: De dype skogers paradis - Stora Lee | Din Fritid

De dype skogers paradis - Stora Lee

I de dype skoger i Indre Østfold, med traktkantareller og tyttebær, samt ulv, gaupe og villsvin som nærmeste naboer, får en kjenne på naturen på ordentlig. Mona og Svein Thorvaldsen har vogna som en kjær samlingsplass for familien, og er ikke bekymret for villmarkens farer.


Det er vakkert i vassdragene. Stora Lee er fantastisk for kanopadling. Her kan du legge ut på lange og korte ekspedisjoner. Dalslandskanal ender i Stora Lee og består av mange sjøer bundet sammen av kanaler og sluser. Kano kan leies på campingplassen Båtplass koster 2500 i året.

Stora Lee

– Men går vi tur i skauen og ulven ser tynne Svein… og meg, da er det ingen tvil om hvem han tar først, ler Mona. Svein og Mona har vært på denne spesielle plassen siden 2008, men campingplassen kjenner de fra 2007. Det første året var det nesten ingen her. – Husker du den gangen du satt med kaffekoppen og snoken kom krypene mellom bena dine Svein, sier Mona. – Det var jo bare skog her før vi kom hit, så da det ble hogd for å lage denne delen av campingplassen var det jo dyr overalt. Og opp mot tjernet her kan du se at villsvina herjer med skogen. Etter å ha ligget på vent en periode fikk de den fantastiske plassen de har nå. På toppen, men uten den verste vinden, og med utsikt over vannet Stora Lee. På den andre siden ligger Sverige. Ned til stranda er det bare et steinkast. – Vi har solen nesten hele dagen og ved syvtiden om kvelden har vi litt deilig skygge, det er en fordel at den ikke står på så hardt om kvelden. – Her er det jo helt kongen på haugen, sier jeg. – Å ja, vi har flott utsikt, ja men vi har fint innsyn også. Etter at vi fikk opp hekken er vi veldig fornøyde, sier Mona


Eldste sønn Ole Martin og Tiamo i hengekøya fra Hellas.

– Er det liv her om vinteren?

– Det begynner nå. I nyttårshelgen er det en del folk her, særlig de som har hund synes det er stille og fredelig her. Ikke så mye raketter og støy som skremmer dem. – Er det en policy på det med raketter og hund? – Det har liksom bare blitt sånn, en rakett i ny og ne er det vel, men det er flere steder og gå her, forteller Svein. Mona og Svein har plass på den nyeste delen. De har gjort grunnarbeidene og lagt platting og uteplass selv, og Svein har bygget spikerteltet. Foran dem ligger det sikkert et trettitalls vogner og Svein tror kanskje det er rundt 100 vogner på hele plassen. Helt nede er det en helt ny strandplass. Det er ikke langt til den svenske grensen. – Kabelferjen går over Stora Lee, til et annet sted i Sverige. Det er gratis. Da er du brått i Ed og Bengtsfors. Det tar tre minutter over. – Ute på øyene her er det masse små sandstrender, folk kan ha med seg telt og leie kanoer. Det er tilrettelagt for småbåt og padling og det er grillplasser og soveplasser.


Slusene i Lennartsfors der er det også campingplass. Herfra kan du sluse ned til Vänern.

Slusing

I vassdragene og vannene i området og inne i Sverige er det mange sluser. Hvis du kjører båt kan du sluse helt til Gøteborg, fra Lennartsfors og ned igjennom Vänern. – Haldenvassdraget går også i området. Der kan du også kjøre slusebåter fra Strømsfoss til Halden, eller nordover til Ørje der båten Ingebrigt Soot, og de andre gamle båtene du sikkert har hørt om, ligger, sier Mona. Mona og Svein har selv hatt med seg gjester, blant annet fra England, ut på vannet og til slusene. For dem var det en eksotisk og spennende opplevelse. Mona forteller om den idylliske turen nedover slusepassene og beskriver og viser bilder. Det frister til et besøk til sommeren, det er sikkert og visst. – Hvis du vil kjøre egen båt så tror jeg at for en litt stor båt koster det rundt en hundrelapp å passere en sluse. Brekke-slusa har 24 meter i høydeforskjell meter, den er Nord- Europas høyeste sluse.


Monas blomsterbed i Sveins naturtilpassede snekkerier.

Selvgjort

– Sånn så det ut her da vi bygde. Svein og Mona har funnet frem fotoalbumene. Det er bare noen får år siden at det ble bygget på denne plassen. Bildene viser sommer, sol, mannfolk med snekkerskille og bar overkropp som bygger, graver og ordner i stand sin drømmeplass. – Se, alt var skjevt og det var fullt av leire overalt, minnes Mona. Minnene er mange og Svein og Mona elsker å være her. Særlig sammen med barn og barnebarn. – Vi går mye i skauen. Enten til Bøhns setra, eller til Lindekleppen. Dersom vi går et kvarter herfra kommer vi til et tjern. En plass vi kaller «gropa», der er det svær bålplass og vi er der mye om sommeren. Der kan vi steike pølser og grille på bål, og bade. Ofte går vi runden rundt campingen, den tar i utgangspunktet 20 minutter, men det kan ta to timer eller hele kvelden av og til, smiler Svein. – Det kommer an på hvem som er her. Du må jo være sosial skal du være på campingen, ellers går det ikke. Det er noen instrukser her. Det er mye unger som legger seg tidlig og hensyn må vi ta. Det som eventuelt blir stoppet er hvis det blir høy musikk, men at folk sitter å prate og koser seg på paviljongen er det ingen som bryr seg om. Svein viser frem hvordan de arbeidet under oppbyggingen av plassen. Han har forsøkt å følge naturen og tomta når han har bygget paviljong og levegg. Svein er opptatt av detaljer, og det synes. – Jeg har brukt bor og slegge i fjellet, og gresset er lagt ferdiggress som er rullet ut. – Her bygges spikertelt, peker de videre i fotoalbumet. – Det gikk unna. Da vi akkurat hadde fått på duken åpnet himmelen seg. Da tok vi likeså godt en akevitt mens vi ventet på sola, humrer Svein. For det er jo sånn det er på campingen, vi koser oss og tar livet som det kommer!


Plassen Stora Lee har fire servicebygg.

Stora Lee camping

Stora Lee Camping er en moderne campingplass i naturskjønne omgivelser. Her kan du og familien kose dere med fiske i vann og tjern, bade i rent vann, leie kano eller båt, gå tur i skog og mark eller bare slappe av. Campingplassen er velegnet for familier. Den har nye moderne servicehus med varmekabler og flislagte bad. Det er store aktivitetsområder med minigolf, ballplass, trampoliner og lekeplass. Stora Lee er grensesjø mot Sverige, og den er kjent for sitt klare, rene vann. Her finner du 365 små og store øyer med mange usjenerte strender. Stora Lee utgjør en del av Dalslands kanal. Dette er et eldorado for kanopadlere og båtfolk. Med utgangspunkt i Stora Lee Camping kan du via et utall sluser, kanaler og innsjøer nå både Stockholm og Gøteborg. I Aremark kan du også besøke Strømsfossen møllemuseum og Bøhns setra. På Bøhns setra finner du en autentisk husmannsplassgrend fra det forrige århundre hvor jordbruket drives på gammeldags vis. Det er Håkon Tolsby som driver plassen i dag. De startet campingplassen i 1990. Selv er han fra Tolsby gård og 14. generasjon på gården som kan følge slekters gang tilbake til 1600 tallet. – Det er flott her medgir han, og Stora Lee er lenger enn Oslofjorden med sine 9 mil. En fastplass koster nå 11000 i året, og strøm kommer i tillegg. En båtplass koster 2500. I dag er det rundt 150 vogner og det er svært lav utskiftning. – Er det noe ledig nå da? – Kanskje en plass. Det er svært lite gjennomtrekk her, kanskje 5 prosent i året foreller Håkon og regner fort ut at gjennomsnittet for en gjest her er tyve år. Folk legger ned en del arbeid i plassene sine her, og du kan «kjøpe» på rot, forteller Tolsby.


Grilling i gropa.

Fiske

Drømmer du om å fiske stor og glupsk gjedde. Hvis du bærer på en slik fikedrøm, så er Stora Lee ditt neste reisemål. Stora Lee er en klarvannssjø med meget god siktdybde. Innsjøen er 80 km lang og har over 300 små og store øyer som er med på å skape mange gode gjeddefiskeplasser. Den byder på også på et morsomt sportsfiske etter stor abbor og innsjølaks. Det vanlige er gjedde mellom 3-7 kg, men gjedder som presser vekta forbi den magiske 10 kg grensa finnes også.


I Strømsfoss, bare noen minutters kjøring fra Stora Lee camping, ligger denne herlige landhandleren som er åpen både lørdag og søndag, og om sommeren er de selvsagt oppe hver dag. Her får du alt fra brudekjoler til vafler, sier Mona. – Du trenger nesten en dag for å komme igjennom alt. Her kan du ta en time out og kjøpe deg en liten ting, og spise nylagde vafler med rømme og syltetøy. Foto: Anja Guerrera

Omliggende severdigheter:

Strømsfossen - møllemuseum og møllerns hus. www.mollerenshus.no Bøhns setra - husmannsplass, grend. Fredriksten festning hvor Karl XII fant sitt endelikt. En tur med MS Turisten, som går daglige turer i mellom Halden, Aremark og Ørje. www.turisten.no Haldenvassdragets Kanalmuseum Turistinformasjon: Visit Indre Østfold www.visitoslofjord.no/indre-ostfold/

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden