Politikk - vektoppgradering: Oppgradering til 4,25t | Din Fritid
Kenneth Olsen (t.v) fra Spot-On og Paul Peters fra WDT brenner for å gjøre det enklere å oppgradere vekten til bobiler. WDT er et testorgan som sammen med TÜV lager testrapporter som blant annet bobilprodusenter benytter ved utarbeidelse av CoC.
Politikk - vektoppgradering

Oppgradering til 4,25t

– Det må gjøres endringer i lovverket så det blir mulig å oppgradere dagens 3,5 tonn tunge bobiler til totalvekt opp til 4,25 tonn, mener Kenneth Olsen fra selskapet Spot-On. Denne uken presenterte han sitt budskap for tre stortingsrepresentanter.

Bakgrunnen for initiativet er det fjerde førerkortdirektivet som sannsynligvis blir endelig vedtatt i dagens form av EU i løpet av kort tid. Selv om det vil ta flere år før det blir iverksatt, betyr det nye muligheter for bransjen og kundene da det blir mulig å kjøre bobiler med totalvekt inntil 4,25t på B-førerkort.

Vektøkning?

Hvem kan vel ikke tenke seg 750 kilo ekstra med lastekapasitet? Svaret på det er enkelt, det vil jo alle. Men én ting er at man i fremtiden kan kjøre bobiler inntil 4,25 tonn på B-førerkort, men bobilen må jo være godkjent for vektøkningen, og det er mer unntaket enn regelen. De aller fleste bobiler på markedet er bygget for og registrert på 3,5 tonn.

Oppgradering fra 3,5 til 4,25?

Bransjen forventer at mange av dagens eiere kommer til å ønske å utnytte seg av den ekstra lastekapasiteten. Det blir enkelt når det gjelder nye kjøretøy, når de er konstruert og godkjent for vekt opp til 4,25t. Men hva med oppgradering av eksisterende 3,5t bobiler?

Det er her Kenneth Olsen og Spot-On kommer på banen. Kenneth driver et verksted som har spesialisert seg på oppgraderinger av fjæringssystemer, hydrauliske støttebein, tilhengerfester og tilsvarende bobil-oppgraderinger. Og det er nettopp komponenter som fjæring og demping som er avgjørende for vektoppgraderinger, forteller han.

En liten bisetning

– Men hva er så problemet, spør vi Kenneth?

– Det er så enkelt som at norsk lovverk i dag har et for tungvint regelverk. Slik det lyder i dag innebærer det at produsent må godkjenne en vektoppgradering. Og vår og bransjens erfaring er at det er de lite villige til. En ting er at det er relativt omstendelig og at det kun er Norge som krever dette. En annen faktor som påvirker det er produsentens ønske om å selge nye bobiler på 4,25t, i stedet for å oppgradere eksisterende, forklarer Kenneth.

– Hva må gjøres?

– Det er enkelt, vi må få til en endring i ordlyden i bilforskriften 28. juni 2022 nr. 1233 om godkjenning av bil og tilhenger hvor det står at «endring av totalvekt og akselvekter må komme fra kjøretøyfabrikant». I stedet bør det stå:

«Endring av totalvekt og akselvekter må komme fra kjøretøyfabrikant, og/eller fra laboratorietest-dokument».

– Får vi dette på plass kan eiere av 3,5t bobiler få oppgradert sine bobiler på et autorisert verksted når det nye førerkortdirektivet trer i kraft. Ikke alle bobiler kan oppgraderes til 4,25t, noen vil kanskje måtte nøye seg med 4t, men det skal i utgangspunktet være mulig på stort sett alle modeller. Uansett vil det bli langt færre bobiler som kjører på grensen av, eller over, tillatt totalvekt. Det gir en bedre trafikksikkerhet. Endelig enkelt-godkjenning vil så kunne gjøres av Statens vegvesen.

Møte

Dette budskapet, samt masse teknisk underlagsinformasjon, presenterte Kenneth for tre stortingsrepresentanter fra FrP før jul. Til stede var Morten Stordalen, Frank Edvard Sve og Espen Espeset, som alle jobber med samferdsel på Stortinget.

Gråsone

Dagens regelverk gjør at Norge skiller seg ut, forklarer Kenneth. I EU og EØS-land kan man generelt oppgradere bobiler basert på enten laboratorietestede dokumenter eller papirer fra produsenten. Det at man i Norge begrenser ombygging og vektoppgradering til kun å gjelde papirer fra produsenten, skaper en tvilsom forskjell. Regelverket er ikke harmonisert med andre europeiske land. Hva skjer når utenlandske kjøretøy, som er oppgradert på laboratorietestede dokumenter, skal kjøre i Norge? De følger da ikke norsk regelverk og det blir en vanskelig, og helt unødvendig juridisk gråsone, argumenterer Kenneth.

Forskjellsbehandling

Det innebærer også en stor forskjellsbehandling, hevder han.

– Man kan importere et kjøretøy i dag som er vektoppjustert i utlandet på bakgrunn av et laboratorietest-dokument. Da vil man få kjøretøyet registrert på de vektene som det utenlandske vognkortet viser, for det er de vektene som tas til grunn for førstegangs registrering i Norge på en bruktbil. Mens nye biler registreres etter det originale CoC (Certificate of Conformity) dokumentet. Hvorfor skal det være så tungvint og urettferdig? Dette er forskjellsbehandling mener Kenneth som i etterkant av møtet har fått avklart at politikerne ønsker å ta saken videre behandling i Stortinget.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden