Tema Leka: Ørnerovet: Ørnerovet | Din Fritid
Tema Leka: Ørnerovet

Ørnerovet

5. juni 1932 skjedde det noe sensasjonelt på Kvaløy i Leka, og den utrolige historien bredte seg over hele verden.


I bakgrunnen ser vi fjellet med hylla hvor jenta etter sagnet ble funnet.


Her studeres sagnet.

Dette er den offisielle historien slik Leka kommune presenterer den på plassen: 3 1/2 år gamle Svanhild Hartvigsen fra fiskeværet Hortavær var sammen med sine foreldre på Leka i anledning barnedåp. Etter middagen ønsket de voksne å sove, slik skikken var. Barna ble sendt ut for å leke. Svanhild var kledd med blant annet et rødt sjal med røde og gule striper, som først ble lagt rundt halsen, siden i kryss over brystet - før det ble knyttet på ryggen.

Mor til Svanhild gikk ut etter middagsluren for å se etter barna, men hun kunne ikke finne datteren. I løpet av kort tid kom mer enn hundre mennesker til og bistod i letingen. Det ble gått manngard over store områder, men de fant ikke jenta. Her var det skogfritt, så dersom hun hadde beveget seg i området ville hun blitt oppdaget på lang avstand. Utpå kvelden klatret de tre karene Jentoft Svendsen, Leif Andersen og Karl Haug oppover storura i Hagafjellet for å undersøke oppover mot der ørna hadde reir. Lokalkjente hadde lagt merke til at ørna oppførte seg helt annerledes enn den brukte å gjøre. Omtrent samtidig som de begav seg oppover ble Svanhilds sko og et lommetørkle funnet noe lengre øst, i nærheten av fjellet Galten.

Etter å ha klatret så høyt de kunne, prøvde de som en siste mulighet å nå en berghylle like nedenfor ørnereiret. Jentoft klatret opp ved å stå på de andres skuldre. Der fant han Svanhild i live! Den lille jenta hadde kommet fysisk uskadet fra hendelsen. Kjolen hennes var oppspjæret, men sjalet hadde beskyttet henne! Hylla hvor Svanhild ble funnet er i dag markert med et rødt merke, og er synlig med kikkert.


Det er ikke lett å se stedet hvor jenta fra ørnerovet ble funnet, men med kikkert er det mulig!

Ornitologer har sådd tvil om hvorvidt det virkelig var en ørn som tok Svanhild. Da gjenstår ingen annen teori enn at jenta har gått selv. Det er derimot lite trolig at et barn på hennes alder ville klart å komme seg dit i det fjellendte terrenget.


Boss tok seg mer enn gjerne en tur i det ulendte landskapet - kan ha vært med livet som innsats, skal vi tro det gamle ørne-sagnet.

For de nysgjerrige som kan tenke seg å klatre hele veien opp til hylla advares det om ras og steinsprang, spesielt på vinter og vår. Ura ”setter” seg vanligvis ikke før godt ut i juni måned.


Du trenger ikke være særlig geologisk interessert for å forstå at dette er en skikkelig merkelig og tøff stein!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden