: Dønfoss Camping: Formet av naturen | Din Fritid

Dønfoss Camping: Formet av naturen

Da Oddbjørn Aaboen bestemte seg for å bygge Dønfoss Camping, tok han utgangspunkt i fossen. Campingplassen ligger helt inntil den flotte fossen Dønfoss øverst i Sjåk kommune.

Campingplassen ligger tett på mektig natur. Foto: Frode Aaboen

Av Liv Torunn Torpe

Veivesenet hadde fylt ut plassen der campingplassen ligger i dag, og mange syntes at den plassen burde brukes til noe, som for eksempel en campingplass.

Lang prosess

– Det tok fem år fra jeg søkte til jeg kunne begynne å bygge. Campingplassen stod ferdig i 1990, forteller Oddbjørn Aaboen, eier og daglig leder på campingplassen. Sønnen Frode Aaboen har vært med mer eller mindre hele tiden og særlig de senere årene.
Oddbjørn ser lyst på fremtiden, for campingplassen har fortsatt mange utviklingsmuligheter.

De fine spikerteltene ser ut som fortelt. Det gir plassen et gjennomført uttrykk. Foto: Liv Torunn Torpe

Fra øst og vest

Campingplassen ligger sånn til at den har Rv15 som går rett forbi og over til enten Geiranger eller Stryn, samt nedover mot Gudbrandsdalen eller Valdresflya. Dette fører til at det er mye gjennomfartstrafikk forbi Dønfoss Camping.
– Vi har kun én fast gjest som er østfra. Resten av de fastboende er vestfra, sier Oddbjørn.
De merker fort forskjell på belegget av gjester når det er fint vær. Da blir de fleste gjennomreisende værende en eller to dager ekstra. Og de siste årene har de hatt en jevn økning av gjester.

Fra mai til oktober

Campingplassen er vinterstengt. De har åpent i påsken, men da er resepsjonen bare åpen i et par timer om dagen, og det er stort sett bare faste gjester der da.
Offisielt åpner campingplassen 20. mai og stenger 15. oktober. I tillegg leies det ut hytter og leiligheter for langtidsleie vinterstid. Det er ingen kafé eller restaurant på Dønfoss Camping, men i resepsjonen kan du få kjøpt enkel varm mat, kaffe og drikke. Utenfor resepsjonen er det tilrettelagt for spisende gjester.

Dønfoss camping kan by på et flott badeanlegg. Anlegget er bygget over en naturlig kulp i terrenget, og bassenget er formet etter den kulpen. Foto: Frode Aaboen

Badeanlegg

Dønfoss kan tilby gjestene et flott badeanlegg. Vanntemperaturen ligger på rundt 18 grader om sommeren, og anlegget er åpent fra midten av juni til slutten av august, litt avhenging av været.
– Vi stenger badeanlegget når det begynner å bli kaldt om natta, forteller Frode.
Bassenget blir oppvarmet av både solfangere og varmepumper.
– Når det er fint vær i helgene, er det veldig mange som benytter seg av bassenget. Også tilreisende kommer innom for å ta seg et bad.
– Bassenget var i utgangspunktet en kulp som det en sjelden gang kom vann i, når elva gikk ekstra høyt. Vi har nå bygd rundt den kulpen som også danner en naturlig formet bunn i bassenget.

To generasjoner

Både sønnen Frode og hans samboer Charlotta Ericsson hjelper til med å drive Dønfoss Camping. Charlotta har papirarbeidet, mens Frode liker å ta del i alt det som må gjøres på en campingplass.
– Mens jeg trives aller best med hakke og spade, ler Oddbjørn.
Charlotta og Frode bor i Oslo til vanlig. Hun studerer revisjon, mens Frode jobber i Oslo Vinterpark som driftsleder.
– Jeg jobber så mye gjennom vinteren at jeg kan ta tre måneder fri sommerstid for å være med her, sier Frode. Han og samboeren har på sikt planer om å flytte til Sjåk og etter hvert ta over. Men det er ennå langt fram.

Liten arbeidsstokk

– Vi har ikke så store arbeidsstokken her. Det er tre personer utenom familien som jobber her. Men den er internasjonal, ler Oddbjørn og viser til at de ansatte kommer både fra Sverige og Litauen.
– Vi prøver å holde på de arbeiderne vi har, for det er viktig at de er kjent med plassen, hvordan vi gjør ting og de rutinene vi har rundt bassenget, fortsetter Oddbjørn. En av de ansatte har vært her i nærmere åtte år.

Foto: Nina Einarson

Store plasser

– Vi prøver å være engasjert i det som skjer rundt på plassen her, enten det er snekring av gapahuker eller andre ting, opplyser Oddbjørn. Han vil gjerne ha et ord med i laget når det gjelder høyde, tak og farge på spikerteltene og de vinterisolerte forteltene. De skal stå i stil med campingvogna og må ligne på et fortelt. Plassene ligger på mellom 100 og 130 kvm, så gjestene er velkomne til å sette opp såkalte gapahuker på sin plass. Men også der er det egne krav. Gjerder og gapahuker skal ha samme stilen som campingplassen sine bygg, det vil si tømmer eller villmarkspanel, og det skal være brunbeiset.
– Dette er fordi vi ønsker at det skal bli en mest mulig ryddig helhet på campingplassen, forteller Oddbjørn.

Trivelige gjester

– Vi har bare trivelige gjester her, ordentlige og greie. De er flinke til å si fra hvis noe ikke virker som det skal. Vi syns vi har en god dialog med alle som en, forteller Oddbjørn.
De har ikke venteliste på de faste plassene, men de ledige plassene går fort. Akkurat nå har de to ledige faste plasser.
– De som har vært her lengst, har vært her nesten siden vi åpnet plassen. Og mange av gjestene våre er naboer både hjemme og her, smiler Oddbjørn.

Uendelige muligheter for fjellturer og gode fiskemuligheter.

Aktiviteter

Selve campingplassen arrangerer ikke aktiviteter, men har et flott badeanlegg som er tilgjengelig for alle. I tillegg er det ca. åtte mil med turstier som går opp fra campingplassen og inn i Nasjonalparken. Frode legger til at rundt om i Sjåk kommune kan man ta en fjelltur, fiske og være med på både rafting og juving.
– Juving er rett og slett vandring i juv, forklarer han.
– I tillegg er det rundt sju mil til Geiranger og ti mil til Stryn, så mange tar seg dagsturer dit. Noen reiser også egne turer kun for å oppleve Trollstigen. Det er mange muligheter for flotte opplevelser for våre gjester på Dønfoss, avslutter Oddbjørn Aaboen.

Fakta

• Rundt 160 faste plasser og 35-40 korttidsplasser. Alle med kort vei til sanitæranlegg.
• En tømmestasjon for alle typer campingtoaletter og bobiler.
• Et stort basseng og et barnebasseng.
• To sanitæranlegg med toaletter, dusjer, kjøkken, vaskerom med vaskemaskiner og tørketrommel.
• Resepsjon med kiosk og enkle dagligvarer, samt servering av enkel varm mat.
• Kjølerom til fangsten for jegere.
• Dagligvarebutikk ligger 200 meter fra campingplassen.
• Plassen har 14 utleiehytter, ti store og fire små. Hyttene er bygget i tradisjonell håndlaft med torvtak. Alt av utstyr.
• Fem leiligheter på 45 kvm. To av disse har et soverom, de andre tre har to soverom. Alt av utstyr og terrasse med bord og benker utvendig.
• Hytter og leilighetene kan langtidsleies på vinterstid. Med dette menes mer enn en uke.

Randi og Rolf Aare utenfor forteltet. Her trives de så godt at det er blitt en utvidet del av hjemmet deres. Foto: Liv Torunn Torpe

Utvidet hjemmet

Randi og Rolf Aare er fra Måløy og har vært fastboende gjester på Dønfoss i tre år. De trives veldig godt og reiser opp så ofte de kan.
– Vi merker godt at vertsfamilie Aaboen vil at vi som er gjester her, skal ha det fint rundt oss. Det er med på å skape god trivsel. Det vet vi alt om, for vi har vært innom plasser der ingenting er lov, og der har trivselen vært heller dårlig, sier Rolf.
– I tillegg er vi så heldige at vi har fått en av de fineste plassene her. Dette er nå en utvidet del av hjemmet vårt, legger Randi til.

Ble tipset

Familien Aare fartet mye rundt med campingvogna si før. Men så ble de tipset av bror til Rolf om denne plassen.
– Vi tok turen og falt pladask. Vi hadde ikke vært borti bedre campingplass før.
Alt var så gjennomført og fint her, pluss at det er en utrolig god service, synes Rolf.
Stilen på Dønfoss er brunbeiset tømmer og villmarkspanel. En stil alle de faste campinggjestene rettet seg etter. Familien Aare synes det var både trivelig og enkelt å følge denne stilen.

Forteltet og utekjøkkenet til familien Aare. Foto: Liv Torunn Torpe

Utekjøkken

I tillegg til spikerteltet de har satt opp, har de fått plass til et lite overbygd utekjøkken og en innebygd gapahuk med smårutete vinduer og vedovn. Den bruker de ofte om kveldene når det er litt kjølig å sitte ute.
– Tenk, vi kan gå rett ut porten her og er dermed på det friområdet som går langs med elva her. Der har de satt opp benker og laget en flott sti, forteller Randi. Det er mange som benytter seg av denne flotte stien langs elva.

Familie

Nå har familien Aare mange av sine rundt seg. Broren er der fremdeles, og bonusdatteren hans har også fått seg fast plass. I tillegg har både sønnen og datteren til Rolf og Randi fast plass.
– Det en såpass stor campingplass at vi ser ingen av dem fra vogna vår, men samtidig er de jo rett i nærheten, opplyser Randi.
– Det er jo flott å kunne stikke bortom om en trenger hjelp til noe, eller har glemt igjen verktøy hjemme, legger Rolf til.

Byttet plass

Til å begynne med hadde Randi og Rolf plass litt lenger bak på campingplassen.
– Jeg var nesten ferdig med å bygge platting da Oddbjørn Aaboen sa jeg kunne få denne plassen. Du kan tru jeg satte drillen fort i revers, ler Rolf.
Den plassen de har nå, har de brukt to år på å få slik de vil.
– Vi er så heldige at vi kan sette opp flere bygg på plassen vår, bare vi følger brannforskriftene og søker kommunen først, opplyser han.

Inspirerende

– Vi merker fort når folk får idéer her, det sprer seg gjerne. Den enes idé kan fort bli til inspirasjon hos naboen, smiler Randi. Hun og Rolf ser på vogna og plassen her som en utvidet del av hjemmet sitt.
– Jeg er veldig glad i å gå på loppemarked og lignende. Og finner ofte ting jeg ser passer inn her. Om sommeren er vi her så ofte som mulig, og da vil vi jo ha det hjemmekoselig og fint rundt oss, avslutter hun.


Aktiv i Skjåk

Skjåk er en kommune og fjellbygd i Gudbrands-dalen, og ligger langs en av de viktigste ferdsels-årene fra Østlandet: Riksvei 15. Den går over til Stryn, Nordfjord, Geiranger og Sunnmøre. Bismo er kommunens største bygd og handelssentrum.
Det er mye man kan finne på når en er i Skjåk, men det er ikke til å legge skjul på at de aller fleste aktivitetene er friluftsaktiviteter.

Nasjonalparkkommune

Rundt 78 prosent av Skjåk kommune er nasjonalpark. På den ene siden har du Breheimen Nasjonalpark, som strekker seg gjennom Oppland og Sogn og Fjordane. På den andre siden har du Reinheimen nasjonalpark, som strekker seg gjennom Oppland og Møre og Romsdal. I tillegg ligger Jostedalsbreen Nasjonalpark i grensa til Breheimen.


Fiske

Skjåk Utmarksråd kan tilby fiske i over 200 forskjellige vann og i nesten 250 km med fiskeførende elver. Alt er samlet på et felles fiskekort for hele Skjåk.
Det er satt ut ørret i de fleste vann i Skjåk da det er liten eller ingen naturlig rekruttering i fjellvannene.
Fiskekortene får du kjøpt hos Dønfoss Camping og andre service- og reiselivsbedrifter, eller i Bismo. I 2013 ble det gitt ut et hefte «Fisketur i Skjåk» som presenterer 36 fisketurer med ruteskildring, kart og fisketips. Dette heftet finner du der du kjøper fiskekort.

Turmuligheter

Med utgangspunkt fra Dønfoss Camping har en mange turmuligheter i skogen, langs elva og på fjellet. I tillegg er det enda flere muligheter bare en kort kjøretur unna. Her kan en ferdes fritt til fots og på ski. Man kan også ri eller sykle på diverse stier eller veier.
Det eneste man blir bedt om, er at en viser hensyn til villreinen, og da spesielt vinterstid og når det er kalving om våren. Det er flere flokker rundt om i både Breheimen- og Reinheimen Nasjonalpark. Nærmere 2900 villrein var det ved siste telling. Villrein er sårbar for forstyrrelser, derfor må en være varsom dersom en kommer over en flokk.

Jakt

I Skjåk Almenning kan man kjøpe seg jaktkort. Dette gjelder både for småvilt og storvilt. Det er bra med fjellrype i de fleste områdene, men lirypebestanden svinger litt.
En kan velge mellom fire forskjellige fuglejaktfelt.
Når det gjelder storvilt, har Skjåk Almenning åtte jaktfelt. Allmenningen har kvoter på 45-55 elg, 30-40 hjort og 40-50 rådyr.

Stå på ski om sommeren på Stryn Sommerski eller Galhøpiggen Sommerskisenter.

Sommerskisentre

Dønfoss Camping ligger midt mellom to flotte sommerskisentre, og det tar ca. en time å kjøre til begge alternativene.
Stryn Sommerski finner du på Strynefjellet. Det ligger langs «Gamle Strynefjellsveg» som er en nasjonal turistvei. Den er stengt fra midten av oktober til slutten av mai.
Det andre er Galdhøpiggen sommerskisenter, som ligger 1850 m.o.h ved foten av Nord-Europas høyeste fjell. Den ligger langs Rv15, et lite stykke forbi Bismo.

Har du lyst, har du muligheten rett i nærheten av Dønfoss Camping.

Rafting, juving og kajakk

Dersom du vil rafte eller juve, kan du ta turen innom Lom og Skjåk Adventures. Der er det noe for enhver smak. En kan få både korte turer, dagsturer og familieturer. De tilpasser turen akkurat slik du ønsker det.
Firmaet tilbyr også andre typer aktiviteter som grotting, klatring og brevandring.
Dersom du heller er interessert i å kjøre gokart, ligger det en flott nybygd bane i området med utleie. De har ikke faste åpningstider da det blir drevet på frivillig basis - men det er bare å ringe og bestille tid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden