Din Fritid 5-2018 | Din Fritid

Din Fritid 5-2018

Utgave 5 er sommerutgaven av Din Fritid, her finner du inspirasjon på alt fra strandcampinger til bynær overnatting (Kristiansund). Skal du til utlandet finner du her en oppdatert (juni 2018) oversikt over fartsgrenser og promillegrenser i utlandet, samt ikke minst en oversikt over hvordan du foholder deg til alle miljøsonene i Europa.

Innhold i denne utgaven: 

Knaus satser på tyngde når de velger ny samarbeidspartner for sin største 2019-nyhet. Knaus Van TI Plus er en halvintegrert bobil basert på kassebilen MAN TGE, og mange norske forhandlere har allerede bestilt modellen som den norske importøren har stor tro på.

Bürstner Averso 490 TL er en reisevogn. Utvendig ser den meget tradisjonell ut, innvendig er den lys og delikat med mange fine detaljer. Dette er virkelig en vogn som er et solid steg opp fra nybegynnermodellene.

Din Fritids tekniske redaktør, Truls Farner, har mer enn 40 års erfaring med bobiler og deres konstruksjon. I denne artikkelen tar han for seg dagens produksjonsteknikker, inkludert det viktige ytterskallet. Bør det være aluminium eller glassfiber?

I våre bobiltester har vi stort sett konsentrert oss om den store volumklassen, som de fleste bobiler tilhører. Denne gangen har vi tatt steget opp i den virkelige luksusklassen. 

Du trenger ikke være rik for å bo rett på stranda i sommerferien. I Sverige finner du flere campinganlegg med førsteklasses plassering – kun få meter fra finkornet sand og skvulpende bølger!

Når dette leses er det mange som allerede har blikket rettet sørover og forventningsfullt venter på sommerens store ferietur. Men med nye, spennende og ukjente land dukker også nye regler opp. 

Normalt oppsøker man ikke bysentrum med en bobil eller campingvogn. Dersom du tilhører denne gruppen, kan du bare bla videre og bekymringsløst reise Europa rundt.

Kristiansund har lange tradisjoner for bacalao og klippfiskrett er som serveres på restauranter og de fleste kafeer i byen.

DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) er tysk baneracing. Å la to profesjonelle førere slippe til med hver sin bobil på en racerbane er neppe gjort før. Men så er det ikke hvilken som helst bobil som skulle testes heller.

Skal du sørover på kontinentet i sommer vil du antagelig passere Tyskland. I mediene hører vi ofte om at det er strenge miljøkrav i landet, men det stemmer ikke. I hvert fall ikke foreløpig.

Tyskland er i seg selv et reisemål. Det er ingen grunn til å haste på motorveier når du kan svinge til siden og oppleve trivelige småsteder som Blaubeuren.

Stamsaas Fritid er en relativt fersk forhandler av luksusmerket Morelo. Men maken til innsats og vekst har den tyske produsenten aldri sett. En av forklaringene heter Lars-Gøran Iversen. Han er selgeren som har blitt hel-frelst på merket, og som nå selv er Morelo-eier.

Det er vanskelig å velge favorittsteder i den norske fjellheimen. For meg vil Jotunheimen komme høyt på en hvilken som helst favorittliste. Fylkesvei 51 over Valdresflya byr på en rekke favoritter. Kommer du sørfra er det Bygdin og traktene rundt som først peker seg ut.