Aukrustsenteret: Søvn er roten til all lakenvask | Din Fritid
Aukrustsenteret

Søvn er roten til all lakenvask

Det er ikke mange som går ut døra til Aukrustsenteret uten et smil om munnen. Den lune humoren til den folkekjære forfatteren Kjell Aukrust er forvaltet på en kreativ og jordnær måte. Helt i Aukrusts ånd.


Du får fin oversikt over området fra Flåklypa-toppen!

Alvdal: Vi er to voksne og to barn på tur, og når sant skal sies er det ikke alle reisemål som oppleves som like attraktive når det er stort spenn i alder. På Aukrust-senteret trives de fleste, og den underfundige humoren har flere lag, noe som gjør den godt egnet for alle aldre.

Overnatting

Vi var ikke den eneste bobilekvipasjen som kom sent på kvelden og benyttet parkeringsplassen til overnatting, men ingen kø ved inngangen av den grunn. Vel innenfor dørene begynte vi, som de fleste, på uteplassen. Her finner du sklier, klatrestativer, balansehindre, såpebobler og en hjemmelaget karusell - som du selv driver ved hjelp av en sykkel. Enkle, men morsomme aktiviteter for den som er leken til sinns. Fullfører du aktivitetene kan du få klipp i kortet ditt, og få premie.


Man begynner rundturen på plassen bak senteret, her er det en mengde aktiviteter for enhver smak, men mest for de små.


Arkeologiske utgravinger i Alvdal har avdekket denne gigantiske sparkstøttingen.

Det tok ikke lang tid før Solan og Ludvik dukket opp. De var svært rolige av seg, og betraktet de besøkende fra en benk. Så veldig lette å prate med var ikke de utgavene vi møtte, men de lot seg ikke be to ganger om å være med på bilder, og det til alle var fornøyde.i r


Redaktør Tore Afdal og kona Ina fikk hilse på Solan og Ludvig. Rammen er der for å - nettopp… - ramme inn det vakre landskapet!

Nye høyder

For mange vil Flåklypa-toppen være et høydepunkt. Husk å gå rundt haugen, hvor det er mange morsomme og kreative installasjoner du bør ta deg tid til å sjekke ut. Vel oppe på toppen blir du tatt imot en guide, som forklarer hvordan vi alle kan bli Flåklypa-astronauter. Og så er det rett i gang med utdanning: Videoer med en evig optimistisk Solan, sykkeldrevne maskiner, humpete lenestoler, bøtter med sorte hull, kraftig lokal motvind og opp-ned-rom.

Det er helt utrolig hvor mange detaljer som er på plass, og kreativiteten er i høysetet med masse humor. Etter fullført utdanning får man plass i måneraketten, som frakter deg ut i verdensrommet.


Det er mye god underholdning på Aukrustsenteret. Aller morsomst blir det når du bidrar aktivt og tester ut alle de finurlige aktivitetene. Den lune humoren slo godt an blant både store og små i vårt følge!


Guiden forklarer hvordan alle kan bli Flåklypa-astronauter.


Så er det bare å sette igang å løse alle de forskjellige oppgavene/utfordringene.


Artikkelforfatteren venter på å få demonstrert G-kreftene rett i fleisen…


Det er ingen grenser for hva slags utfordringer man blir møtt med!


Man må rett og slett gi alt for å få lov til å bli Flåklypa-astronaut!

Utstillinger

Trygt tilbake i hovedbygget på Aukrustsenteret kan du roe ned med utstilte tegninger og akvareller. Her er det også en del aktiviteter, hvor de fleste er egnet for barn: Lag din egen sjokolade, forsøk deg som tv-reporter, lag din egen, unike forside av Flåklypa Tidende.

Blir du sliten kan du hvile bena i kinosalen eller få nye krefter i Solans kafé, der det serveres mat og drikke basert på lokale råvarer.


Det er også mulig å lage din egen melkesjokolade.


Reodors egne konstruksjonstegninger av diverse installasjoner.

Aukrustsenteret


Solan og Ludvig ønsker velkommen. Foto: Ivar Thoresen DMT Alvdal

Kari og Kjell Aukrust ga i 1988 250 tegninger, akvareller og malerier til Alvdal. I 1996 ble Aukrustsenteret åpnet i Hedmarksbygda.

Bygget er tegnet av arkitekt Sverre Fehn, og åpnet av kong Harald. Det er i stor grad brukt naturmaterialer som skifer, ubehandlet furu og naturstein i bygget. 

Foruten billedkunst inneholder senteret mange av Kjell Aukrusts fantasifulle tekniske innretninger, som en modell av «Il Tempo Gigante», bilen som er kjent fra filmsuksessen Flåklypa Grand Prix. Her er også Aukrusts figurer Solan, Ludvig og Emanuel Desperados og redaksjonen til avisen Flåklypa Tidende med kontorpulten til sportsjournalist Melvind Snerken.

Kilde: Wikipedia

Sitat: Kjell Aukrust

“Nei, Ludvig hadde slik en angst for alle disse u’ene, som menneskene satte foran ordene. Hvor ofte hørte og leste man ikke om uvennskap, utroskap og ufred. Fikk man bare denne bokstaven vekk, ville resten av ordet bli til bare glede.”

“Merkelig forresten hvordan menneskene er opptatt av hverandre i den 52. uka i desember? Hvorfor ikke året rundt? 
- Blir for dyrt vel, hostet Ludvig inni cigarrøken.”

“Kunnskap er makt, heter det. Men jeg var ikke maktsjuk, så det ble med folkeskolen.”

“Hva jeg ville ha gjort annerledes hvis jeg fikk leve livet mitt om igjen? Da ville jeg hatt midtskill.”

“Det er mange som snakker om sjelevandring. Men hvis alle skulle gjenoppstå, ville det ikke bli plass til alle sammen. Jeg tror ikke jeg ville ha noe imot å gjenoppstå som en ydmyk, liten Ludvig-blomst.”

“Ingen mat smaker bedre enn den en et sjøl.”

“Søvn er roten til all lakenvask.”

Kilde: Ordtak.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden