Avgifter i utlandet: Problemfritt i Tyskland | Din Fritid
Avgifter i utlandet

Problemfritt i Tyskland

Skal du sørover på kontinentet i sommer vil du antagelig passere Tyskland. I mediene hører vi ofte om at det er strenge miljøkrav i landet, men det stemmer ikke. I hvert fall ikke foreløpig.

Tilfredsstiller bilen din Euro 5, og du skaffer et grønt miljøoblat (Umweltplakette på tysk), kan du praktisk talt kjøre over alt. Tilfredsstiller ikke bilen din Euro 5 bør du holde deg unna byene. Det er ikke verre enn som så.

 

Oblater

Det hele startet 1. januar i 2008, da forurensningen i byene begynte å bli helsefarlig, slik vi også kjenner det fra byer i Norge. Først var det tre ulike krav til motorens renhet, merket med henholdsvis rødt, gult og grønt oblat. I dag er grønt oblat påkrevd i praktisk talt alle miljøsoner, og det tilsvarer motorer som tilfredsstiller Euro 5-standarden.

Det finnes 58 tysk byer med miljøsone, og sonene er merket med eget skilt: «Umweltzone». Det nye er at Hamburg, som til nå ikke har hatt miljøsone, krever blått oblat, altså Euro 6. Men slapp av, dette gjelder kun to meget forurensede gater i forstaden Altona. Skal du passere gjennom Hamburg på din vei sørover i ferien, angår ikke dette deg. Litt spesielt er det at det kreves blått oblat, som ikke er innført enda. Man kan undre på hvordan dette skal kontrolleres. Likevel ble kravet innført 1. juni i år.

 

Lokale regler

Tyskland innførte tidligere i år muligheten for lokalt å forby biler med dieselmotor. Klarer man ikke å redusere forurensningen i byene til et forsvarlig nivå, vil dette kunne bli aktuelt. Dermed vil reglene kunne endres radikalt. Den som lever får se.

Miljøoblat kan bestilles fra Norge. Eller du kan gjøre som undertegnede: Jeg fant en Duvet-stasjon i Tyskland, stakk innom og fikk med et grønt oblat til fem euro. En oversikt over disse stasjonene finner du på internett. Tilfredsstiller ikke bilen din kravet til grønt oblat (Euro 5), kan likevel et opphold i Tyskland gjøres uproblematisk. Slå deg ned på en bobilparkering eller campingplass i utkanten av en by med god offentlig kommunikasjon til sentrum. Benytt denne, og så er problemet løst.

Hva skjer så videre i fremtiden? Jeg tror det er så enkelt som at bobilene vil bli utstyrt som hybridbiler: Diesel for langkjøring og over på strøm gjennom byene. Gjerne med valgfri ladning fra motor eller 230 V.

Mer informasjon om miljøoblatet finner du på miljømerke.com, som er den tyske informasjonssiden med norsk tekst. Her finner du også informasjon om de franske oblatene, Crit’Air, og det østerrikske systemet, Umwelt-Pickerl, samt informasjon om ordningene i Danmark, Belgia og Spania.

For kjøp av oblat i Tyskland: dekra.com     

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden