dersom slike poser kastets i restavfallet, kan det gå hull på dem ved komprimering eller ved kontakt med spisse gjenstander. Dette vil opplagt kunne føre til både lukt- og hygieneproblemer ved avfallsbeholderne og i forbindelse med renovatørenes henting. I verste fall kan det innebære smitterisiko. 

Flere kommuner i Norge sender restavfall til ettersortering i avanserte avfallsanlegg med optisk sortering. Det er ikke ønskelig å få ekskrementer og urin inn i slike anlegg. Det medfører både tilsmussing av anlegget og tilsmussing av andre avfallstyper som utsorteres for materialgjenvinning. Avfall som kastes i restavfallsbeholdere på offentlig sted går normalt ikke til ettersortering, men det finnes trolig unntak. 

Plasten som brukes til formålet er neppe egnet til materialgjenvinning ved en eventuell separasjon i etterkant.

Det kastes noe “hundeposer” og engangsbleier i restavfallet, men dette vil være tørrere og enklere å håndtere enn posene det er her er snakk om. 

Gjensvar fra Knaus

Din Fritid har presentert svaret fra Miljødirektoratet for Knaus Tabbert-gruppen, og fått følgende svar:

– Cleanflex fungerer uten vann og beskytter dermed verdifulle ressurser. Det kjemiske toalettet bruker vann (opptil 170 liter per person per år), og når kassetten tømmes, ender menneskelig avføring og rester av medisiner (inkludert penicillin) også opp i grunnvannet. Dette er vår motivasjon for å utvikle systemet. Vi tar selvsagt hensyn til alle aspekter og er fortsatt i utvelgelsesprosessen for å kunne tilby den beste teknologien, spesielt vedrørende selve posen. Vi vil strebe etter en luktfri, rivebestandig og holdbar løsning som kan holde flere dager. Vi ønsker også å tilby absorberingsmidler for Cleanflex som vil gjøre urin mer fast. Når posen resirkuleres i avfallsforbrenning, bidrar den til ytterligere energiproduksjon. Hvis toaletter som Cleanflex slår an og det er mange brukere på campingplasser, er en ekstra søppelkasse bare for slike poser en svært god og enkel løsning – spesielt sammenlignet med å installere en tømmestasjon for en avfallstank med kjemikalier. Innovasjon er evnen til å se forandring ikke som en trussel, men som en mulighet. –  Lily Bernadette Passberger, pressesjef Knaus Tabbert AG

Thetford med separasjonstoalett

– Toaletter i bobiler og vogner kun bruker 5% av vannmengden i et vanlig hjemme-toalett. Sammenligner man med rengjøringsmidler og såkalte toalettblokker brukt i hjemmene våre er heller ikke kjemikaliebruken i våre toaletter på hjul særlig stor, mener markedssjef i Thetford, Norbert van Noesel, før han fortsetter:

– Likevel finnes kunder der ute som ønsker seg et vannfritt separasjonstoalett. Som markedsleder for sanitetsløsninger om bord mente vi at tiden var inne til å ta konseptet med separasjonstoalett til neste nivå. SK-serien fra Thetford er et sett som kan benyttes på eksisterende toaletter (C220 og C260), mens den nye S-versjonen er et komplett nytt separasjonstoalett. Begge løsninge har en svingbar skål, aktiv vetil og filter og åpenbart separasjon av væske og fast avfall. Produktene blir først tilgjengelig juni 2025.


Thetford forteller at de stadig vekk får henvendelser fra kunder som ønsker separasjonstoalett. Til sommeren kommer produktet.

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden