: Test: Solifer S20+ - Finsk storstue (2003-modell) | Din Fritid

Test: Solifer S20+ - Finsk storstue (2003-modell)

Solifer S20+ - en storstue tilpasset det nordiske klimaet.

Stor og varm

Solifer garanterer deg rolig søvn selv om det er streng kulde utenfor veggene, og det forteller vel sitt om at isolasjon, varme og komfort er satt i høysetet. Tykkere isolasjon enn de fleste andre merker og vannvarme som, ifølge produsenten, fungerer på en så stor vogn som S20+. Dette er interessant, for ikke en gang ”vintervognen” Polar har satset på vannbåren gulvvarme i sine største vogner. Hvorfor ikke? Soliferfabrikken og Polar-fabrikken er to separate produsenter med sine egne produktfilosofier. Mye av dette er riktignok sammenfallende, men akkurat på gulvvarmen tenker de forskjellig. Solifer vil være uavhengig av strømtilgang, altså “fri som fuglen”, og har derfor satset på vannvarme. Polar mener de øker oppvarmingsmulighetene på sin faste vinterplass ved å benytte el-varme i gulvet på sin 730. Vi har ikke hatt mulighet til å teste varmesystemet på S20+ og må derfor stole på det produsent og importør gir oss av opplysninger.

Gode løsninger

Førsteinntrykket av S20+ er at dette er en stor, forseggjort og solid vogn. Når man åpner døra får man med en gang et inntrykk av den tykke isolasjonen som erpå hele 36mm. i veggene, 44mm. i gulvet og 74mm. i taket. Det er Finlandia-versjonen som har denne tykke isolasjonen. Tar man steget inn gjennom døren kommer man først til rundsittegruppen. Rett til høyre for inngangsdøren har Solifer fått et eget garderobeskap med radiator og et solid forheng. Meget praktisk slik at man kan henge fra seg klær og sette fra seg skoene sine. Hyllene har i tillegg riller og det er montert en lufteluke som gjør at lufta får sirkulert i rommet. På den andre siden av inngangsdøren finner man den ”tradisjonelle” luken i rundsitteguppen. Her har du tilgang til rommet under sittegruppen. Dette rommet er laget som en egen ”kasse” i denne vognen, og jeg ville nok ikke satt våte sko eller annet som er fuktig inn der. I denne vognen har man jo garderoben til å plassere slike ting. Ved siden av garderoben finner du et høyskap med glassdør øverst, deretter en uttrekkbar TVhylle og et nytt skap nederst.

Trøblete tilgang

Rundsittegruppen i denne vognen var av dyp blå farge, og målene er over gjennomsnittet. I hvert hjørne har man benyttet skråstilte ryggputer med en sammenleggbar hylle bak under hjørnehyllene. De er sammenleggbare for at de ikke skal være i veien når man skal bruke rundsitteren til seng. Det er vel likevel ikke nødvendig å benytte seg av dette til soveplass, når man allerede har dobbeltsengen og midtsittegruppen. Tilgangen til de rommene som er under rundsitteren er varierende fra merke til merke. I denne vognen var det trøblete å komme til, og jeg brukte lang tid på å komme ned i disse rommene. Under sofaputen langs bakveggen er det riktignok ikke noe lagerrom. På høyre side sett forfra er vanntanken plassert, men det er fortsatt gode muligheter til å lagre saker og ting her. Litt enklere tilgang da benkeplaten er delt i to, men ikke ha noe her som du skal ha jevnlig tilgang til. Over rundsitteren finner du åtte overskap av forskjellig størrelse. Det niende overskapet er benyttet til sikringskap og med en klokke i døren. I hjørnene er det montert hyller, to høyttalere samt spotter. I tillegg er det spotter under overskapene langs bakveggen. Vi må ikke glemme at Soliferlogoen er blitt gravert inn på døren til det midterste overskapet bakerst i vognen.

God plassutnyttelse

Kjøkkenbenken kunne vært større slik at den stod i stil med den store vognen. 140 cm. lengde inkludert vask og bluss er på gjennomsnittet når det gjelder vogner av denne størrelsen. Når det er sagt må jeg si at kjøkkenet i sin helhet har god plassutnyttelse. Tre overskap, noen små hyller til krydder og lignende, og fem skap av ulik størrelse under benken. Et lite oppbevaringsskap under kjøleskapet, et litt større hvor gasskranene er plassert, et skap med to hyller, et stort med påmontert søppelbøtte i plast på døren, en hylle og en egen uttrekksskuff, samt et mindre skap med to vannkanner på 17 liter. Vanntankene er koblet sammen og finnes i tillegg til den 40 liter store faste tanken. I tillegg finnes to skuffer og uttrekkbar brødfjøl. Under overskapene er det montert avtrekksvifte, dessverre uten beskyttelse slik at undertegnede virkelig fikk kjenne at vifta gikk rundt. Kjøleskapet er på 135 liter pluss en liten fryser, og over dette er det montert en mikrobølgeovn.

Heveseng

Midtsittegruppen kan benyttes til både spise- og arbeidsplass. Under disse benkene finner du et oppbevaringsrom på 55x55cm. I hver av de to benkene. Over midtsitteren kan du velge mellom å ha overskap eller oppløftbar køyeseng. I vognen vi fikk se var det montert en seng med målene 184x80. Denne kunne med fordel vært utstyrt med luftdempere eller et fjærsystem som gjorde det enklere å løfte og heve den. På den andre siden av rundsitteren er det montert et speil 97x38,5cm. Så tilbake til soverommet fremst i vognen. Dette kan stenges av med en solid foldedør. I rommet finner du syv overskap, en liten benk, et stort nattbord med skapdør inn til Alde-varmeren og to små hyller, og en bladholder på siden av skapet. Under vinduet fremst i vognen er det montert to høyttalere, og under overskapene sitter det to spotter til bruk som leselys. Under dobbeltsengen er det et oppbevaringsrom med tilgang både innenfra og utenfra. Luftdempere på sengebunnen gjør det enkelt å løfte denne opp for å få tilgang til rommet under sengen. I dette rommet er det montert løse gulvplater som sørger for skikkelig luftsirkulasjon.

Toalettet

Badet har vask, dusj og et fast Thetford toalett. Av oppbevaringsplass har man montert en hylle langs veggen, en nedsenket hylle ved siden av toalettet til blader og lignende, skap under vasken, samt fire hyller og et skap med fire hyller på veggen ovenfor toalettet. Det er også montert en toalettrullholder. Dusjforhenget måler 57x52 i omkrets og er stort nok til å gå rundt hele lengden. Ikke noe dansegulv akkurat, men det virket som om dette ville fungere godt. Et minus var det at forhenget ikke gikk nedenfor åpningen i døren. Det vil si at vann kan renne ut på gulvet utenfor badet når man dusjer. På badet er det også montert en radiator og en takluke.

Konklusjon

Solifer S20+ er en stor og fin vogn med egenskaper som gjør den til en komfortabel helårsvogn, tross størrelsen. Gjennomført Alde sentralvarme inkludert vannbåren gulvarme. Det er ikke mye å utsette på vognen. Skiene oppbevarer du for øvrig i gasskassa.

Les mer her

www.lohja.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden